ΕΠΙΚΑΙΡΑΠρόσωπα

Κώστας Γαβράς: «Δεν είμαστε μικροί, μπορούμε να κάνουμε πολλά»

«Όλοι μπορούμε να αποτελέσουμε τα πρότυπα του εαυτού μας. Εγώ δεν θέλω να είμαι πρότυπο. Νομίζω ότι όλοι μπορούμε να κάνουμε πολλά. Μας έχουν μάθει -τουλάχιστον στη δική μου γενιά- πως είμαστε ένα μικρό κράτος, είμαστε μικροί, είμαστε μικροί, τι μπορούμε να κάνουμε; Αυτή η επανάληψη της έννοιας του μικρού ήταν συνεχής. Ε, λοιπόν, δεν είμαστε μικροί. Μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Όχι μόνο στο εξωτερικό. Κι εδώ, στη ‘μικρή’ μας χώρα» δήλωσε την Κυριακή από το αμφιθέατρο της αίθουσας τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, με αφορμή την τιμητική εκδήλωση-προβολή της ταινίας του «Το Κεφάλαιο».

«Θέλησα να δώσουμε ένα πρότυπο στους φοιτητές. Ένα πρόσωπο, μία προσωπικότητα που να τους πείσει με το έργο του πως αξίζει τον κόπο να μείνουμε και να συνεχίσουμε…» είπε νωρίτερα ο πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος, προλογίζοντας την εκδήλωση ένα 24ωρο πριν την αναγόρευση του Έλληνα σκηνοθέτη σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.

«Θέλησα να κάνω μία ταινία για το χρήμα. Για το ρόλο που παίζει, όχι μόνο στην πολιτική αλλά κυρίως στην ψυχολογία των ανθρώπων και το πόσο τους αλλάζει. Άρχισα να το σκέφτομαι λίγα χρόνια πριν από το ξέσπασμα της κρίσης. Χρειάστηκαν περί τα τρία χρόνια να ολοκληρώσω το σενάριο και η κρίση ξέσπασε. Τώρα βρισκόμαστε μέσα στην καταστροφή» είπε ο Κώστας Γαβράς.

Για την «ιδιωτικοποίηση των κερδών και την κοινωνικοποίηση των ζημιών» που επέβαλε η νέα τάξη πραγμάτων, το νέο δόγμα των διεθνών αγορών, τη «νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση» ή την «τραπεζική παγκοσμιοποίηση»,την «ολιγαρχία του πλούτου» και τις «συναλλαγές χωρίς προϊόν» έκαναν λόγο οι συμμετέχοντες στη συζήτηση: ο πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Μωυσής Σιδηρόπουλος, ο καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Δημήτρης Μάρδας και ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών Άρης Στυλιανού.

«Το χρήμα είναι η νέα θρησκεία. Την ακολουθούμε σαν ναρκωμένοι, όπως ο πρωταγωνιστής της ταινίας. Ξέρουμε ότι οδηγεί στην απόλυτη καταστροφή, όμως συνεχίζουμε» συμπλήρωσε ο σκηνοθέτης.

Στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ θα επανέλθει ο Κώστας Γαβράς απόψε, στις 19:00, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η τελετή της αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα του ΑΠΘ.

Την Τρίτη, 29 Ιανουαρίου, ο Κώστας Γαβράς θα δώσει, αποκλειστικά για τους φοιτητές του Τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ, masterclass για τη μεθοδολογία της σκηνοθετικής του οπτικής και «γλώσσας».

Μεγάλο αφιέρωμα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας

Με τίτλο «Όλος ο Γαβράς στην Ταινιοθήκη», η Ταινιοθήκη της Ελλάδος πραγματοποιεί μεγάλο αναδρομικό αφιέρωμα στον σπουδαίο ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτη.

Όπως αναφέρει η γενική γραμματέας του ΔΣ της Ταινιοθήκης, Μαρία Κομνηνού: «Πριν από 45 χρόνια, ο Κώστας Γαβράς έφυγε στη Γαλλία για να εξελιχθεί τελικά σ’ έναν σημαντικό δημιουργό με παγκόσμια απήχηση. Ενώ δεν ακολούθησε τις πειραματικές τεχνικές της Nouvelle Vague, χρησιμοποιώντας στοιχεία θρίλερ και φιλμ νουάρ στράφηκε ήδη από την δεύτερή του ταινία, το Ζ, στον πολιτικό κινηματογράφο. Η δολοφονία του Λαμπράκη (Z), η ιστορία του Άρθουρ Λόντον (Η ομολογία), η δράση του Νταν Μιτριόνε στην Ουρουγουάη (Κατάσταση πολιορκίας), η εξαφάνιση του ακτιβιστή Τσαρλς Χόρμαν κάπου στη Λατινική Αμερική (Αγνοούμενος), αποτέλεσαν την θεματική των ταινιών οι οποίες έκαναν τον Γαβρά έναν από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του 20ου αιώνα. Στο πέρασμα στον 21ο αιώνα, αφού μεταφέρει στην οθόνη το περίφημο έργο του Χόχουτ καταγγέλλοντας τη στάση του Βατικανού απέναντι στο Ολοκαύτωμα (Αμήν.), ο Κώστας Γαβράς στρέφεται στα δυο καυτά θέματα της εποχής, την μετανάστευση (Παράδεισος στη Δύση) και τον ρόλο του τραπεζικού κεφαλαίου στην καταστροφή όλων των αξιών του Διαφωτισμού (Το τσεκούρι, Το κεφάλαιο)».

Οι ταινίες του Κ.Γαβρά θα προβληθούν στο αφιέρωμα που πραγματοποιείται στην Ταινιοθήκη από τις 29 Ιανουαρίου έως τις 6 Φεβρουαρίου.

Παράλληλα, στις 30 Ιανουαρίου στις 19:30 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τίτλο «Ταινιοθήκες: το μέλλον του παρελθόντος μας;»

Ο Κώστας Γαβράς διετέλεσε πρόεδρος της Cinémathèque française το διάστημα 1981-1986, καθώς και το διάστημα 2007 έως και σήμερα.

Ο σκηνοθέτης θα βρεθεί στην Αθήνα για να μιλήσει στο κοινό, ενώ στη συζήτηση θα συμμετάσχουν, επίσης, η Μαρία Κομνηνού, ο σκηνοθέτης Γρηγόρης Καραντινάκης, η σκηνοθέτης Κατερίνα Ευαγγελάκου, ο σκηνοθέτης Θάνος Αναστόπουλος και η δημοσιογράφος Μαρία Κατσουνάκη.

Το εισιτήριο κοστίζει 7 και 4 ευρώ (μειωμένο) και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Μετά τη συζήτηση θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας Κατάσταση πολιορκίας, την οποία θα προλογίσει ο Κ.Γαβράς.

«Όταν ο Ανρί Λανγκλουά ίδρυσε την Cinémathèque française, η βασική του μέριμνα ήταν να διατηρήσει τις παλιές ταινίες μεταφέροντάς τες σε πιο μόνιμο υλικό» έχει δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή του ο Κ.Γαβράς.

«Σήμερα κανείς δεν καταστρέφει ταινίες. Οι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι είναι πολύτιμες, και έτσι σώζονται οι παλιές ταινίες. Το πρόβλημά μας σήμερα είναι διαφορετικό – να σώσουμε το κοινό! Χάνουμε τους σινεφίλ. Οι άνθρωποι βλέπουν ταινίες στην τηλεόραση κάτι που εγώ θεωρώ φρικτό. Μέρος της δουλειάς της Ταινιοθήκης είναι να φέρει το κοινό ξανά στις αίθουσες» προσθέτει.

cinepivates

Συντακτική ομάδα

3 σκέψεις σχετικά με το “Κώστας Γαβράς: «Δεν είμαστε μικροί, μπορούμε να κάνουμε πολλά»

  • Πολύ ενδιαφέρον!
    Από πού μπορεί κανείς να προμηθευτεί εισιτήρια για τις προβολές των ταινιών;
    Επίσης,ξέρετε αν μπορεί να παρακολουθήσει ο κόσμος την ομιλία του Γαβρά στην Αθήνα ή αυτή θα αφορά αποκλειστικά δημοσιογράφους,σκηνοθέτες,κ.τ.λ.;

    Σχολιάστε
  • Εισιτήρια μπορεί να βρει κανείς στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας (στην Ιερά Οδό στο Γκάζι). Η συζήτηση είναι ανοιχτή για το κοινό με εισ. 7 και 4 ευρώ… 🙂

    Σχολιάστε
  • Ευχαριστούμε!!! 🙂
    Μπράβο του πάντως του Γαβρά που θα συζητήσει με τον κόσμο,γιατί συνήθως όταν έρχεται κάποιος “μεγάλος και τρανός” να μιλήσει για το έργο του,η συζήτηση δεν είναι για το ευρύ κοινό,αλλά για έναν συγκεκριμένο κύκλο ανθρώπων.
    Οπότε μπορώ να πάρω το εισιτηριάκι μου,να δω την ταινιούλα μου και να θέσω και ένα ερώτημα στον Κωστάκη τον Γαβρά!Σούπερ μου ακούγεται!

    Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *