ΚΡΙΤΙΚΕΣΣινε-προτάσειςΣινεμά

Γιατρέ μου, Κερατωθήκαμε (Couple Therapy for Cheaters / Terapia di coppia per amanti)

giatre mou keratothikame

two-popcorn-002

Δυο εραστές στο «ντιβάνι» του ψυχολόγου. Δυο μεσήλικοι, ένας άντρας και μια γυναίκα, διατηρούν εδώ και δυο χρόνια μια παθιασμένη σχέση, παρόλα αυτά την διατηρούν στην «παρανομία» μιας κι είναι αμφότεροι παντρεμένοι με παιδιά. Η εύθραστη κατάσταση αποτελεί συνεχόμενο πόλο προβλημάτων και πίεσης κι έτσι η γυναίκα ζητά από τον εραστή της να συμβουλευτούν έναν σύμβουλο ζευγαριών. Ο ευυπόληπτος ψυχολόγος, που έχει συνηθίσει να αντιμετωπίζει παντρεμένα ζευγάρια που προσπαθούν να σώσουν το γάμο τους, θα τα βρει σκούρα, μιας και διατηρεί κι ο ίδιος κρυφή σχέση με μια πολύ μικρότερη του κοπέλα και θα περιπλέξει ακόμα περισσότερο τα πράγματα.

Θα μπορούσε να είναι μια καθαρόαιμη ιταλική κωμωδία, όμως δεν το κάνει, δεν είναι κωμικό το σενάριο, με κωμικές καταστάσεις και διαλόγους για να υποστηρίξει κάτι τέτοιο. Αντίθετα, επιχειρεί μια κοινωνική feel-good προσέγγιση, ολίγον από χιούμορ, ολίγον από ανθρώπινες σχέσεις και ψυχολογία και ρίχνει στο μείγμα και μπόλικη μουσική, ή καλύτερα μερικές μουσικές ανάπαυλες. Μιας και ο άντρας είναι υποτίθεται γνωστός κιθαρίστας, περιστοιχίζεται από μουσικούς, όπως είναι και ο πατέρας του και συγκροτήματα ή τραγουδιστές που κάνουν ένα μίνι cameo και λένε κι ένα τραγούδι. Σε αυτό το σημείο θυμίζει τα μουσικά διαλείμματα του παλιού ελληνικού κινηματογράφου.

giatre mou keratothikame 001

Δυστυχώς, βγαίνει συχνά από τη νοοτροπία του «κάνω σινεμά» και έχει την απλότητα και ελαφρότητα τηλεόρασης. Αν κάτι κρατά το ενδιαφέρον είναι οι δυο πρωταγωνιστές, ο άντρας με τη γλυκάδα και το φλέγμα στο χιούμορ και η γυναίκα με την ιταλική φινέτσα που συνδυάζει χάρη με καπατσοσύνη και ωραίες ενδυματολογικές επιλογές. Υπάρχει και η ψυχολογία και η φιλοσοφία γύρω από τις σχέσεις, σημεία που μπορούν να αγγίξουν το κοινό, όμως που κάπου χάνονται. Η ταινία, χωρίς να μπορεί να την κατηγορήσει κανείς ως κακή, έχει αρκετές παθογένειες που συναντάμε και στο δικό μας ελληνικό σινεμά, θα μπορούσε μάλιστα να την φανταστεί κανείς άνετα σε ελληνική μεταφορά. Υπάρχουν κάποιες γραμμές που ο σκηνοθέτης δεν πρέπει να περνάει, κάποιες ισορροπίες που πρέπει να τηρεί, κάποιες εκπτώσεις που δεν πρέπει να επιτρέπει. Εδώ υποβιβάστηκαν δυο βασικά σημεία-στόχοι, το σφιχτοδεμένο σενάριο και ροή, δείχνοντας ότι δεν δόθηκε η απαραίτητη προσοχή ή έγινε λανθασμένη εστίαση.

 

[toggle title=”Extras / Σημειώσεις συντελεστών:”]

(από το δελτίο τύπου της Feelgood Entertainment)

Γιατρέ μου, Κερατωθήκαμε
(Terapia di coppia per amanti)

Μία παθιασμένη, παράνομη σχέση, καθώς και οι ποικίλες συνέπειες της, αποτελεί το επίκεντρο αυτής της γεμάτης ερωτική χημεία, σύγχρονης κωμωδίας από την Ιταλία. Γυρισμένη στην πανέμορφη Ρώμη, η ταινία Γιατρέ μου, Κερατωθήκαμε βασίζεται σε ιταλικό best-seller, του οποίου οι χαρακτήρες ενσαρκώνονται από δύο υπέροχα γοητευτικούς πρωταγωνιστές. Η ταινία είναι μια βουτιά στα συναισθήματα που γεννάει ένας φόβος που σχεδόν όλοι δοκιμάσαμε τουλάχιστον μία φορά: να αφεθούμε στον έρωτα και στην παρόρμηση να αλλάξουμε τη ζωή μας. Βασίζεται σε μυθιστόρημα του Diego De Silva, που υπογράφει και το σενάριο μαζί με τον σκηνοθέτη, Alessio Maria Federici. Πρωταγωνιστούν οι Ambra Angiolini, Pietro Sermonti και Sergio Rubini.

Σύνοψη:

Τι γίνεται όταν δεν είναι ένα παντρεμένο ζευγάρι που πηγαίνει σε σύμβουλο γάμου, αλλά δύο άπιστοι σύντροφοι; Παράτολμοι και ερωτευμένοι, η Βιβιάνα ( Ambra Angiolini ) και ο Μοντέστο (Pietro Sermonti) έχουν παρασυρθεί από ένα αμοιβαίο ανεξέλεγκτο πάθος. Η κρυφή τους σχέση καταλήγει σε έναν απροετοίμαστο ψυχαναλυτή, που παρά τις επιφυλάξεις του και τα δικά του ερωτικά προβλήματα, θα βοηθήσει τους δύο εραστές να καταλάβουν τα συναισθήματα τους και να εκπληρώσουν την επιθυμία για αληθινή αγάπη.

Διάρκεια: 97’

Σημείωμα του σκηνοθέτη:

Αποπειράθηκα να φτιάξω μια γρήγορη και σύγχρονη ταινία πάνω στις σχέσεις των ζευγαριών, μια ιστορία που μιλάει για έναν μεγάλο έρωτα, με τρόπο ελεύθερο. Ελεύθερο από τις προκαταλήψεις που μέχρι στιγμής συνοδεύουν την οπτική των σχέσεων μεταξύ ανδρών και γυναικών και της απιστίας. Ελεύθερο να αφηγηθεί χωρίς ντροπές και αναστολές τις απόψεις ενός άνδρα και μιας γυναίκας που αγαπιούνται και που είναι αναγκασμένοι να αντιμετωπίσουν την καθημερινή ζωή και τους φόβους, για να δώσουν μια ευκαιρία στο πάθος τους. Ένα πάθος που, συνοδεύοντάς τους μέσα στον χρόνο, μετατρέπεται στον έρωτα που δεν νιώθουν πια ή δεν έχουν ποτέ νιώσει για τον επίσημο σύντροφό τους.

Δεν έχουν ακριβώς ενοχές πια, αλλά επίγνωση του πόνου που έχουν νιώσει, που έχουν επιβάλει σε άλλους, που έχουν βιώσει και υποστεί, που εν μέρει έχει ξεπεραστεί και ξεχαστεί. Και όλα αυτά τα συναισθήματα, όπως συμβαίνει συχνά στη ζωή, καταφτάνουν αιφνιδιαστικά. Ή, όπως για τον Μοντέστο, στην πραγματικότητα τα έχουν “αναβάλει” για πολύ καιρό…

Το Γιατρέ μου, Κερατωθήκαμε είναι σχεδόν μια μουσική ταινία, τόσο εξαιτίας του επαγγέλματος του πρωταγωνιστή μας Μοντέστο, που είναι κιθαρίστας, όσο και εξαιτίας του τρόπου που η μουσική τονίζει και συνοδεύει στον χρόνο τη σχέση του με τη Βιβιάνα.

Η μουσική, χάρη στην ελαφράδα και ντελικάτη αντιμετώπιση του Rodrigo D’Erasmo, που συνέθεσε το soundtrack, και χάρη στην εκρηκτικότητα των Daiana Lou, που ερμηνεύουν τα κομμάτια της ταινίας, γίνεται ο συναισθηματικός μετρονόμος της ταινίας, συνοδεύοντάς μας στα τόσα συναισθήματα που χαρακτηρίζουν το κομμάτι της ζωής των Βιβιάνα και Μοντέστο που αφηγούμαστε. Μέσα από την ιστορία τους, οι απόψεις του άντρα και της γυναίκας, οι νευρώσεις και οι φόβοι τους, περιγράφονται παιχνιδιάρικα, ενώ η αλήθεια τους τις υπογραμμίζει και τις φτάνει στα άκρα.

Είναι μια ταινία για singles, παντρεμένα ζευγάρια και εραστές, επειδή μας βάζει όλους στο ίδιο επίπεδο με τους φόβους μας, την τεμπελιά μας, τους έρωτες και τα πάθη μας. Κυρίως, όμως, είναι μια ιστορία για όσους θέλουν να ερωτεύονται χωρίς να κάνουν εκπτώσεις!

Alessio Maria Federici

Οι Μουσικές:

Για το πρώτο μου σάουντρακ, επέλεξα να συνθέσω έχοντας στον νου μου τη μουσική σφαίρα που ταιριάζει περισσότερο στον πρωταγωνιστή της ταινίας μας, τον Μοντέστο, έναν διάσημο κιθαρίστα.

Είναι ένας κόσμος που γυρίζει γύρω από την κιθάρα του: άλλοτε ακουστική, οπότε κι αποτελεί το κατ’ εξοχήν εργαλείο συντροφιάς στο σπίτι και στην αναζήτηση μιας ιδέας, και άλλοτε ηλεκτρική, όταν ο ήχος γίνεται πιο βαρύς και γύρω από τον Μοντέστο προστίθενται τα υπόλοιπα στοιχεία μιας μπάντας, που στην ταινία ερμηνεύουν οι Daiana Lou. Είναι ένα ασυνήθιστο σάουντρακ, ελάχιστα ορχηστρικό αλλά πολύ οργανικό.

Σκέφτηκα το πώς ο Μοντέστο, η μπάντα του (οι Daiana Lou) και ο πατέρας του (ένας κοντραμπασίστας της τζαζ) θα είχαν ντύσει μουσικά αυτήν την ταινία, και το φιλτράρισα μέσα από την ευαισθησία μου. Είχα μια πολύ στενή και συναρπαστική συνεργασία με τον σκηνοθέτη, ο οποίος έκανε πολλές μη συμβατικές και θαρραλέες επιλογές ως προς τη μουσική, βοηθώντας με να τολμήσω και να εκφραστώ με τον καλύτερο τρόπο.

Rodrigo D’Erasmo

Τα τραγούδια της ταινίας:

I Would Like

Είναι η αναζήτηση μιας αληθινής αγάπης, αγνής και πέρα από κάθε όριο. Ο φόβος μας να μην είμαστε αντάξιοι των περιστάσεων και η παράνοια, όταν νιώθουμε πως δεν μας καταλαβαίνουν. Είναι η υπόσχεση που δίνεις στον σύντροφό σου παρά τις δικές σου ανασφάλειες.

Twisted Game

Είναι οι σκέψεις μιας γυναίκας μετά από μια βραδιά με τζιν και τσιγάρα, οι οποίες την κάνουν να υποσχεθεί στον εαυτό της ότι δεν θα αφήσει ποτέ πια κάποιον να υπονομεύσει τις ισορροπίες της και την εσωτερική της γαλήνη. Μιλάει για τη σκοτεινή πλευρά του έρωτα. Αυτή που σε κάνει να μεθάς για να μην σκέφτεσαι.

Thousand Scars

Μιλάει για τη Βιβιάνα που δεν θέλει να βγει από το σπίτι, επειδή ντρέπεται για τον τρόπο που της φέρεται ο Μοντέστο και τη συνειδητοποίηση ότι όλος αυτός ο πόνος και ο λαθραίος έρωτάς τους μπορεί να την κάνει μια πιο δυνατή γυναίκα. Η Βιβιάνα στέκεται μπροστά στον καθρέφτη και κοιτάζεται. Στην αρχή, δεν αναγνωρίζει τον εαυτό της, αλλά μετά συνειδητοποιεί ότι είναι όμορφη, ότι είναι δυνατή και περήφανη για τον έρωτα που νιώθει για τον Μοντέστο. Έτσι, δέχεται να κοιταχτεί στον καθρέφτη “ακόμα και μέσα από χίλιες ουλές”.

Συντελεστές:

Σενάριο: Alessio Maria Federici, Diego De Silva

Σκηνοθεσία: Alessio Maria Federici

Παίζουν: Pietro Sermonti, Ambra Angiolini, Sergio Rubini, Franco Branciaroli, Fulvio Falzarano, Anna Ferzetti, Alessandro Carbonara, Giacomo Nasta, Anita Kravos, Giulia Anchisi

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Michele D’Attanasio

Μουσική: Rodrigo D’Erasmo

Μοντάζ: Consuelo Catucci

Μια Ιταλική ταινία, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Τουρισμού, σε συνεργασία με τον Ινστιτούτο Luce Cinecitta και του Συλλόγου Εθνικής Οπτικοακουστικής κινηματογραφικής παραγωγής (ANICA).

[/toggle]

Αντώνης Γκούμας

Θα μπορούσε να ζήσει εξίσου ευχάριστα στη Μέση Γη όσο στη Metropolis, από τα πιο ρεαλιστικά πλάνα στα πιο σουρεαλιστικά συννεφάκια. Μπαίνοντας στις αίθουσες παθιάζεται αμετανόητα κάθε φορά που σβήνουν τα φώτα. Στα Φεστιβάλ που καλύπτει αντί για τις πολυαναμενόμενες ταινίες προτιμά να ανακαλύπτει άγνωστα μικρά διαμαντάκια που ίσως να μην δούμε ποτέ στις ελληνικές αίθουσες. Συνήθως καλοπροαίρετος, προσέξτε, όμως, όταν κραδαίνει το «τσεκούρι» του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *