ΘΕΜΑΤΑΜΗΧΑΝΗ ΠΡΟΒΟΛΗΣΣαββατιάτικες ΠροβολέςΧρονομηχανή

Σαββατιάτικες προβολές: Σπάνια μικρού μήκους του Γκοντάρ έκανε την εμφάνισή της στο YouTube

Μία μικρού μήκους ταινία του Ζαν Λυκ Γκοντάρ που πολλοί θεωρούσαν χαμένη προβάλλεται πλέον στο YouTube. Πρόκειται για το «Une femme coquette» του 1955, την οποία ο Γκοντάρ είχε γράψει και σκηνοθετήσει  πολύ πριν γυρίσει τα αριστουργήματά του «Με κομμένη την Ανάσα» και «Περιφρόνηση». Η σπάνια ταινία δεν προβλήθηκε ποτέ στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Το φιλμ «Une femme coquette» έχει διάρκεια δέκα λεπτά και γυρίστηκε στη Γενεύη, με κάμερα 16 χιλιοστών.

1200

Η ιστορία βασίζεται στην ιστορία «Le Signe» του συγγραφέα της νατουραλιστικής σχολής Γκυ ντε Μωπασσάν. Η ταινία βασίζεται στην επιστολή της νεαρής γυναίκας, η οποία διηγείται τις μύχιες σκέψεις της σε μια φίλη: γυρνώντας με τα πόδια στο σπίτι για να ετοιμάσει το φαγητό, αναστατώθηκε βλέποντας μια πόρνη στο παράθυρο να «προσκαλεί» πελάτες. Στην επιστολή περιγράφει τα ανάμεικτα συναισθήματα που της προκάλεσε αυτή η εικόνα, θαυμασμό, περιφρόνηση και σεβασμό ταυτόχρονα.

Ο Γκοντάρ υπογράφει ως Χανς Λούκας -το ψευδώνυμό του ως κριτικός κινηματογράφου. Πρωταγωνιστές είναι η Μαρία Λισάντρ και ο Ρόλαντ Τόλματσοφ. Η μουσική επένδυση προέρχεται από έργα του Μπαχ, ενώ αγγλικοί υπότιτλοι προστέθηκαν στο βίντεο.

Μια σύντομη εμφάνιση κάνει και ο ίδιος ο Γκοντάρ (τον αναγνωρίζουμε αμέσως με τα διάσημα γυαλιά του) φορώντας αδιάβροχο, ερμηνεύει έναν άνδρα που γοητεύεται από την πόρνη που του κάνει νεύμα από το παράθυρο.

Στη βιογραφία του για τον Ζαν Λυκ Γκοντάρ, ο Αντουάν ντε Βασκ χαρακτηρίζει την ταινία απελευθερωμένη και ταυτόχρονα οικεία: σε αυτήν η γυναίκα αποτελεί λεία για τον άντρα που την κυνηγά, την πληρώνει, την καταναλώνει, αυτή ωστόσο, είναι ζωντανή, αέρινη.

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *