TV - ΣΕΙΡΕΣTV Κριτικές

GoT season 7, ep. 6: Τραγούδι του πάγου

hbz-got-s7e6-08-1502907594

Στον Βορρά εκτυλίσσεται σχεδόν όλο το 6ο επεισόδιο της 7ης σεζόν του Game of Thrones και κατά παράδοση –όπως γίνεται με κάθε προτελευταίο επεισόδιο σεζόν στη σειρά- περιλαμβάνει μια μεγάλη μάχη.

Το επεισόδιο διέρρευσε νωρίτερα από λάθος του HBO Ισπανίας, κάνοντας πολλούς να «πονοκεφαλιάσουν» προσπαθώντας να αποφύγουν τα σπόιλερ στο Διαδίκτυο. Άξιζε τον κόπο;

Σίγουρα. Γιατί παρά τα σφάλματά του, το επεισόδιο είναι ένα από τα καλύτερα της 7ης σεζόν.

Όπως θα θυμάστε είχαμε αφήσει την παρέα των 7 (Τζον Σνόου, Θόρος του Μυρ, Τζέντρι Γουότερς, Σάντορ Κλεγκέιν, Μπέρικ Ντοντάριον, Τζόρα Μόρμοντ και Τόρμουντ) –και μερικούς στρατιώτες, που μοιάζουν να έχουν πάνω τους την επιγραφή «αναλώσιμοι» εκτός του Τείχους, σε μια προσπάθεια να συλλάβουν έναν Whitewalker και να τον δείξουν στη Σέρσεϊ.

Στη διάρκεια της πορείας τους προς τα βάθη του Βορρά νέες φιλίες σχηματίζονται και νέες πληροφορίες έρχονται στο φως. Ο Μόρμοντ αφήνει τον Τζον Σνόου να κρατήσει το σπαθί που του είχε δώσει ο πατέρας του, ενώ ο The Hound και ο Τόρμουντ τα λένε για ένα αγαπημένο ( ; ) θέμα συζήτησης, την Μπριέν.

hbz-got-s7e6-07-1502907592

(προσοχή ακολουθούν σπόιλερ)

Το παρεάκι καταφέρνει και πιάνει τελικά έναν Whitewalker όταν συναντά μια μικρή ομάδα από αυτούς. Ο Τζον Σνόου σκοτώνει τον αρχηγό της ομάδας αυτής, γεγονός που οδηγεί στον αυτόματο θάνατο των περισσότερων. Η απάντηση του Τζον Σνόου στην απορία πολλών είναι ότι ίσως ο αρχηγός αυτός να ήταν εκείνος που μετέτρεψε τους συγκεκριμένους Whitewalkers. Όπως θα του επισημάνει αργότερα στο επεισόδιο ο Μπέρικ Ντοντάριον –ο οποίος μαζί με τον Θόρος του Μυρ κουβαλούν δύο cool φλεγόμενα σπαθιά, τα οποία χρησιμοποιούν σε σκηνές που θυμίζουν πολύ Jedi master), ίσως είναι ευκαιρία για την ομάδα να σκοτώσει τον Night King και να ξεπαστρέψει όλους τους Whitewalkers.

Αυτό, φυσικά, δεν θα γίνει, καθώς η αποστολή είναι άλλη: η σύλληψη ενός whitewalker. Αυτό η «συντροφιά» (ναι εδώ έχουμε περισσότερες παραπομπές σε Τόλκιν) θα το καταφέρει, ωστόσο με τις κραυγές του ο Whitewalker θα προσελκύσει ορδές από ομοίους του που θα εγκλωβίσουν την ομάδα (μείον τον Θόρος του Μυρ, ο οποίος τραυματίζεται στην προηγούμενη μάχη και τελικά πεθαίνει) σε ένα μικρό ύψωμα με ένα πολύ λεπτό στρώμα πάγου γύρω.

Ο Τζον Σνόου θα προλάβει να στείλει τον Γκέντρικ στο Τείχος για να ειδοποιήσει την Ντενέρις για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η ομάδα. Η σκηνή «φωνάζει» διάσωση από δράκους και όντως αυτό γίνεται (αν και είναι απορίας άξιο πότε πρόλαβε και έκανε ο Γκέντρικ μιας μέρας ταξίδι, πότε πήγε το κοράκι στην Ντενέρις, πότε πρόλαβε εκείνη να φτάσει πέρα από το Τείχος). Παρόμοιες απορίες υπάρχουν και στη συνέχεια της σειράς (όπως το γιατί ο Night King επέλεξε να ρίξει στον δράκο που πετούσε και όχι σε αυτόν που μετέφερε την Ντενέρις ή πώς ο Τζον Σνόου κατάφερε με τόσο βάρος που είχαν τα ρούχα του να ανέβει ξανά στην επιφάνεια. Πρόκειται για λογικά άλματα που σίγουρα θα εκνευρίσουν κάποιους από τους φαν της σειράς (άλλοι ίσως να τα συγχωρήσουν).

hbz-got-s7e6-06-1502907586

Ακολουθεί σκηνή μάχης, όπου  μερικοί από τους αναλώσιμους πεθαίνουν και όπου η κατάσταση φαίνεται απελπιστική για την ομάδα (χάρη και σε μερικές πολύ λάθος αποφάσεις του The Hound).

Πίσω στο κάστρο της η Ντενέρις με τον Τύριον έχουν μια διαφωνία: αρχικά για την απόφασή της να σκοτώσουν τους Τάρλι και στη συνέχεια για τη διαδοχή της. Η Ντενέρις δεν μπορεί να κάνει παιδιά εκτός και αν γυρίσει ο κόσμος ανάποδα (υπάρχει μια πολύ λεπτομερής προφητεία που αναφέρεται σε απίθανες καταστάσεις, γεγονός που μας κάνει να πιστεύουμε ότι δεν είναι απίθανο να τη δούμε να κάνει τελικά παιδιά). Αυτό ενισχύεται και από το γεγονός ότι την πληροφορία αυτή το επεισόδιο μας τη θυμίζει όχι μία, αλλά δύο φορές.

hbz-got-s7e6-12-1502907597

Η Ντενέρις φέρνει και τους τρεις δράκους της που αρχίζουν να σκορπάνε την καταστροφή. Ο Night King, όμως δεν αστειεύεται και με ένα παγωμένο κοντάρι σκοτώνει τον Βισέριον που πέφτει στα παγωμένα νερά.

Ο Τζον Σνόου συνεχίζει να μάχεται και διακρίνοντας με την άκρη του ματιού του τον Night King να ετοιμάζεται να σκοτώσει και δεύτερο δράκο, φωνάζει στην Ντενέρις και στην υπόλοιπη ομάδα να φύγει, την ώρα που ο ίδιος δέχεται επίθεση από μερικούς whitewalker και πέφτει στο παγωμένο νερό. Ανήσυχη μεν, λογική δε, η Ντενέρις φεύγει, αφήνοντας σε πολύ δύσκολη θέση τον Τζον Σνόου.

Εκείνος καταφέρνει να βγει από το νερό και ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει (για τελευταία φορά;) τους Whitewalkers. Ως από μηχανής θεός κάνει την εμφάνισή του ο θείος Μπέντζι –θυμάστε αυτός που είναι νεκρός, αλλά όχι ακριβώς-, ο οποίος του παρέχει ένα άλογο για να φύγει.

Η Ντενέρις παρακολουθεί με ανησυχία τα δάση πέρα από το Τείχος ελπίζοντας στην επιστροφή του Τζον Σνόου. Όταν τελικά φτάνει και ανεβαίνουν στο καράβι για το κάστρο της, η Ντενέρις βλέπει τις μαχαιριές που σκότωσαν τον Σνόου (σε ένα βλέμμα ανάμειξη θαυμασμού και έρωτα;) Η σειρά φροντίζει να τους δώσει μια τρυφερή στιγμή στη συνέχεια, όπου ο Σνόου της ζητά συγγνώμη για την απώλεια του δράκου, εκείνη του λέει ότι έπρεπε να το δει και αφού την αποκαλεί Ντάνι –κάτι που δεν της αρέσει ιδιαίτερα- τη φωνάζει «My Queen» και της κρατά το χέρι. Το ειδύλλιο αναπτύσσεται κάπως αμήχανα είναι η αλήθεια, αλλά ποιος έχει και χρόνο για περισσότερη ανάπτυξη;

hbz-got-s7e6-11-1502907594

Στη διάρκεια όλων αυτών τα πράγματα έχουν αρχίσει και γίνονται δύσκολα στο Γουίντερφελ, όπου μετά την ανάγνωση του σημειώματος, η Άρυα αρχίζει να υποψιάζεται ότι η Σάνσα θέλει να ανακηρυχθεί η ίδια βασίλισσα του Γουίντερφελ. Δεν διστάζει μάλιστα να την απειλήσει και η μόνη που θα μπορούσε να σταθεί με λογική απέναντι στις δύο αδελφές (η Μπριέν) στέλνεται από την Σάνσα στο Κινγκς Λάντινγκ, όπου έχει καλέσει η Σέρσεϊ τη Σάνσα.

Στην τελευταία σκηνή του επεισοδίου οι Whitewalker βγάζουν τον δράκο Βισέριον από τα παγωμένα νερά και τον μετατρέπουν σε δράκο whitewalker. Εκείνος ανοίγει τα μπλε μάτια του και μας προετοιμάζει για τις δύσκολες μάχες της επόμενης σεζόν.

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα πραγματικά καλό επεισόδιο (και αυτό οφείλεται κυρίως στην απόφαση να λάβει χώρα σχεδόν εξολοκλήρου στον Βορρά και να δώσει απαραίτητο χρόνο στα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα πέρα από το Τείχος), η αλήθεια είναι ότι απογοητευτήκαμε λίγο από την καταμέτρηση πτωμάτων. Αν εξαιρέσουμε τον δράκο στην 7η σεζόν δεν έχουμε δει πραγματικά αξιόλογους θανάτους και η αποστολή ήταν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για μερικές ηρωικές εξόδους από τη σειρά. Το Game of Thrones δεν πήρε το ρίσκο και μένει να δούμε εάν μας επιφυλάσσει κάποιου είδους αιματοχυσία στο τελευταίο επεισόδιο.

Αγγελική Στελλάκη

Η πρώτη ταινία που είδε σε κινηματογραφική αίθουσα ήταν το Χορεύοντας με τους Λύκους. Κατά τη διάρκεια του οποίου διάβαζε Μίκι Μάους, σπάζοντας τα νεύρα όλων. Σε σινεφίλ μονοπάτια οδηγήθηκε όταν, κατά τη διάρκεια μοναχικών κινηματογραφικών βραδινών περιπλανήσεων, διαπίστωσε ότι νοιώθει μια παράξενη ευτυχία, κάθε φορά που τα φώτα χαμηλώνουν, ο ήχος του προτζέκτορα πλημμυρίζει το χώρο και μυρωδιά ποπ κορν ξεχύνεται στην αίθουσα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *