Πέθανε ο αβάν γκαρντ σκηνοθέτης Χαρούν Φαρόκι
Ο Χαρούν Φαρόκι δεν υπήρξε ιδιαίτερα γνωστός στην Ελλάδα. Το έργο του, όμως, υπήρξε ιδιαίτερα σημαντικό. Υπήρξε ένας από τους πιο σπουδαίους αβάν γκαρντ σκηνοθέτες που κάποιοι τον χαρακτήριζαν ως «τον Σκορσέζε της αβάν γκαρντ».
Ο Φαρόκι πέθανε στις 30 Ιουλίου κοντά στο Βερολίνο, σε ηλικία 70 ετών.
Ο τσεχικής καταγωγής γερμανός σκηνοθέτης γύρισε περισσότερες από 100 ταινίες, βιντεοεγκαταστάσεις, ενώ υπήρξε συγγραφέας και επιμελητής εκθέσεων.
Το έργο του Χαρούν Φαρόκι κινείται ανάμεσα σε δύο πόλους, τον εικαστικό και τον κινηματογραφικό, είναι ένα έργο ριζοσπαστικό και διεθνώς αναγνωρισμένο.
Ο Χαρούν Φαρόκι γεννήθηκε το 1944 στο γερμανικό τμήμα της Τσεχοσλοβακίας από Ινδούς γονείς.
Από πολύ νωρίς αποφάσισε να παίξει με τα όρια του συμβατικού κινηματογράφου και να ασχοληθεί με θέματα πολιτικά. Οι ταινίες του είχαν στο επίκεντρό τους την εργατική τάξη, τον πόλεμο στο Βιετνάμ, τα κολαστήρια του Άουσβιτς, την τηλεόραση, τη διαφήμιση.
Το Ανάμεσα σε δύο πολέμους παρακολουθεί την κατάσταση στη βαριά βιομηχανία της Γερμανίας ανάμεσα στον Α’ και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, εστιάζοντας παράλληλα και στην άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία. Ο πόλεμος συνδέεται έτσι με τον καπιταλισμό, σε μία ταινία βαθιά πολιτική.
Από το 1966 έως το 1968 σπούδασε στην Ακαδημία Κινηματογράφου και Τηλεόρασης στο Δ. Βερολίνο. Το 1966 παντρεύτηκε την Ούρσουλα Λέφκες με την οποία απέκτησε δύο κόρες.
Από το 1974 έως το 1984 εξέδιδε την εφημερίδα «Filmkritik» στο Μόναχο. Διετέλεσε επισκέπτης καθηγητής από το 1993 έως το 1999 στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ στην Καλιφόρνια.
Το 1998-99 εκδόθηκε το βιβλίο του «Speaking about Godard/Von Godard sprechen» στη Νέα Υόρκη και το Βερολίνο.
Το 2001 παντρεύτηκε την Άντγε Έμαν.
Από το 1966 έως σήμερα έκανε πάνω από εκατό παραγωγές για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο και έχει πραγματοποιήσει εκθέσεις σε Μουσεία και Γκαλερί.
Ο Φαρόκι ασχολήθηκε κυρίως με το ντοκιμαντέρ, παρατηρώντας τον κόσμο με την ιδιαίτερη ματιά του.
Αργότερα αποφάσισε να ασχοληθεί με το found footage, το προϋπάρχον υλικό, το οποίο αξιοποίησε για να μιλήσει για θέματα που τον απασχόλησαν (όπως η επανάσταση του 1989 στην Πολωνία).
Το 2007 πήρε μέρος στη 12ηDocumenta με μία βιντεο-εγκατάσταση (αποτελούμενη από δώδεκα βιντεο-ντοκιμαντέρ για τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Βερολίνο).
Από το 2004 διατελούσε επισκέπτης καθηγητής και από το 2006 έως το 2011 διετέλεσε μόνιμος καθηγητής της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Βιέννης.
Τον Οκτώβριο του 2013 βρέθηκε στην Αθήνα, στο πλαίσιο ενός αφιερώματος στο έργο του.