ΆποψηΘΕΜΑΤΑ

Editorial: Οι άνθρωποι με προβλήματα ακοής έχουν δικαίωμα στο σινεμά

tyler

Του Tyler Durden

deaftalking006

Άνθρωποι με προβλήματα ακοής είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν σε συγκεκριμένες προβολές το Xenia με ειδικούς υπότιτλους.

Είναι μία αξιέπαινη κίνηση από την πλευρά του Πάνου Κούτρα, γνωστού για τη στήριξη του στις μειονότητες και την κοινωνική του ευαισθησία.

xenia002Δεν είναι τυχαίο ότι αποτελεί έναν σκηνοθέτη που έχει δηλώσει ότι εάν δεν έβρισκε παιδιά αλβανικής καταγωγής για τους πρωταγωνιστικούς ρόλους δεν θα γύριζε την ταινία, ενώ δεν έχει διστάσει να εκφράσει την αντίδραση του σε πολιτικές που θεωρεί άδικες.

Παρ’ όλα αυτά αναρωτιέμαι: γιατί θα πρέπει να είναι ο μοναδικός ή από τους λίγους Έλληνες δημιουργούς που σκέφτονται να κάνουν το αυτονόητο; Δεν μπορούν και άλλοι Έλληνες σκηνοθέτες να παρέχουν τη δυνατότητα σε άτομα με προβλήματα ακοής να δουν μια ελληνική ταινία στο σινεμά; Ή θα πρέπει να περιμένουν να βγει η ταινία σε DVD/ BluRay και εάν πάλι έχει γίνει ειδική πρόβλεψη για αυτούς τους ανθρώπους;

Πριν από δύο χρόνια είχε ξεκινήσει μία πρωτοβουλία για το θέμα που περιορίστηκε στην έξοδο της ταινίας Σούπερ Δημήτριος με υπότιτλους στα σινεμά, καθώς και η διανομή των Wasted Youth, Το Τανγκό των Χριστουγέννων και Νήσος 2 σε DVD/Blu-Rayσε μορφή Προσβάσιμης για την Κοινότητα των Κωφών εκδοχής υποτιτλισμού (το λεγόμενο «for the hearing impaired».

Κdeaftalking004ι ενώ –πολύ σωστά- η Κίνηση Καλλιτεχνών Με Αναπηρία διεκδικεί την επέκταση του μέτρου σε όλες τις προβολές του Xenia, το πρόβλημα είναι ότι η ταινία αποτελεί την εξαίρεση και όχι τον κανόνα.

Γιατί τέτοιες πρωτοβουλίες να στηρίζονται στην ευαισθησία του κάθε δημιουργού ή της κάθε εταιρείας διανομής; Γιατί να μην είναι επιβεβλημένες; Γιατί σε κάποια θέματα ως χώρα να μην μπορούμε να κάνουμε βήματα μπροστά;

Ελπίζουμε να ακολουθήσουν και άλλοι το παράδειγμα του κ. Κούτρα. Και να μη χρειάζεται κάθε φορά να αναφέρεται ότι η ταινία είναι προσβάσιμη και σε ανθρώπους με προβλήματα ακοής. Γιατί αυτό θα σημαίνει ότι το ελληνικό σινεμά θα είναι προσβάσιμο σε όλους.

Αγγελική Στελλάκη

Η πρώτη ταινία που είδε σε κινηματογραφική αίθουσα ήταν το Χορεύοντας με τους Λύκους. Κατά τη διάρκεια του οποίου διάβαζε Μίκι Μάους, σπάζοντας τα νεύρα όλων. Σε σινεφίλ μονοπάτια οδηγήθηκε όταν, κατά τη διάρκεια μοναχικών κινηματογραφικών βραδινών περιπλανήσεων, διαπίστωσε ότι νοιώθει μια παράξενη ευτυχία, κάθε φορά που τα φώτα χαμηλώνουν, ο ήχος του προτζέκτορα πλημμυρίζει το χώρο και μυρωδιά ποπ κορν ξεχύνεται στην αίθουσα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *