Box officeΆποψη

Με τον κινέζικο δράκο φλερτάρει το Χόλιγουντ

Mπορεί στην Ελλαδίτσα να γκρινιάζουμε ότι δεν καταφέρνουμε να δούμε όλες τις ταινίες, αλλά σε άλλες περιοχές του πλανήτη τα πράγματα είναι σαφώς χειρότερα. Πάρτε την Κίνα για παράδειγμα. Το ξέρατε ότι μόνο 34 ξένες ταινίες παίρνουν διανομή;

Αυτό, μάλιστα, από πέρυσι, καθώς μετά από έντονες πιέσεις η κινεζική κυβέρνηση δέχτηκε να προβάλλονται άλλες 14 ταινίες «πρώτης ποιότητας», εκτός από τις 20 που προβάλλονταν ετησίως. Φυσικά, οι κυκλοφορίες συνοδεύονται συχνά από αυστηρή λογοκρισία.

Για παράδειγμα το Django, ο Τιμωρός -η πρώτη ταινία του Ταραντίνο που παίζεται στη χώρα- προβλήθηκε για μερικά μόνο λεπτά. Στη συνέχεια αποσύρθηκε, εξαιτίας -σύμφωνα με τις αρχές- σκηνής γυμνού. Τώρα λέγεται ότι θα αρχίσει ξανά την προβολή της.

Και παρά το τι φαντάζεται κανείς, η Κίνα είναι μια χώρα που «σφάζονται παλικάρια στην ποδιά της». Και αυτό γιατί είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά μετά τις ΗΠΑ. Πρόσφατα, μάλιστα, ξεπέρασε και την Ιαπωνία.

Συνολικά, 12.000 οθόνες υπάρχουν στη χώρα και αυτές αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς. Εάν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης, τότε το box-office της χώρας σε πέντε με επτά χρόνια -όπως εκτιμά ο Τζέφρι Κάτσενμπεργκ της Dreamworks- θα φτάσει την αμερικανική αγορά, ή ακόμα και θα την ξεπεράσει.

Το Χόλιγουντ θέλει σίγουρα ένα κομμάτι από αυτήν την -τεράστια- πίτα. Αυτό φάνηκε με τον πρόσφατο Iron Man, ο οποίος γύρισε κάποιες σκηνές στην Κίνα -αν και όχι με τους βασικούς πρωταγωνιστές-, έκανε την προώθησή του στην Κίνα -και μάλιστα μέσα στο Αυτοκρατορικό Παλάτι του Πεκίνου-, ενώ ο πρωταγωνιστής της, Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ δεν δίστασε να μιλήσει κινέζικα και να δηλώσει ότι τον ενδιαφέρει κάθε τι κινέζικο και ότι ζει μια «πολύ κινέζικη ζωή στην Αμερική» (ό,τι και αν σημαίνει αυτό, μάλλον ο Ρόμπερτ εννοούσε ως κινέζικο τρόπο ζωής την κατανάλωση νούντλς!!!)

Και όχι μόνο αυτό: η Marvel κυκλοφόρησε μια διαφορετική εκδοχή της ταινίας, ειδικά για την Κίνα. Η νέα αυτή εκδοχή περιλαμβάνει και μία σκηνή που απευθύνεται αποκλειστικά στο κινεζικό κοινό. Σε αυτήν πρωταγωνιστεί η ηθοποιός και τραγουδίστρια Φαν Μπινγκμπινγκ και ο Ουάνγκ Σουετσί. Σαν να θέλανε δηλαδή να προσελκύσουν τους Έλληνες θεατές βάζοντας τον Τόνι Σταρκ να μιλά στον Μαρκουλάκη, να παίζει δίπλα στην Έλενα Παπαρίζου και να δοκιμάζει μουσακά ένα πράγμα.

Δείτε την κινεζική βερσιόν του τρέιλερ

Αλλά με ελάχιστες ξένες ταινίες να προβάλλονται στην Κίνα (κυρίως μπλοκμπάστερ όπως οι Εκδικητές και το Mission: Impossible), το Χόλιγουντ αναζητά απεγνωσμένα τρόπους να εκμεταλλευτεί ένα box office που σημείωσε αύξηση 36% το 2012, φτάνοντας τα 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Και αυτή είναι η δεύτερη χρονιά που το κινεζικό box office αυξάνεται κατά 30%!

Η αρχή του χολιγουντιανού φλερτ με τον κινεζικό δράκο ξεκίνησε με το Avatar του Τζέιμς Κάμερον που «έβγαλε» 222 εκατομμύρια δολάρια το 2010 στη χώρα.

Ο ανταγωνισμός, ωστόσο, είναι μεγάλος και είναι κυρίως κινεζικής προέλευσης. Για παράδειγμα η ρομαντική κομεντί Finding Mr Right βρέθηκε στην κορυφή του box office τον προηγούμενο μήνα, ενώ το Lost In Thailand έγινε η πιο επιτυχημένη ταινία της προηγούμενης χρονιάς, από άποψη εισιτηρίων. Πού τα μερικές -λίγες- χιλιάδες εισιτήρια που κόβουμε εδώ στη χώρα μας; Εκεί μιλάμε για εκατομμύρια δολάρια.

Συνολικά, οι κινεζικής προέλευσης ταινίες απέσπασαν το 70% των 830,6 εκατομμυρίων δολαρίων του box-office των πρώτων τριών μηνών του 2013.

Θέλοντας να «σπάσει» αυτό το -σχεδόν- μονοπώλιο, το Χόλιγουντ αναζητά παραθυράκια και χαραμάδες. Για παράδειγμα, αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι η Marvel θα κάνει την παραγωγή του Iron Man 3 με κινεζική εταιρεία.

Εάν η ταινία θεωρείται κινεζική συμπαραγωγή, τότε δεν χρειάζεται να διεκδικήσει μία από τις 34 πολύτιμες θέσεις για προβολή, ενώ θα διπλασιαζόταν και το ποσοστό επί των πωλήσεων: σε αυτή την περίπτωση τα στούντιο μπορούν να λαμβάνουν το 50% των εσόδων, έναντι 25% σε περίπτωση που η ξένη ταινία δεν είναι συμπαραγωγή με κινεζική εταιρεία παραγωγής.

Αν και τα στούντιο φαίνονταν να φωνάζουν «Είναι πολλά τα λεφτά Τόνι», η Marvel επέλεξε τελικά να απορρίψει τη λύση της συμπαραγωγής. Αν και δεν είναι ξεκάθαρο το γιατί, εκτιμάται ότι η απόφαση αυτή σχετίζεται με το γεγονός ότι για να θεωρηθεί μία ταινία συμπαραγωγή θα πρέπει να περιλαμβάνει «κινεζικά στοιχεία». Όπως αναφέρουν οι Financial Times, επικαλούμενοι ένα στέλεχος στούντιο του Χόλιγουντ, «η Κίνα θα πρέπει να παίζει κεντρικό ρόλο σε όλα όσα αφορούν το φιλμ». Κάτι τέτοιο θα έφερνε κοντά τους Κινέζους, αλλά θεωρείται ότι θα αποξένωνε τους άλλους θεατές, ειδικά εάν σκεφτεί κανείς ότι η υπόθεση της ταινίας δεν έχει καμία σχέση με την Κίνα. Εκτός και αν έκαναν τον Μανδαρίνο Κινέζο… Λέμε τώρα…

Όταν Κινέζοι θεατές διαπίστωσαν ότι οι Κινέζοι σταρ δεν έκαναν την εμφάνισή τους στην κόπια του Iron Man 3 που βλέπουν οι υπόλοιπες χώρες, εξέφρασαν τη δυσφορία και την οργή τους.

Μέχρι στιγμής καμία αμερικανική ταινία δεν έχει προβληθεί ως συμπαραγωγή με την Κίνα. Η πρώτη που θα το κάνει θα είναι το Kung Fu Panda 3, αλλά σε αυτό η κινεζική παράδοση παίζει, έτσι κι αλλιώς, σημαντικό ρόλο.

Αλλά και οι επόμενοι Transformers έχουν γυριστεί και στην Κίνα, ενώ ο Τζέιμς Κάμερον ανακοίνωσε την υλοποίηση δύο σχεδίων με κινεζικές εταιρείες.

Υπάρχουν, βέβαια, και άλλοι τρόποι να εισχωρήσουν τα στούντιο στην τοπική αγορά: μέσω επενδύσεων. Αρκετές εταιρείες έχουν προχωρήσει σε επενδύσεις σε κινεζικές εταιρείες παραγωγής, με στόχο τη δημιουργία κινεζικών ταινιών (ας μην ξεχνάμε το 70% που αναφέραμε παραπάνω…)

Όσο για το μέλλον; Κινέζοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι σταδιακά η Κίνα θα αναγκαστεί να επιτρέψει και σε άλλες ξένες ταινίες να προβληθούν στη χώρα, εάν θέλει να είναι ένας από τους μεγάλους παίκτες. Κάτι τέτοιο, πάντως, σίγουρα θα πάρει χρόνο.

Αγγελική Στελλάκη

Η πρώτη ταινία που είδε σε κινηματογραφική αίθουσα ήταν το Χορεύοντας με τους Λύκους. Κατά τη διάρκεια του οποίου διάβαζε Μίκι Μάους, σπάζοντας τα νεύρα όλων. Σε σινεφίλ μονοπάτια οδηγήθηκε όταν, κατά τη διάρκεια μοναχικών κινηματογραφικών βραδινών περιπλανήσεων, διαπίστωσε ότι νοιώθει μια παράξενη ευτυχία, κάθε φορά που τα φώτα χαμηλώνουν, ο ήχος του προτζέκτορα πλημμυρίζει το χώρο και μυρωδιά ποπ κορν ξεχύνεται στην αίθουσα.

Μια σκέψη για το “Με τον κινέζικο δράκο φλερτάρει το Χόλιγουντ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *