Αφιερώματα

Το Hollywood αγαπά την Ελληνική Μυθολογία

Η ταινία «Ηρακλής: Η αρχή του θρύλου» έκανε πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες, έχοντας ως «κράχτη» τα εντυπωσιακά εφέ του που απευθύνονται ακόμα και στον πιο απαιτητικό θεατή. Με αφορμή, λοιπόν, την πρεμιέρα αυτή, ας κάνουμε μία μίνι αναφορά στις ταινίες που στηρίζονται στην Ελληνική Μυθολογία.

Η Ελληνική Μυθολογία, ως γνωστόν, είναι πλούσια σε θεματολογία, γι’ αυτό και αποτελεί έμπνευση για τους δημιουργούς του Hollywood. Βέβαια, μπορεί να μην τηρείται πάντα με ακρίβεια ο μύθος έτσι όπως τον γνωρίζουμε, αλλά το αποτέλεσμα αρκετές φορές δικαιώνει τη βιομηχανία του θεάματος, αφού οι ταινίες του είδους έχουν άφθονα οπτικά εφέ και δράση που μας κρατάει σε εγρήγορση.


Η πρώτη ταινία που καταπιάστηκε με μυθολογικό γεγονός ήταν η γαλλική μικρού μήκους ταινία «L’Île de Calypso: Ulysse et le géant Polyphème» του 1905 για το νησί της Καλυψούς και τον γίγαντα Πολύφημο, ενώ ακολούθησε το «L’ Odissea» του 1911.

Μιας και αναφερθήκαμε παραπάνω στον Ηρακλή, θα συνεχίσουμε αναφέροντας πως εκτός από τον Kellan Lutz και τον Dwayne Johnson που θα τον ενσαρκώσει στην ταινία «Ηρακλής: Οι Θρακικοί Πόλεμοι» και θα βγει στις ΗΠΑ το καλοκαίρι του 2014, τον ημίθεο ήρωα έχουν ενσαρκώσει και άλλοι ηθοποιοί στο παρελθόν. Η πρώτη ταινία βγήκε το 1958 με πρωταγωνιστή τον Steve Reeves και σκηνοθέτη τον Pietro Francisci, ενώ και στην τηλεόραση τον έχουμε απολαύσει με τον Kevin Sorbo να πρωταγωνιστεί για 6 σεζόν ως Ηρακλής.

Ο Όμηρος είναι γνωστός ανά τον κόσμο για τα δύο μεγάλα έπη που έγραψε, την Οδύσσεια και την Ιλιάδα. Δίχως αμφιβολία, δεν θα μπορούσαν αυτά τα δύο έργα να μην μεταφερθούν στο κινηματογραφικό πανί, αφού οι εικόνες που περιγράφονται εξάπτουν τη φαντασία οποιουδήποτε δημιουργού. Το 1993, ο Francis Ford Coppola σκηνοθετεί την «Οδύσσεια», η οποία έχει παιχτεί πολλές φορές στην τηλεόραση και έχουν συμμετάσχει γνωστά ονόματα, όπως εκείνα των Armand Assante, Isabella Rossellini, Ειρήνη Παππά, Christopher Lee και Geraldine Chaplin. Το 2004, ο Wolfgang Petersen παρουσίασε την «Τροία» με τους Brad Pitt ως Αχιλλέα και Eric Bana ως Έκτορα να δίνουν μία από τις καλύτερες μονομαχίες στο κινηματογραφικό πανί.

Οι Τιτάνες μοιάζουν να είναι από τα αγαπημένα θέματα της βιομηχανίας του Hollywood. Το 1981 κυκλοφορεί η ταινία «Η σύγκρουση των Τιτάνων» με τον Lawrence Olivier στο ρόλο του Δία, την Ursula Andress ως Αφροδίτη και τον Harry Hamlin ως Περσέα. Το 2010, η «Τιτανομαχία» κάνει πρεμιέρα στην Ελλάδα, με την τεχνολογία να είναι εμφανώς πιο εξελιγμένη, ενώ το 2012 «Η οργή των Τιτάνων» προσφέρει άφθονη περιπέτεια. Ο Percy Jackson είναι μιαν πιο σύγχρονη εκδοχή του μύθου που μεταφέρθηκε στους κινηματογράφους το 2010 και το 2013. Στην πρώτη ταινία «Ο Percy Jackson και η κλοπή της αστραπής» ο Percy είναι ένα 16χρονο αγόρι με μαθησιακές δυσκολίες, το οποίο ανακαλύπτει πως είναι ημίθεος, γιος του Ποσειδώνα και ύποπτος για την κλοπή της αστραπής του Δία. Στη δεύτερη ταινία «Ο Percy Jackson και η θάλασσα των τεράτων» ο Percy με τη βοήθεια των φίλων του ξεκινούν το ταξίδι τους στη θάλασσα για να σώσουν το καταφύγιο των Ημίαιμων τεράτων και να κατακτήσουν το χρυσόμαλλο δέρας.


Ο Ιάσωνας είναι μία ακόμα προσωπικότητα της Ελληνικής Μυθολογίας που αποτέλεσε τη βάση για τη δημιουργία ταινιών. Η Αργοναυτική Εκστρατεία που είχε στόχο την απόκτηση του χρυσόμαλλου δέρατος αποτέλεσε υλικό έμπνευσης για τους σκηνοθέτες. Το 1963 ο Don Chaffrey σκηνοθέτησε την ταινία «Ο Ιάσωνας και οι Αργοναύτες» με τους Todd Armstrong και Nancy Kovack, ενώ το 2000 κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ τηλεοπτική σειρά με τον ίδιο τίτλο, αλλά δεν στηρίχθηκε απόλυτα στο μύθο του Ιάσωνα.

Ο Gerard Butler το 2006 ενσάρκωσε τον Βασιλιά Λεωνίδα για την ταινία «300». Πολλοί, βέβαια, ασχολήθηκαν περισσότερο με τους…κοιλιακούς του ηθοποιού και όχι τόσο με την ταινία, μάλλον γιατί ο ηθοποιός ήταν γυμνασμένος πέραν του φυσιολογικού! Παρ’ όλα αυτά η ταινία είχε πολύ καλά εφέ και φωτογραφία και φυσικά δεν είναι τυχαίο ότι αναμένουμε το Μάρτιο και δεύτερη ταινία με τίτλο «300: Η άνοδος της αυτοκρατορίας» με τον Sullivan Stapleton ως Θεμιστοκλή. Η ταινία εξελίσσεται στα στενά της Βόρειας Εύβοιας, όπου παράλληλα με τη μάχη των Θερμοπυλών γίνεται η τριήμερη ναυμαχία του Αρτεμισίου.

Όπως είδαμε, οι κινηματογραφιστές τιμούν ιδιαίτερα την Ελληνική μυθολογία, όχι απαραίτητα αποδίδοντας σωστά την ιστορία που εμείς γνωρίζουμε, μα δίνοντάς έναν…δικό τους αέρα. Καθώς η μυθολογία της χώρας μας είναι πλούσια σε θεματολογία -και αν λάβουμε υπόψη το εντυπωσιακό στοιχείο των μύθων- θα πρέπει να περιμένουμε ότι το σινεμά δεν έχει τελειώσει με τους ήρωες και τους ημίθεους.

 

 

 

 

Κατερίνα Σιδηροπούλου

Οι πρώτες ταινίες ήταν τα κλασικά κινούμενα σχέδια της Disney. Έπειτα ήρθε η «Ελισάβετ» και τότε μπήκε δειλά στον κόσμο του κινηματογράφου. Ώσπου, στο πανεπιστήμιο ήρθε ο καλός βωβός κινηματογράφος και άλλα αριστουργήματα της έβδομης τέχνης. Και κάπως έτσι, ξεκίνησε ο κινηματογραφικός της εθισμός!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *