Αφιερώματα

Σινεμά με άρωμα Ελλάδας

Η Ελλάδα είναι γνωστή για τον πολιτισμό της, για τον ήλιο της, για τις θάλασσες της και τα πανέμορφα και γραφικά νησιά της. Για τους λόγους αυτούς, αρκετοί σκηνοθέτες και δημιουργοί του Hollywood έχουν καταφτάσει στη χώρα μας για να γυρίσουν τις ταινίες τους. Πρόσφατο παράδειγμα, η ταινία «Πριν τα Μεσάνυχτα» με τον Ethan Hawke και την Julie Delpy, που γυρίστηκε πέρυσι στην Μεσσηνία και θα προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες στις 13 Ιουνίου.

 

Έτσι, λοιπόν, μέχρι να απολαύσουμε το τέλος της τριλογίας, θα θυμηθούμε παρακάτω άλλες ταινίες γυρισμένες στη χώρα μας.

 

Mamma Mia – Σκιάθος & Σκόπελος

Το εξαιρετικό cast, τα τραγούδια των θρυλικών ABBA και το απέραντο γαλάζιο της Σκιάθου και της Σκοπέλου είχαν σαν αποτέλεσμα το άκρως καλοκαιρινό μιούζικαλ Mamma Mia. Με τη μουσική και τον έρωτα να κυριαρχεί, την Meryl Streep σε άλλη μία εξαιρετική ερμηνεία και το Ελληνικό τοπίο να γεμίζει την οθόνη, η ταινία αυτή είναι σίγουρα από τις πρώτες που μας έρχονται στο νου όταν ακούμε Ελλάδα και Χόλιγουντ.

 

Lara Croft : Tomb Raider, Το Λίκνο της Ζωής – Σαντορίνη

Η Angelina Jolie ενσάρκωσε για δεύτερη φορά τη γνωστή αρχαιολόγο και εξερευνήτρια και επισκέπτεται τη Σαντορίνη, προκειμένου να βρει τους θησαυρούς του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Με πλάνα από το νησί και την υπέροχη θάλασσα του Αιγαίου, η Σαντορίνη απέκτησε τη διεθνή φήμη που επιζητούσε.

 

Το παιδί και το δελφίνι – Ύδρα

Από αυτή την ταινία έχει μείνει ανεξίτηλο στη μνήμη μας το περίφημο τραγούδι της Σοφία Λώρεν «Τι είναι αυτό που το λένε αγάπη» με τη μουσική του Τάκη Μωράκη. Η Λώρεν, υποδύεται τη Φαίδρα, η οποία μαζεύει σφουγγάρια από το βυθό της θάλασσας, όταν κάποια στιγμή ανακαλύπτει ένα άγαλμα ενός παιδιού που κρατάει ένα δελφίνι. Να σημειώσουμε πως αποτελεί την πρώτη αμερικάνικη παραγωγή γυρισμένη στην Ελλάδα και εκτός από την Ύδρα, η ταινία γεμίζει με πλάνα από την Επίδαυρο, την Ακρόπολη και τα Μετέωρα.

 

Ζορμπάς – Κρήτη

Η ταινία του Αλέξη Ζορμπά που βασίστηκε στο ομότιτλο βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη, γυρίστηκε στην Κρήτη και αποτελεί μια από τις καλύτερες παραγωγές που γυρίστηκαν στη χώρα μας. Μπορεί ο σκηνοθέτης να μην είναι κάποιος ξένος, αλλά ο δικός μας Μιχάλης Κακογιάννης, που με τη βοήθεια του πρωταγωνιστή Antony Quinn δημιούργησε ένα από τα αριστουργήματα στο χώρο του κινηματογράφου. Η ταινία γυρίστηκε στα Χανιά και τα γύρω χωριά ∙ όσον αφορά τη διάσημη σκηνή με το συρτάκι,  γυρίστηκε στο χωριό Σταύρος, λίγο πιο έξω από τα Χανιά.

 

Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι – Κεφαλλονιά

Αυτή τη φορά ένα νησί του Ιονίου κατάφερε να κλέψει τις εντυπώσεις με τη μαγευτική και γεμάτη αντιθέσεις ομορφιά του. Στην Κεφαλλονιά γυρίστηκε η ταινία με τον Nicolas Cage και την Penelope Cruz, δείχνοντας τα υπέροχα τοπία του νησιού, όπως τη Σάμη –που για χάρη της ταινίας μεταμορφώθηκε σε Αργοστόλι της εποχής του 1940-.το Μύρτο με την κάτασπρη παραλία του και τα γαλαζοπράσινα νερά του και την Αντίσαμο, μια παραλία πίσω από τη Σάμη. Οι Κεφαλλονίτες καμαρώνουν για την ταινία που έκανε διάσημο το νησί τους.

 

My life in ruins

Η Nia Vardalos θέλησε να γυρίσει μια ταινία στην πατρίδα της και το έκανε. Υποδυόμενη μια ξεναγός ερωτεύεται τον οδηγό του λεωφορείου που μεταφέρει τους τουρίστες και μέσω της «δουλειάς» της βλέπουμε εικόνες γνώριμες από το κέντρο της Αθήνας.

 

James Bond : Για τα μάτια σου μόνο – Μετέωρα

Ο Roger Moore στο ρόλο του Πράκτορα 007 σκαρφαλώνει στα Μετέωρα για χάρη της ταινίας. Βέβαια, το γεγονός πως γυρίζεται ταινία, προκάλεσε έντονες αντιπαραθέσεις στους μοναστηριακούς κύκλους της περιοχής , γι’ αυτό και καλύφθηκαν οι μονές με σεντόνια. Μάλλον για να μη «μολυνθούν από την ανίερη κάμερα».

 

Απέραντο Γαλάζιο – Αμοργός

Ο Luc Besson κατάφερε να γυρίσει μια πολύ καλή ταινία με πολύ δυνατές ερμηνείες σε ένα πανέμορφο νησί του Αιγαίου, την Αμοργό. Με νοήματα για τη ζωή, τη φύση και τον χαρακτήρα του ανθρώπου, η ταινία κερδίζει το κοινό ακόμα και σήμερα, 25 χρόνια μετά. Τα πλάνα του Besson μαρτυρούν την απέραντη ομορφιά του νησιού, κάνοντας την Αμοργό δημοφιλή διεθνώς.

Κατερίνα Σιδηροπούλου

Οι πρώτες ταινίες ήταν τα κλασικά κινούμενα σχέδια της Disney. Έπειτα ήρθε η «Ελισάβετ» και τότε μπήκε δειλά στον κόσμο του κινηματογράφου. Ώσπου, στο πανεπιστήμιο ήρθε ο καλός βωβός κινηματογράφος και άλλα αριστουργήματα της έβδομης τέχνης. Και κάπως έτσι, ξεκίνησε ο κινηματογραφικός της εθισμός!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *