TV ΚριτικέςΚΡΙΤΙΚΕΣ

Δίνουμε το δικό μας τέλος στο How I Met Your Mother!

Πολλά ακούστηκαν κι ακόμα περισσότερα γράφτηκαν για το (πολυαναμενόμενο)  τέλος του How I Met Your Mother.

Άλλωστε, μετά από 9 χρόνια, ο κάθε τηλεθεατής έχει άποψη για το πως θέλει να τελειώσει η σειρά!

How I Met Your Mother-yellow-umbrella

Μάλιστα, κάποιοι από τους φανατικούς αποφάσισαν να κάνουν το δικό τους μοντάζ στο τελευταίο επεισόδιο, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα τέλος λιγότερο στενάχωρο ή απλώς πιο ταιριαστό στην ιστορία που αφηγείται 9 χρόνια τώρα ο Ted στα παιδιά του.

Μάλιστα, ο συν-δημιουργός της σειράς, Κάρτερ Μπέι, αποκάλυψε μέσω Twitter ότι στο DVD της σεζόν (αλλά και στο box set της σειράς) που θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο θα περιλαμβάνεται ένα εναλλακτικό τέλος, το οποίο όπως είπε έγινε πιθανό χάρη στη μαγεία του μοντάζ. Ο ίδιος δήλωσε ότι υπήρχε ένα σενάριο, αλλά δύο εναλλακτικά φινάλε, που προβλημάτισαν τους δημιουργούς.

Ωστόσο, έσπευσε να στηρίξει το τέλος, λέγοντας πάντως ότι και το άλλο τέλος τους άρεσε.

Κάπως έτσι και οι σινεπιβάτες Tyler, Amelie, Bridget και ET, που παρακαλουθούσαν επί 9 σεζόν το How I Met Your Mother, αποφάσισαν να μοιραστούν τις σκέψεις τους για το φινάλε και για το πως θα ήθελαν τελικά να τελειώσει.

Η άποψη του Tyler…

Δεν είναι ακριβώς ότι μίσησα το φινάλε του HIMYM. Είναι ότι διαφωνώ κάθετα με το τέλος. Η ιστορία ξεκινάει και νομίζεις ότι θα δεις την εξιστόρηση ενός πατέρα για το πώς γνώρισε τη γυναίκα της ζωής του. Στην πορεία συνειδητοποιείς ότι δεν είναι καθόλου αυτό, αλλά ότι είναι μια ιστορία φιλίας με τις απογοητεύσεις της, τα προβλήματά της, τις αστείες στιγμές της.

Αλλά αυτό που πραγματικά δεν μπορώ να δεχτώ είναι ότι όλο αυτό παρουσιάστηκε επί 9 σεζόν μόνο και μόνο για να καταλήξει ο Τεντ με τη Ρόμπιν.

Η 9η σεζόν μπαίνει στον κόπο να σου παρουσιάσει γιατί ο Μπάρνεϊ και η Ρόμπιν είναι το ιδανικό ζευγάρι. Εκεί που πιστεύεις ότι ο Μπάρνεϊ θα την κάνει τη βλακεία του, οι δημιουργοί της σειράς σου ανατρέπουν  τελείως τα προσδοκώμενα και σου δείχνουν ότι οι παλιές κακές μέρες του Μπάρνεϊ πέρασαν. Αυτό που θέλει, το έχει βρει στο πρόσωπο της Ρόμπιν. Επομένως, πώς αναιρείς μέσα σε πέντε λεπτά όλο αυτό που έχτιζες υπομονετικά μία ολόκληρη σεζόν λέγοντας «Σε αγαπώ, αλλά δουλεύεις πολύ, ας χωρίσουμε και δεν τρέχει τίποτα;»

The Final Page, Part One And Two

Και επειδή βρήκα τρομερά συγκινητική τη σκηνή στην οποία ο Μπάρνεϊ εγκαταλείπει οριστικά το Playbook του… για την κόρη του, θα μπορούσαμε να τον ακούσουμε να της λέει ότι είναι η μοναδική γυναίκα της ζωής του και στην περίπτωση που Ρόμπιν και Μπάρνεϊ υιοθετούσαν ένα παιδί.

Ναι, αλλά τότε δεν θα δείχναμε τη μοναξιά της Ρόμπιν, άλλο δυνατό σημείο του φινάλε. ΟΚ, θέλετε χώρια τους Μπάρνεϊ και Ρόμπιν; Ας γίνει για αυτόν ακριβώς τον λόγο, ένα παιδί που δεν έρχεται ποτέ, κάτι που ο Μπάρνεϊ σκεφτόταν ότι μπορούσε να ζήσει χωρίς, αλλά τελικά δεν μπορούσε.

Και σίγουρα μη καταστρέφεις το τέλος, βάζοντας τον Τεντ να λέει όλη αυτή την ιστορία μόνο και μόνο για να του πουν τα παιδιά του «Έλα,πες το,  θέλεις τη θεία Ρόμπιν». ΟΧΙ. Ειδικά εάν η μητέρα έχει πεθάνει, αυτή θα έπρεπε να ήταν η τρυφερή και συγκινητική ιστορία του πώς γυρνούσες επί 9 σεζόν σαν χαμένος (έχοντας προσπαθήσει άπειρες φορές να στεριώσεις κάπου, αρκετές από αυτές και με τη Ρόμπιν, χωρίς αποτέλεσμα), μέχρι που βρήκες πραγματικά τον άνθρωπό σου. Αν θες να σκοτώσεις τη μητέρα, καν’ το. Αλλά κάνε την αφήγησή σου ως έναν φόρο τιμής στον άνθρωπο που πέρασες τόσα χρόνια δίπλα του, στον άνθρωπο που έψαχνες απεγνωσμένα και έχασες άδικα.

 HIMYMyellowumbrella

Πώς θα έπρεπε να έχει τελειώσει

Κατά τη γνώμη μου η σειρά θα έπρεπε να έχει τελειώσει όταν ο Τεντ γνωρίζει τη μητέρα των παιδιών. Λέγεται άλλωστε «How I met your mother» και όχι «How I met your mother and what happened years later».

Για μένα δεν υπάρχει αμφιβολία: Το ζευγάρι του HIMYM είναι η Ρόμπιν και ο Μπάρνεϊ. Ίσως οι σεναριογράφοι να μην είχαν σκεφτεί ότι θα ήθελε το κοινό να καταλήξουν μαζί, αλλά η χημεία τους, το ταίριασμα, οι χαρακτήρες τους αλληλοσυμπληρώθηκαν. Και ο αγαπημένος μου Μπάρνεϊ απλά ενηλικιώθηκε. Σε καμία στιγμή δεν θα μπορούσα να σκεφτώ μια εκδοχή όπου το ζευγάρι αυτό θα μπορούσε να είναι χώρια (το δοκίμασαν και δεν πέτυχε) και ο Μπάρνεϊ θα επέστρεφε στην κλασική του αναζήτηση της εκάστοτε αδιάφορης γκόμενας. Έχοντας όμως δύο πολύ δυνατά στοιχεία στο φινάλε (την απομόνωση της Ρόμπιν και την ατάκα του Μπάρνεϊ στην κόρη του), νομίζω ότι θα έβαζα αυτούς τους δύο να χωρίζουν, τη Ρόμπιν να βιώνει τη μοναξιά, τον Μπάρνεϊ να τρελλαίνεται με την κόρη του (που θα γεννιόταν τυχαία μετά από ένα one night stand), μέχρι που το φινάλε θα έβρισκε τον Μπάρνεϊ κάτω από το μπαλκόνι της Ρόμπιν, να της ζητά να ξαναρχίσουν από την αρχή.

Λίλυ και Μάρσαλ: Το αδιάφορο ζευγάρι της σειράς. Νομίζω ότι όσα χρόνια και να περνούσαν αυτοί οι δύο θα ήταν μαζί και θα έκαναν τις ίδιες χαζομάρες. Δεν θα άλλαζα κάτι στο τέλος τους. Μου άρεσε ότι αποφάσισαν να εγκαταλείψει ο Μάρσαλ το όνειρο να γίνει δικαστής και το ότι πήγε με τη Λίλυ στη Ρώμη. Αλλά εντάξει, τόσα πολλά παιδιά, είναι λίγο υπερβολή!

Τεντ:  Ποτέ δεν με ενδιέφερε ιδιαίτερα ποια θα είναι η γυναίκα του Τεντ. Σωστά επιλέγεται ως σύντροφος του Τεντ μία γυναίκα που κινείτο παράλληλα με τον ίδιο (στα ίδια πάνω κάτω στέκια της Νέας Υόρκης). Η σειρά θα τελείωνε με τη σκηνή που τη συναντά για πρώτη φορά. Βλέπουμε την ομπρέλα, το μπάσο, τις μπότες, γυρίζει βλέπουμε το πρόσωπό της, το πρόσωπο του Τεντ, μιλάνε και κατ. End of story… (Εάν ήθελαν τόσο πολύ να την πεθάνουν, ας είχε προηγηθεί μία σκηνή όπου ο Τεντ θα αποκάλυπτε στο κοινό –μέσω της αφήγησής του στα παιδιά- ότι η Μητέρα έχει πεθάνει, λέγοντας τους πόσο πολύ την αγάπησε, πώς ευτυχώς κατάφερε να τη βρει, αφού την έψαχνε τόσο καιρό…)

Όσο για το μπλε τρομπόνι; Αυτό θα έβαζα την ίδια τη Ρόμπιν να το αγοράζει και να το κρεμάει στο σαλόνι της. Όχι ως ένδειξη ρομαντισμού, αλλά ως αναγνώριση του τι ήταν αυτό που την έφερε στην παρέα, αλλάζοντας –τελικά- για πάντα τη ζωή της.

Η άποψη της Amelie…

Το τέλος μου άρεσε.

Πολλοί λένε ότι οι σεναριογράφοι υπέκυψαν στην πίεση μερίδας του κοινού που ήθελαν το αρχικό ζευγάρι μαζί, όμως εγώ ήθελα να καταλήξουν ο Τεντ με τη Ρόμπιν, αν και δεν την συμπαθώ. Υπάρχουν σκηνές στον γάμο της Ρόμπιν με τον Μπάρνεϊ που βλέπεις ότι εκείνη συνειδητοποιεί ότι στην πραγματικότητα ήθελε να είναι με τον Τεντ. Όταν έβλεπα τον Τεντ να λιώνει σκεφτόμουν ότι θα ήθελα πολύ να κατέληγαν μαζί. Και πιστεύω ότι με τον Μπάρνεϊ δεν ταίριαζαν καθόλου.

Αυτή η σεζόν προετοίμαζε τον θεατή για το ότι δεν μπορούσαν να είναι μαζί –ειδικά αν σκεφτεί κανείς το περιστατικό με το μενταγιόν. Στην 9η σεζόν γίνεται φανερό ότι η Ρόμπιν καταλαβαίνει ότι ο Μπάρνεϊ δεν μπορεί να την καλύψει 100% και μετανιώνει που δεν επέλεξε τον Τεντ.

Αυτό που δεν μου άρεσε, όμως, ήταν το γεγονός ότι έδειξε τη Ρόμπιν να έχει απομονωθεί από την παρέα.

Η άποψη της Bridget…

Το τέλος του How I Met your Mother μου άρεσε αρχικά. Ίσως επειδή δεν είχα σκεφτεί ποτέ πως θα μπορούσε να τελειώσει. Ίσως επειδή είναι εντελώς «κόντρα» σε ότι θα μπορούσα να είχα φανταστεί.

Σίγουρα θα προτιμούσα ένα πιο χαρούμενο τέλος και σίγουρα θα προτιμούσα ο σκοπός της εξιστόρησης να ήταν άλλος, όμως το γεγονός ότι η σειρά τελικώς «κλείνει» όπως ακριβώς ξεκίνησε συγκαταλέγεται σίγουρα στα συν του τελευταίου επεισοδίου.

how-i-met-your-mother-series-finale

Άλλο ένα συν, όπως παρουσιάστηκε το τέλος, είναι η απόδοση δικαιοσύνης: ο Ted καταλήγει με τον πραγματικό του έρωτα (εγώ αυτό αντιλήφθηκα από αυτό το τέλος), τη Robin, ο Barney μαθαίνει τι θα πει πραγματική αγάπη μόλις κρατά για πρώτη φορά αγκαλιά την κόρη του και η Tracy/ Mother «συναντά» και πάλι τον πρώτο και δυνατό της έρωτα, ο οποίος είχε πεθάνει πολύ νωρίς.

Άρα, αυτά τα 9 χρόνια, οι σεναριογράφοι του How I Met Your Mother μας δούλευαν ψιλό-γαζί; Ή μήπως προσπάθησαν να μας «διδάξουν» ότι οι άνθρωποι αναγκαζόμαστε να προσαρμοζόμαστε στις καταστάσεις; Ο πρώτος και πραγματικός έρωτας του Ted είναι η Robin κι είναι σαφές, ακόμα και τη μέρα του γάμου της, ότι αν η Robin επέλεγε διαφορετικά, εκείνη θα ήταν η μητέρα των παιδιών του. Επίσης, η Tracy μας έχει πει από την αρχή της σεζόν ότι ο μεγάλος έρωτας της ζωής της ήταν o Louis, μετά το θάνατο του οποίου δεν την ενδιέφερε κανένας άλλος άντρας. Μήπως, λοιπόν, Ted και Tracy απλώς αποτελούν ο ένας για τον άλλο μια δεύτερη εναλλακτική, ίσως the next best thing…?!

Τι θα έκανα διαφορετικά;

Το νόημα της σειράς, όπως το είχα καταλάβει ήταν η παρουσίαση των γεγονότων / καταστάσεων/ ανθρώπων που έκαναν τον Ted αυτόν που ήταν όταν γνώρισε εκείνη που ήξερε ότι είναι η μια και μοναδική κι όχι ο τρόπος με τον οποίο τελικά τα γεγονότα ήρθαν έτσι  ώστε να αποφασίσει η Robin ότι πρέπει να είναι με τον Ted.

Κι αυτό δικαιολογείται ακόμα από το ότι η Robin δε χρειαζόταν να βρει κάποιον άλλο, γιατί ήταν ήδη με τον απόλυτα πιο ταιριαστό της άνθρωπο.

Ας τα πάρω, όμως με τη σειρά:

Robin και Barney: το απόλυτο ζευγάρι. Εκείνος δε θέλει παιδιά, εκείνη δε μπορεί να κάνει. Εκείνος υποστηρίζει “bros before hoes” κι εκείνη συνδυάζει άψογα και τα δύο. Καριερίστες και οι δύο (κι ας μάθαμε μόλις πριν μερικά επεισόδια το πραγματικό επάγγελμα του Barney), με κοινά ενδιαφέροντα (όπως το laser tag) με τέλεια χημεία είναι από τα καλύτερα ζευγάρια που έχω δει στην τηλεόραση τα τελευταία χρόνια και φυσικά θα φρόντιζα να μείνουν μαζί. Ίσως μετά από κάποια χρόνια να υιοθετούσαν ένα παιδί και να τρελαινόντουσαν με την ιδέα του να φροντίζουν ένα μωρό, πηγαίνοντας κόντρα στους χαρακτήρες και τα πιστεύω τους.

himym

Lily και Marshall: μακράν ότι πιο αδιάφορο έχει να δείξει η σειρά. Είχαν καταντήσει τόσο αδιάφοροι, που αντίστοιχα η όποια εξέλιξή τους άφηνε κι εμένα την ίδια αδιάφορη. Δε θα μπορούσα, παρόλα αυτά να τους φανταστώ χώρια. Ήταν απόλυτα ταιριαστοί μέσα στη χαζομάρα τους και η εξέλιξή τους θα ήταν αυτή ακριβώς που είχαν τελικά: 3-4 παιδιά, μεγάλο σπίτι στα προάστια κλπ.

Ted: ο αθεράπευτα ρομαντικός. Αν ήταν στο χέρι μου η σειρά θα τελείωνε με τον Ted να λέει «…kids, that was the story of how I met your mother» κι εκείνη τη στιγμή θα έμπαινε στο δωμάτιο η Tracy λέγοντας ειρωνικά «Do you have a couple of minutes? Now is my turn to tell you how I met your father».  Σίγουρα η mother θα ζούσε στο δικό μου σενάριο. Σίγουρα η σειρά θα είναι happy end.

 

Η άποψη του ET…

Μπορεί να μην έχει δει ακόμα το τελευταίο επεισόδιο, ούτε καν την τελευταία σεζόν, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχει άποψη.

howimy_the_last_photo_they_take_together

Robin και Μπάρνεϋ μένουν μαζί forever and ever. Ίσως αποκτούν παιδί, ίσως όχι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Robin βάζει τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι στο Barney κι αυτό (περιέργως) φέρνει την απόλυτη ισορροπία στο γάμο τους!

Λίλυ και Μάρσαλ φυσικά και παραμένουν μαζί. Δε θα μπορούσαν μετά από 9 χρόνια και τόσα σκαμπανεβάσματα τελικά να χωρίσουν- δε θα υπήρχε λόγος ή αφορμή. Άρα και παραμένουν παντρεμένοι, αλλά και συνεχίζουν να είναι ο συνδετικός κρίκος της όλης παρέας.

Τέλος, ο πρωταγωνιστής της σειράς Τεντ παίρνει αυτό που του αξίζει: τη γυναίκα της ζωής του. Γνωρίζει τη μητέρα των παιδιών του, κάτι που αναγνωρίζει από το πρώτο δευτερόλεπτο που την αντικρίζει.

And that’s how he met the mother.

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *