ΚΡΙΤΙΚΕΣΣινε-προτάσειςΣινεμά

Η Δουλειά της

her_job_1

3popcorn

Με μια tour de force γυναικεία ερμηνεία από τη Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, η ταινία του Νικολά Λαμπό μιλά για την Ελλάδα της κρίσης και της ανεργίας.

Η Παναγιώτα είναι μια γυναίκα αγράμματη, της οποίας η οικογένεια τα φέρνει δύσκολα βόλτα. Θα πιάσει δουλειά σε ένα συνεργείο καθαρισμού και για πρώτη φορά θα δει τα δικά της χρήματα να μπαίνουν στην τσέπη της. Η ζωή της θα επηρρεαστεί με μικρούς, αλλά καθοριστικούς τρόπους.

her_job_3

Ο Λαμπό κάνει μια κοινωνική ταινία που πολλούς θα ενδιαφέρει. Η Δουλειά της είναι μια ταινία κεντρικής ερμηνείας και η Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου κουβαλά στους ώμους της όλο το βάρος αυτής της γυναίκας που επιθυμεί να ορίσει τον εαυτό της με έναν τρόπο διαφορετικό από ό,τι έχει συνηθίσει μέχρι εκείνη τη στιγμή. Όχι με το να συνεχίσει να εντάσσεται στους ρόλους που της έχουν υποδείξει οι άλλοι (τα παιδιά της, ο σύζυγός της, ο περίγυρός της).

Σίγουρα υπάρχουν κλισέ στην ταινία (ο προσβλητικός σύζυγος για παράδειγμα) και η υπερβολική αναφορά στην κρίση (μέσα από τις ειδήσεις των ραδιοφώνων για παράδειγμα) μοιάζει υπερβολική. Αυτό είναι, πάντως, το κοινωνικό σινεμά που χρειαζόμαστε στην Ελλάδα και μάλιστα ένα κοινωνικό σινεμά στην απλή και ουσιαστική εκδοχή του.

Αγγελική Στελλάκη

Η πρώτη ταινία που είδε σε κινηματογραφική αίθουσα ήταν το Χορεύοντας με τους Λύκους. Κατά τη διάρκεια του οποίου διάβαζε Μίκι Μάους, σπάζοντας τα νεύρα όλων. Σε σινεφίλ μονοπάτια οδηγήθηκε όταν, κατά τη διάρκεια μοναχικών κινηματογραφικών βραδινών περιπλανήσεων, διαπίστωσε ότι νοιώθει μια παράξενη ευτυχία, κάθε φορά που τα φώτα χαμηλώνουν, ο ήχος του προτζέκτορα πλημμυρίζει το χώρο και μυρωδιά ποπ κορν ξεχύνεται στην αίθουσα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *