ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Η Ida κερδίζει το βραβείο LUX της Ευρωβουλής

Όπως αναμενόταν, η ταινία Ida του Πάβελ Παβλικόφσκι κέρδισε το κινηματογραφικό βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

pawel-idaΟ πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς, ανακοίνωσε το νικητή σε ειδική τελετή στην ολομέλεια το μεσημέρι της Τετάρτης. Η ταινία ‘Ida’ (συμπαραγωγή Πολωνίας/Δανίας) είναι η ιστορία μιας νεαρής γυναίκας που αναζητά την ταυτότητά της, μια προσωπική συναισθηματική ιστορία που τοποθετείται επί του οδυνηρού παρελθόντος της Ευρώπης.

Λαμβάνοντας το βραβείο από τον Πρόεδρο του ΕΚ, ο σκηνοθέτης Πάβελ Παβλικόφσκι δήλωσε: «Η ταινία πέτυχε να αγγίξει το κοινό σε όλη την Ευρώπη. Αυτό δείχνει ότι ο κινηματογράφος έχει ακόμη ένα ρόλο να παίξει στην κοινωνία μας. Το βραβείο LUX καθιέρωσε ένα καινούριο τρόπο βράβευσης των Ευρωπαίων σκηνοθετών και προσέφερε τη δυνατότητα σε χιλιάδες Ευρωπαίους πολίτες να βιώσουν τα ίδια συναισθήματα από κοινού».

Ida-posterΣυγχαίροντας τον νικητή, ο Πρόεδρος του ΕΚ, Μάρτιν Σουλτς, είπε: «Οι ευρωπαϊκές ταινίες δεν εξιστορούν γεγονότα που λαμβάνουν χώρα σε οποιεσδήποτε τοποθεσίες και χρονολογίες, αλλά λαμβάνουν χώρα σε συγκεκριμένους χώρους και σε συγκεκριμένα ιστορικά πλαίσια (…) Μας επιτρέπουν να μάθουμε για την κοινή μας ιστορία και τις ιστορίες των γειτονικών χωρών μας. Μας δίνουν πληροφορίες για την πραγματικότητα της ζωής σε άλλες χώρες, και μας βοηθούν να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας αλλά και τους γείτονές μας. Οι ιστορίες που παρουσιάζονται από τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο μας βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα ο ένας τον άλλον και ενισχύουν το αίσθημα του ότι όλοι ανήκουμε στην ίδια ομάδα ξεπερνώντας ουσιαστικά τα όρια που θέτουν τα εθνικά σύνορα».

«Η πρωτοβουλία του ΕΚ για το βραβείο LUX είναι μοναδική στο είδος της: τρεις ταινίες υποτιτλισμένες σε 24 γλώσσες προβάλλονται σε 28 χώρες, σε 18 τουλάχιστον φεστιβάλ σε περισσότερες από 40 ευρωπαϊκές πόλεις. Είναι κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ από κανέναν άλλον» δήλωσε η Σίλβια Κόστα, πρόεδρος της επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του ΕΚ προσθέτοντας τα εξής: «Πιστεύω ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη νέα γενιά των Ευρωπαίων σεναριογράφων και σκηνοθετών. Με τον τρόπο αυτό ο κινηματογράφος μπορεί να καταστεί εργαλείο διαλόγου και γνώσης και να βοηθήσει τους πολιτικούς να καταλάβουν πραγματικά τη νεολαία, αποφεύγοντας τα στερεότυπα και τις γενικεύσεις».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απονέμει κάθε χρόνο το βραβείο LUX, προωθώντας έτσι ταινίες που πραγματεύονται καίρια ζητήματα που αφορούν την Ευρώπη. Το 2014 η λίστα των φιναλίστ περιελάμβανε τις εξής τρεις ταινίες: ‘Razredni sovražnik’ (Class Enemy) του Ροκ Μπίτσεκ (Σλοβενία), ‘Bande de Filles’ (Girlhood) της Σελίν Σιαμά (Γαλλία) και ‘Ida’ του Πάβελ Παβλικόφσκι (Πολωνία / Δανία).

Οι ταινίες φιναλίστ υποτιτλίστηκαν στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ χάρη στη χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και προβλήθηκαν σε όλα τα 28 κράτη μέλη.

Ο τελικός νικητής επιλέγεται μετά από ψηφοφορία των ευρωβουλευτών.

Διαβάστε επίσης: Η Ida θριαμβεύει στα Ευρωπαϊκά Βραβεία της Ακαδημίας Κινηματογράφου
Η κριτική των Cinεπιβατών για την Ida

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *