TV - ΣΕΙΡΕΣTV Κριτικές

Το ιδανικό τέλος ( ; ) για τα Gilmore Girls;

Η αλήθεια είναι ότι είμαι μάλλον επιφυλακτική με τις αποκαλούμενες αναβιώσεις, είτε αυτές είναι τηλεοπτικές, είτε κινηματογραφικές. Πάρτε για παράδειγμα το Ghostbusters: δείγμα του πώς μπορείς να καταστρέψεις κάτι που αγαπήθηκε από τόσους πολλούς ανθρώπους.

Η Έιμι Σέρμαν – Παλαντίνο, όμως, γνωρίζει τους χαρακτήρες της. Ήταν η μόνη που θα μπορούσε να δώσει νόημα σε μία αναβίωση των Gilmore Girls μετά από μία μάλλον αμήχανη 7η σεζόν και τόσα χρόνια μετά. Βοηθάει και το γεγονός ότι δέχτηκαν να επιστρέψουν ΟΛΟΙ. Και όταν λέμε ΟΛΟΙ, εννοούμε ακόμα και ο Πολ Άνκα.

GILMORE GIRLS

Τα τέσσερα νέα επεισόδια χωρίζονταν ανά εποχές και κρατούσαν λίγο περισσότερο από 1 1/2 ώρα. Στην αρχή έθεταν τις βάσεις για νέα διλήμματα για τα κορίτσια μας -την Λορελάι, τη Ρόρι και την Έμιλι-, αλλά σύντομα φάνηκε ότι για την Έιμι Σέρμαν – Παλαντίνο αυτός είναι ένας φόρος τιμής στο Σταρς Χόλοου και στην απίστευτη ιστορία αυτών των τριών γυναικών. Δεν ξέρω εάν θα υπάρξει και 2η σεζόν στο Netflix (ή 9η σεζόν εάν θα θέλαμε να ήμασταν ακριβείς), αλλά σε μεγάλο βαθμό τα τέσσερα αυτά επεισόδια έμοιαζαν με έναν αποχαιρετισμό.

Και τι αποχαιρετισμός ήταν αυτός! Άλλοτε συγκινητικός, άλλοτε αστείος, με όλα τα trademarks της Έιμι και του Ντάνιελ Παλαντίνο, στο μεγαλύτερό του μέρος αναλογιζόταν για τη ζωή και το πώς μπορεί να έρθει τα πάνω – κάτω (αλλά και πώς κάνει κύκλους και πώς εμείς ως άνθρωποι πρέπει να βρούμε τον τρόπο να αντεπεξέλθουμε). Πραγματικά και χωρίς υπερβολές ένας απολύτως άξιος κύκλος για τους φαν της σειράς, ένα υπέροχο «δώρο» με όλα τα στοιχεία που αγάπησαν στις προηγούμενες σεζόν των Gilmore Girls.

gilmore-girls3

Ωστόσο, μια προσωπική ένσταση. Τον τέλειο αυτόν κύκλο χαλάνε οι περίφημες τελευταίες λέξεις της σειράς. Η Έιμι Σέρμαν Παλαντίνο έχει δηλώσει πώς πάντα γνώριζε πώς ήθελε να τελειώσει η ιστορία των κοριτσιών της, ακόμα και τις τελευταίες λέξεις. Αυτές τις λέξεις φαίνεται πως ακούμε στο τέλος και σίγουρα θα προκαλέσουν περισσότερα ερωτηματικά στον θεατή από όσα θα λύσουν.

(Προσοχή, ακολουθούν spoiler)

Χωρίς να θελήσω να αποκαλύψω περισσότερα, μπορεί να είναι μια επιλογή που ταιριάζει με τα όσα μέχρι τώρα μάς είχε δώσει η σειρά, προσωπικά, όμως, τη θεωρώ λάθος επιλογή. Σε μεγάλο βαθμό αυτή ήταν μια σειρά για το πόσο μοιάζουν, αλλά και το πόσο διαφέρουν μία μητέρα από μία κόρη και το να βάζεις ουσιαστικά μια ιστορία να επαναλαμβάνεται μπορεί να ολοκληρώνει έναν κύκλο, αλλά προσωπικά θεωρώ ότι μειώνει την ιστορία τόσο της Λορελάι, όσο και της Ρόρι.

GILMORE GIRLS

Η σειρά θα μπορούσε να κλείσει ιδανικά μιλώντας για όλα αυτά που κερδίζουμε -ακόμα και αν χρειάστηκε ολόκληρο ταξίδι για να γίνει αυτό-, αλλά και για όλα αυτά που δεν καταφέρνουμε -αλλά πάντως βρίσκουμε τρόπους να επανακαθορίσουμε την πορεία μας, βασισμένοι πάνω στις αποτυχίες μας.

Το φινάλε της σειράς με απογοήτευσε γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο: γιατί μπορεί να αποτελεί έκπληξη (και τα Gilmore Girls αγαπούσαν πάντα τις εκπλήξεις), αλλά μοιάζει βεβιασμένο και εκτός του γλυκόπικρου αποχαιρετισμού που μας είχε ετοιμάσει η δημιουργός της σειράς.

Εκτός και αν σκοπεύει να συνεχίσει την αφήγηση της ιστορίας της και αποφασίσει να μας εκπλήξει -ξανά.

* Τα τέσσερα μέρη της σειράς είναι διαθέσιμα μέσω της συνδρομητικής υπηρεσίας Netflix.

Αγγελική Στελλάκη

Η πρώτη ταινία που είδε σε κινηματογραφική αίθουσα ήταν το Χορεύοντας με τους Λύκους. Κατά τη διάρκεια του οποίου διάβαζε Μίκι Μάους, σπάζοντας τα νεύρα όλων. Σε σινεφίλ μονοπάτια οδηγήθηκε όταν, κατά τη διάρκεια μοναχικών κινηματογραφικών βραδινών περιπλανήσεων, διαπίστωσε ότι νοιώθει μια παράξενη ευτυχία, κάθε φορά που τα φώτα χαμηλώνουν, ο ήχος του προτζέκτορα πλημμυρίζει το χώρο και μυρωδιά ποπ κορν ξεχύνεται στην αίθουσα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *