ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Το σινεμά στρέφει το βλέμμα του στον Ιωάννη Καποδίστρια

Υπήρξε ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας σε μία ταραγμένη εποχή για τη χώρα. Ο Ιωάννης Καποδίστριας τραβά τα βλέμματα των σκηνοθετών και σύντομα μπορεί να δούμε στη μεγάλη οθόνη όχι μία, αλλά δύο ταινίες βασισμένες στη ζωή και το έργο του.

Ο Καποδίστριας υπήρξε επί σειρά ετών υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και συνέβαλε αποφασιστικά στην οργάνωση και συγκρότηση του ανεξάρτητου κράτους της Ελβετίας, με την καθιέρωση του Συντάγματος των Καντονίων που ισχύει ως σήμερα στην χώρα.

1.Kapodistria senarioΠριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε ότι τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν τα γυρίσματα ελληνορωσικής παραγωγής (με τη συμμετοχή της Ελβετίας), σε σενάριο και σκηνοθεσία του Τάσου Λέρτα.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της παραγωγής, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ελληνική και τη ρωσική πλευρά, ώστε η ταινία να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2016, έτος σταυροδρόμι για τις σχέσεις των δυο χωρών Ελλάδας και Ρωσίας, καθώς τη συγκεκριμένη χρονιά η Ελλάδα θα είναι τιμώμενη χώρα στην Ρωσία και αντίστροφα.

Στο πλαίσιο των γυρισμάτων της ταινίας, αναμένεται να πραγματοποιηθεί 20λεπτο ντοκιμαντέρ για το σενάριο και τα γυρίσματα που θα πραγματοποιηθούν σε Αθήνα, Ναύπλιο, Κέρκυρα, Παρίσι, Καλαμάτα, Αίγινα, Ζυρίχη, Αγία Πετρούπολη και άλλες πόλεις της Ρωσίας.

Την παραγωγή της ταινίας έχει αναλάβει από ελληνικής πλευράς η Sound and Picture Ltd.

smaragdisΤαινία για τη ζωή του Ιωάννη Καποδίστρια επιθυμεί να γυρίσει και ο Γιάννης Σμαραγδής (σκηνοθέτης του El Greco) μετά την ταινία για τον Νίκο Καζαντζάκη που ετοιμάζει. Ο Σμαραγδής, μιλώντας πρόσφατα στη Huffington Post δήλωσε ότι το σενάριο θα επικεντρώνεται στον ανεκπλήρωτο έρωτα του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας για μία γυναίκα που τελικά παντρεύτηκε κάποιον άλλο.

«Ο Καποδίστριας ήρθε στην Ελλάδα την εποχή που η χώρα ήταν σε μια χαώδη κατάσταση και προσπάθησε να την κάνει ευρωπαϊκό κράτος. Κι αν τα είχε καταφέρει, η Ελλάδα δεν θα είχε βρεθεί ποτέ στη σημερινή θέση. Αλλά κάποιοι θέλησαν να τον εμποδίσουν. Ο Καποδίστριας, ας μην το ξεχνάμε, είχε φτιάξει τα Καντούνια (το Σύνταγμα) της Ελβετίας. Και ήρθε στην Ελλάδα γνωρίζοντας ότι θα πεθάνει…» δήλωσε στην δημοσιογράφο Ευάννα Βενάρδου ο Σμαραγδής.

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *