ΚΡΙΤΙΚΕΣΣινε-προτάσειςΣινεμά

Και Μαζί Και Χώρια (Sous le même toit)

kai mazi kai xoria 003

Γράφει ο Τάσος Ντερτιλής
(το κείμενο πρωτοδημοσιεύτηκε στο grandmagazine.gr)

2popcorn

Η κωμική πλευρά σύγχρονων και σοβαρών προβλημάτων, όταν ένα διαζευγμένο ζευγάρι με δύο παιδιά αναγκάζεται να συνεχίσει να συγκατοικεί, εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης.

Παραγωγή: Γαλλία – 2017

Διάρκεια: 97 λεπτά

Διανομή: Odeon

Είδος: Κομεντί

Σκηνοθεσία: Dominique Farrugia

Πρωταγωνιστούν: Gilles Lellouche, Louise Bourgoin, Manu Payet, Marilou Berry, Julien Boisselier, Nicole Calfan, Adèle Castillon, Kolia Abiteboul και η Marie-Anne Chazel.

Υπόθεση: Μετά από αρκετά χρόνια έγγαμης συμβίωσης, η Ντελφίν και ο Ιβάν αποφασίζουν να πάρουν διαζύγιο κοινή συναινέσει. Στην αρχή όλα πάνε πρίμα και για αυτούς και για τα δύο τους παιδιά, Βιολέτ και Λούκας. Ο Ιβάν όμως, αθλητικός μάνατζερ στο επάγγελμα, περνάει μια μεγάλη κρίση που τον αφήνει άφραγκο και άστεγο και αναγκάζεται να διεκδικήσει τη θέση του πίσω στο σπίτι όπου ζούσε με τη Ντελφίν και τα παιδιά τους, αφού του ανήκει το 20%. Οι δύο πρώην σύζυγοι, φανερά δυσαρεστημένοι, θα αναγκαστούν να βάλουν νερό στο κρασί τους προκειμένου να συμβιώσουν, ωστόσο η κατάσταση γρήγορα θα ξεφύγει…

kai mazi kai xoria 002

Πριν λίγο καιρό προβλήθηκε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα δραματική ταινία με τίτλο «Όταν τελειώσει ο έρωτας» του Γιοακίμ Λαφός με θέμα τη σύγκρουση ενός χωρισμένου ζευγαριού που συγκατοικεί αναγκαστικά λόγω οικονομικών προβλημάτων του ενός. Λίγοι ενδιαφέρθηκαν. Το Γαλλικό σινεμά όμως προφανώς έχει ένα θέμα με τις χωρισμένες οικογένειες και συνεχώς επανέρχεται μέχρι τελικής πτώσης.

Αυτή τη φορά ο Ντομινίκ Φαρουτζιά προτιμά να δει την κωμική πλευρά του πράγματος. Δύσκολο, πολύ δύσκολο, αφού πρόκειται για οξύ (τουλάχιστον στη Γαλλία) πρόβλημα που φέρνει ανθρώπους σε ψυχική απόγνωση λόγω του ότι δεν μπορούν πλέον να διαχειριστούν την καθημερινότητα που τους ξεπερνά λόγω ανωτέρας οικονομικής βίας. Το ίδιο ανίκανοι να τη διαχειριστούν αποδεικνύονται εδώ τόσο ο Ιβάν, άγαρμπος, άτυχος και ανίκανος να ολοκληρώσει μια δουλειά όσο και η γοητευτική νοσηλεύτρια Ντελφίν που δε φαίνεται ικανή να διαχειριστεί τη νεοαποκτηθείσα ανεξαρτησία της. Οι κωμικές καταστάσεις που προκύπτουν προκαλούν ίσως χαμόγελα και συγκατάβαση δύσκολο όμως να προκαλέσουν ιλαρότητα και γέλιο, αφού ο σκηνοθέτης έχει αφεθεί στους διαλόγους και τις δυνατότητες του καστ και έχει ξεχάσει να κουρδίσει το ρυθμό και να κουνήσει λίγο τη δράση. Υπάρχουν κάποιοι κοινωνιολογικού χαρακτήρα νεωτερισμοί στους χαρακτήρες και τις καταστάσεις (σεξουαλική ισότητα, χρήση ουσιών, χρήση απαγορευμένου internet από τα παιδιά) αλλά η κωμική τους εκμετάλλευση είναι πολύ επιφανειακή. Εξάλλου ο Ζιλ Λελούς, διάσημος σταρ δράσης και αστυνομικών φιλμ, δεν έχει (ή τουλάχιστον δεν τη βγάζει εδώ) την απαραίτητη κωμική στόφα για το ρόλο.

Θεατές που ζουν ή έχουν ζήσει παρόμοιες καταστάσεις θα ταυτιστούν. Οι υπόλοιποι απλώς θα σκοτώσουν την ώρα τους σχετικά ευχάριστα και τίποτε παραπάνω.

kai mazi kai xoria 001

Τάσος Ντερτιλής

The past is a foreign country... they did things differently there. Γι'αυτό ας το αφήσουμε ήσυχο κι ας ασχοληθούμε με το παρόν. Το παρόν λοιπόν είναι χτισμένο με κινηματογραφικές εικόνες, με χιλιάδες ταινίες, με οθόνες και όνειρα. Κλειδώστε με εκεί μέσα και εγώ θα ανοίξω ένα παράθυρο να αγναντεύω το μέλλον. The future now...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *