ΘΕΜΑΤΑ

Όταν ο Καραγάτσης γύριζε ταινία για το ’40 με τον Λ.Κωνσταντάρα

Ένας από τους σπουδαιότερους έλληνες λογοτέχνες, ο Μ.Καραγάτσης, είχε γυρίσει ταινία και μάλιστα ταινία για το Έπος του ’40, με πρωταγωνιστή τον Λάμπρο Κωνσταντάρα.

katadromi

Ο συγγραφέας του 10, του Γιούγκερμαν, της Μεγάλης Χίμαιρας, του Σέργιου και Βάκχου έγραψε και σκηνοθέτησε το 1946 την πρώτη και μοναδική του ταινία, διάρκειας μόλις 70 λεπτών με τίτλο Καταδρομή (ή Καταδρομή στο Αιγαίο όπως ήταν ο αρχικός τίτλος της).

karagatsis-diafimisiΗ υπόθεση της ταινίας έχει ως εξής: Ο λοχαγός Αλέξης Κομνηνός καταφέρνει να διαφύγει απ’ τους Γερμανούς, και με τη βοήθεια του ηγούμενου Συνέσιου φτάνει στο αρχηγείο Μέσης Ανατολής στο Κάιρο. Αναλαμβάνει τα καθήκοντά του και συνδέεται με την όμορφη Μαρία, απ’ την οποία δεν αποκρύπτει ότι είναι παντρεμένος. Στο μεταξύ, η γυναίκα του Άννα και ο Συνέσιος συλλαμβάνονται από τους Γερμανούς με την κατηγορία πως μετέδωσαν στο Κάιρο την πληροφορία για τον απόπλου μιας γερμανικής νηοπομπής.

Πολλοί έχουν αναγνωρίσει στην ταινία του Καραγάτση συνάφεια μετη μυθιστορηματική βιογραφία Βασίλης Λάσκος.

Παρά το γεγονός ότι η ταινία ήταν μία από τις πρώτες που προβλήθηκαν μετά την απελευθέρωση και είχαν θέμα την αντίσταση των Ελλήνων στις δυνάμεις του Άξονα και παρά το γεγονός ότι υπήρξε φιλόδοξη παραγωγή, δεν γνωρίζει εμπορική ή καλλιτεχνική επιτυχία.

Είχε διαφημιστεί ως «η πρώτη μεγάλη ελληνική ταινία» και γυρίστηκε με τη συνδρομή του τότε υπουργείου Στρατιτικών και του Πολεμικού Ναυτικού -επομένως θεωρείται ότι παρουσιάζει και την επίσημη θέση της χώρας μας σχετικά με τα όσα διαδραματίστηκαν στον πόλεμο.page184_1

Στην ταινία βλέπουμε τον Λάμπρο Κωνσταντάρα στα πρώτα του βήματα, ενώ πρωταγωνιστούν επίσης οι Ελένη Χατζηαργύρη, Ζινέτ Λακάζ, Χριστόφορος Νέζερ, Μάνος Κατράκης, αλλά και ο Γιώργος Φούντας.

Η ταινία υπάρχει ολόκληρη στο YouTube:

 

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *