Ελληνικό ΣινεμάΕΠΙΚΑΙΡΑ

Κόντρα στο Κέντρο Κινηματογράφου για τις χρηματοδοτήσεις

karantinakis

Μετά την ανακοίνωση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου ότι χρηματοδοτεί 31 σχέδια -και ενώ περιλαμβάνει στον προϋπολογισμό προβλέψεις για χρηματοδότηση και προηγούμενες χρηματοδοτήσεις που είχαν ανακοινωθεί τον Απρίλιο-, ο Γενικός Διευθυντής του ΕΚΚ, Γρηγόρης Καραντινάκης εξέδωσε ανακοίνωση, αντιδρώντας στις αποφάσεις του ΔΣ του ΕΚΚ -το οποίο συνεδρίασε απουσία του προέδρου του.

Η ανακοίνωση του κ. Καραντινάκη αναφέρει τα εξής:

«Στη σημερινή του έκτακτη συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (Ε.Κ.Κ.) ανακοίνωσε την απόφασή του για δέσμευση ποσού 1.122.500 ευρώ για 6 διαφορετικά προγράμματα προς χρηματοδότηση έως 31/1/2014, ξεχνώντας ότι βρισκόμαστε στον 8ο μήνα και έχουμε διανύσει τα 2/3 του τρέχοντος ημερολογιακού έτους. Με άλλα λόγια αφήνει το ποσό των 1.377.500 ευρώ για τους υπόλοιπους 4 μήνες.

» Η σημερινή απόφαση του Δ.Σ. στοχεύει στην δημιουργία εντυπώσεων με σκοπό να απεμπολήσει το θεσμικό ρόλο του Γενικού Διευθυντή και να καταστήσει το Δ.Σ. υπεράνω του νόμου.

» Το πραγματικό ποσό το οποίο αποφάσισε στη σημερινή του συνεδρίαση το Δ.Σ. είναι 474.000 ευρώ, σε αντίθεση με τον σχεδιασμό των 809.000 ευρώ που κατέθεσα.

» Το Δ.Σ. για να φτάσει στο ποσό του 1.122.500 ευρώ με την συγκεκριμένη απόφασή του, συμπεριλαμβάνει ποσά που αφορούν αποφάσεις προγενέστερου Δ.Σ. (1329/2014 και 1327/2014 για ποσό 488.500 ευρώ που έχουν ανακοινωθεί ήδη στο Τύπο στις 16.4.2014) και δεσμεύει ποσά για προγράμματα χρηματοδότησης, των οποίων οι ταινίες που έχουν κατατεθεί σε αυτά, δεν έχουν ακόμα αξιολογηθεί.

» Με την απόφασή του το Δ.Σ. επενέβη στις αρμοδιότητες του Γενικού Διευθυντή και υπερέβη τις δικές του αρμοδιότητες, απορρίπτοντας την εγκεκριμένη από εμένα κατατεθειμένη ταινία SUNTAN του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου, η οποία βρίσκεται στη 10η ημέρα γυρίσματος με το σκεπτικό ότι “θα κριθεί θετικά ως ολοκληρωμένη ταινία όταν κατατεθεί” (γιατί τότε θα κριθεί θετικά;) και την ταινία “PARK” της Σοφίας Εξάρχου η οποία επίσης είχε εγκριθεί, με το σκεπτικό της επασυγγραφής (με ποια εισήγηση;).

» Το Διοικητικό Συμβούλιο στη σημερινή έκτακτη συνεδρίασή του με μοναδικό θέμα : Την επαναφορά του θέματος χορήγηση προεγκρίσεων σχεδίων κινηματογραφικών έργων στο πλαίσιο αξιολόγησης προτάσεων που κατατέθησαν μέχρι 31.1.2014 για χρηματοδότηση στα προγράμματα του νέου κανονισμού χρηματοδοτικών προγραμμάτων του Ε.Κ.Κ., το οποίο συζητήθηκε κατά την διάρκεια της υπ’αριθμ. 1333/28.7.2014 έκτακτης συνεδρίασής του, προς επανασυζήτηση και διευκρίνιση σημείων της σχετικής απόφασης που ελήφθη”, αύξησε το ποσό των 351.000 ευρώ για το οποίο είχε λάβει απόφαση στη προηγούμενη συνεδρίασή του, στο ποσό των 474.000 ευρώ αλλά μείωσε στα μάτια της κινηματογραφικής κοινότητας την αξιοπιστία και το κύρος των δύο θεσμικών του οργάνων».

cinepivates

Συντακτική ομάδα

2 σκέψεις σχετικά με το “Κόντρα στο Κέντρο Κινηματογράφου για τις χρηματοδοτήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *