ΚΡΙΤΙΚΕΣΣινε-προτάσειςΣινεμά

Κωστής Παπαγιώργης, ο πιο γλυκός μισάνθρωπος

papagiorgis2

3popcorn

 Έχοντας κερδίσει το βραβείο της Πανελλήνιας Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) στο πρόσφατο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης έρχεται στις αίθουσες το ντοκιμαντέρ της Ελένης Αλεξανδράκη για έναν από τους σπουδαίους Έλληνες διανοητές και λογοτέχνες, τον Κωστή Παπαγιώργη.

Ο ίδιος δεν ήθελε να δίνει συνεντεύξεις ή να μιλά μπροστά στην κάμερα κι έτσι μετά τον θάνατό του, αναλαμβάνουν οι φίλοι του να μιλήσουν για αυτόν, παρουσιάζοντας το πορτρέτο ενός ανθρώπου που συνδύαζε τα υψηλά νοήματα με μια αγάπη για τα ανθρώπινα πάθη. Από τη Ζυράνα Ζατέλη στην σύζυγό του Ράνια και από εκεί σε ανθρώπους του δρόμου που τον συναντούσαν καθημερινά, το ντοκιμαντέρ επιχειρεί μια πολύπλευρη προσέγγιση στο έργο του Κωστή Παπαγιώργη, αλλά και στον ίδιο τον άνθρωπο.

kostis-papagiorgis-the-sweetest-misanthrope

Οι διαφορετικές πτυχές της προσωπικότητάς του -η μελέτη των σπουδαίων λογοτεχνών, αλλά και τα… σκυλάδικα- παρουσιάζονται στο ντοκιμαντέρ που δανείζεται τον τίτλο του από μία αφιέρωση του Χρήστου Βακαλόπουλου «στον πιο γλυκό μισάνθρωπο της Καλλιδρομίου».

Όσοι δεν γνωρίζουν λεπτομέρειες για τον Κωστή Παπαγιώργη θα τις μάθουν μέσα από το κατατοπιστικό ντοκιμαντέρ της Ελένης Αλεξανδράκη, αν και αυτό απευθύνεται περισσότερο στους ανθρώπους που αγάπησαν το έργο του με πάθος. Σε αυτούς δίνει τη δυνατότητα να εμβαθύνουν περισσότερο στις ιδέες και την προσωπικότητα του Κωστή Παπαγιώργη.

Αγγελική Στελλάκη

Η πρώτη ταινία που είδε σε κινηματογραφική αίθουσα ήταν το Χορεύοντας με τους Λύκους. Κατά τη διάρκεια του οποίου διάβαζε Μίκι Μάους, σπάζοντας τα νεύρα όλων. Σε σινεφίλ μονοπάτια οδηγήθηκε όταν, κατά τη διάρκεια μοναχικών κινηματογραφικών βραδινών περιπλανήσεων, διαπίστωσε ότι νοιώθει μια παράξενη ευτυχία, κάθε φορά που τα φώτα χαμηλώνουν, ο ήχος του προτζέκτορα πλημμυρίζει το χώρο και μυρωδιά ποπ κορν ξεχύνεται στην αίθουσα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *