ΚΡΙΤΙΚΕΣΣινε-προτάσειςΣινεμά

Μια αγελάδα στο Παρίσι (La Vache)

3popcorn

Ο Φατάχ έχει μια μεγάλη αγάπη στην ζωή του και αυτή είναι η αγελάδα του η Ζακλίν. Όταν του δίνεται η ευκαιρία να διαγωνιστεί με την Ζακλίν στην Αγροτική Έκθεση του Παρισιού, θα ταξιδέψει μαζί της από την Αλγερία κυνηγώντας το όνειρο του. Ο Φατάχ, αρχικά μέσω πλοίου, θα περάσει στην Μασσαλία και μετά θα συνεχίσει με τα πόδια μέχρι την πρωτεύουσα. Μέσα από το ταξίδι του θα γνωρίσει νέους φίλους αλλά θα έρθει και σε επαφή με νέες πολιτισμικές και κοινωνικές αντιλήψεις.

la vache
Το Μια αγελάδα στο Παρίσι χρησιμοποιεί την διεκδίκηση ενός βραβείου και μια τεράστια σε μέγεθος πρωταγωνίστρια για να δείξει ότι όλα τα όνειρα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα παρά τα φαινομενικά εμπόδια. Ο Φατσά Μπουγιαμέντ ερμηνεύει τον Φατάχ υπό την σκηνοθεσία του Μοχάμεντ Χαμιντί. Ο Φατσά ενσαρκώνει εκείνον τον μεσήλικα άντρα με γυναίκα και δύο κόρες, που όμως δεν έχει καταφέρει να βρει το νόημα της ζωής ακόμα. Με μια καλοκάγαθη φάτσα που η υπερβολή της μπορεί να σε εκνευρίσει, ο Φατάχ δεν είναι ο ήρωας που θα αγαπήσεις με την πρώτη ματιά αλλά τελικά έχει τον τρόπο του να  καταφέρει να σε πείσει για την αθωότητα του και την αφοσίωση του στην Ζακλίν. Το πείσμα του, που προέρχεται από την λαχτάρα της επιτυχίας, θα υπερισχύει των εμποδίων που συναντά. Δεν σταματά πουθενά, ακόμα και σε στιγμές που λόγω της άγνοιάς του διακυβεύεται η σχέση με την γυναίκα του.

ded4eefeb0eefbbb9864e185c4ee00c9Η συνάντησή του με τον Φιλίπ (Λαμπέρ Γουιλσόν) θα του δώσει την ώθηση που χρειάζεται για να συνεχίσει το ταξίδι του. Ο Φατάχ και ο Φιλίπ θα σχηματίσουν μια φιλία πέρα από πολιτισμικές διαφορές. Στιγμές που ο Φατάχ χλευάζει την ασθένεια του Φιλίπ, αναφερόμενος στην κατάθλιψη, φέρνουν στην επιφάνεια τις διαφορές στην νοοτροπία. Ο ξάδερφος του Φατάχ από την άλλη, ο Χασάν (Τζαμέλ Ντεμπούζ), είναι ο ήρωας που ανατρέπει τα συναισθήματα του θεατή. Με μια φυσιογνωμία πλήρως αντιπαθητική και μια εισαγωγή του χαρακτήρα στην ταινία που ενισχύει την αρνητική εντύπωση, είναι ο συγγενής που στα δύσκολα θα σταθεί και θα αποκτήσει καταλυτικό ρόλο στην ιστορία.

smallvache02Η προσπάθεια όμως του Φατάχ έρχεται να ενισχυθεί από τον ρόλο των κοινωνικών δικτύων και την ικανότητα τους να δημιουργούν ήρωες με ταχύτητα φωτός. Στην ταινία το διαδίκτυο έχει τον ρόλο του από μηχανή Θεού, είναι το στοιχείο που στην σύγχρονη εποχή μπορεί να διασώσει ή να καταστρέψει ένα όνειρο. Και ενώ τελικά η καφετιά αγελάδα στα πλάνα που εμφανίζεται κλέβει τα βλέμματα, στην αφήγηση της ιστορίας όλη την προσοχή θα τραβήξει ο Φατάχ. Ο ήρωας που έπεισε ένα χωριό να χρηματοδοτήσει το ταξίδι του και μια Γαλλία να στηρίξει την προσπάθεια του.

Όσο και να μοιάζει ότι το σενάριο το αφηγείται ο Κοέλιο (περί σύμπαντος που συνωμοτεί μπλα, μπλα..), τελικά θα σου μεταδώσει την αισιοδοξία του και θα σε αφήσει με μια γλυκιά κινηματογραφική επίγευση. Ότι χρειάζεσαι για τον Δεκαπενταύγουστο στην Αθήνα!

Γιώτα Τσιορβά

Θυμάται τον εαυτό της να κλαίει επειδή η μαμά της δεν ήθελε να την πάει να δει το «Μπάμπι το Ελαφάκι»... Σκασίλα της για το ελαφάκι, σινεμά ήθελε να πάει… και ακόμα αυτό θέλει… να πηγαίνει σινεμά… να βλέπει ταινίες… με αδυναμία στα κινούμενα σχέδια (όσα χρόνια και αν περάσουν!) και μεγάλη της αμαρτία οι ταινίες με μεταφυσικούς πρωταγωνιστές (βαμπίρ, λυκανθρώπους, ζόμπι κτλ.). Παρ’όλα αυτά θα δει τα πάντα. Και σημαντική σημείωση: δεν έχει κοιμηθεί ποτέ σε ταινία, όσο κουρασμένη και αν είναι, όσο βαρετή και να είναι η ταινία. Αρκεί να είναι σινεμά… χόμπι, ανάγκη, εξάρτηση, έρωτας…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *