ΚΡΙΤΙΚΕΣΣινε-προτάσειςΣινεμά

Ξημερώνει (Le jour se leve)

three-half-popcorn

Σ’ ένα πενταόροφο κτίριο ακούγεται ένας πυροβολισμός και στην συνέχεια ένα πτώμα πέφτει από τα σκαλιά. Κόσμος θα μαζευτεί γύρω από το κτήριο ενώ ο δολοφόνος, Φρανσουά, παρακολουθεί από το παράθυρο του διαμερίσματος του. Καθώς ξημερώνει ο Φρανσουά θα θυμηθεί όλη την ιστορία μέσα από την οποία οδηγήθηκε στον φόνο του Βαλεντίν.

ξημερώνειΗ  ταινία γυρίστηκε το 1939 από, τον ειδικό στα φιλμ νουάρ, Μαρσέλ Καρνέ. Η προβολή της ταινίας, που αρχικά λογοκρίθηκε, τελικά απαγορεύτηκε από το καθεστώς Βισύ με την αιτιολογία ότι προσβάλλει τα ήθη. Η FIAF (Διεθνής Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Αρχείων) αναζήτησε το 2013, που ξεκίνησε η αποκατάσταση του αρχείου της ταινίας, τις κομμένες σκηνές που είχαν λογοκριθεί και πλέον η αποκατεστημένη κόπια είναι πλήρης και χωρίς περικοπές.

ξημερώνειΗ ταινία του Καρνέ καινοτομεί για την εποχή της και σε επίπεδο αφήγησης, καθώς αποτελεί την πρώτη ομιλούσα γαλλική ταινία που χρησιμοποιεί  φλας μπακ- μια τεχνική που μπέρδευε το κοινό και γι΄αυτό το λόγο χρησιμοποιήθηκαν επεξηγηματικές κάρτες στο φιλμ.

Στον ρόλο του σκληροτράχηλου αλλά ερωτευμένου Φρανσουά,ο Ζεν Γκαμπέν, και του άπληστου και αντιπαθή Βαλεντίν, ο Τζουλς Μπέρυ. Η αντιπαλότητα των δύο ανδρών ξεκινά όταν στην ζωή τους εμφανίζεται μια γλυκύτατη νεαρή, η οποία κλέβει την καρδιά του Φρανσουά. Ο Φρανσουά τυφλωμένος από το πάθος του ανακαλύπτει τον Βαλεντίν στην ζωή της αγαπημένης του και προσπαθώντας να εξερευνήσει τον ρόλο του στην ζωή της, πέφτει σε ένα δίκτυο από ψέματα. Γνωρίζει όμως και την Κλάρα (Αρλετί), πρώην ερωμένη και βοηθό του Βαλεντίν. Η Κλάρα αποτελεί για εκείνον την σταθερή βάση όπου μπορεί να στραφεί όταν όλα τα άλλα γύρω του έχουν καταρρεύσει, χωρίς όμως να καίει μέσα του η φλόγα του έρωτα για εκείνη. Σ’ αυτό το ερωτικό γαϊτανάκι ο Φρανσουά δεν μπορεί να βρει την λύση, αλλά παραθέτει μέσα από τις αναμνήσεις του τα γεγονότα στον θεατή για να κρίνει εκείνος το λάθος και το σωστό, το ψέμα και την αλήθεια. Εξάλλου για εκείνον όλα έχουν τελειώσει, έχει σκοτώσει και ο χρόνος μετράει αντίστροφα μέχρι την σύλληψη του. Το μόνο που του μένει είναι οι σκέψεις του και ένα αναμμένο τσιγάρο.

Μια ταινία που δεν πρέπει να χάσεις καθώς αποτελεί σταθμό στην ιστορία του γαλλικού κινηματογράφου για την πρωτοπορία της κινηματογραφικής αφήγησης.

Γιώτα Τσιορβά

Θυμάται τον εαυτό της να κλαίει επειδή η μαμά της δεν ήθελε να την πάει να δει το «Μπάμπι το Ελαφάκι»... Σκασίλα της για το ελαφάκι, σινεμά ήθελε να πάει… και ακόμα αυτό θέλει… να πηγαίνει σινεμά… να βλέπει ταινίες… με αδυναμία στα κινούμενα σχέδια (όσα χρόνια και αν περάσουν!) και μεγάλη της αμαρτία οι ταινίες με μεταφυσικούς πρωταγωνιστές (βαμπίρ, λυκανθρώπους, ζόμπι κτλ.). Παρ’όλα αυτά θα δει τα πάντα. Και σημαντική σημείωση: δεν έχει κοιμηθεί ποτέ σε ταινία, όσο κουρασμένη και αν είναι, όσο βαρετή και να είναι η ταινία. Αρκεί να είναι σινεμά… χόμπι, ανάγκη, εξάρτηση, έρωτας…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *