ΘΕΜΑΤΑΦεστιβάλ

67ο Φεστιβάλ του Λοκάρνο

Festival del film Locarno 2010Άρχισε στις 6 Αυγούστου το Διεθνές Φεστιβάλ του Λοκάρνο με έντονο ελληνικό ενδιαφέρον καθώς ο Σύλλας Τζουμέρκας αντιπροσωπεύει την Ελλάδα με την ταινία του A blast στο διαγωνιστικό τμήμα και διεκδικεί, με αξιώσεις, την Χρυσή Λεοπάρδαλη. Το Φεστιβάλ του Λοκάρνο είναι το τρίτο αρχαιότερο στην Ευρώπη μετά τις Κάννες και την Βενετία και ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά είναι οι υπαίθριες προβολές στην Grande Piazza της Ελβετικής πόλης που μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 8000 άτομα που θα απολαύσουν τις ταινίες σε μια από της μεγαλύτερες υπαίθριες οθόνες του κόσμου. Το φεστιβάλ είναι γνωστό στον κινηματογραφικό κόσμο ως μια γιορτή ανακάλυψης νέων ταλέντων και ενός φεστιβάλ που επικεντρώνεται στους δημιουργούς παρά την παρουσία σημαντικών αστέρων. Θα σας παρουσιάσουμε τις ταινίες που θα διεκδικήσουν την Χρυσή Λεοπάρδαλη η οποία θα απονεμηθεί στις 16 Αυγούστου.

aliveΕκτός από την ταινία του Σύλλα Τζουμέρκα, για την οποία μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σε προηγούμενο μας άρθρο, συμμετέχει και ο Κορεάτης Park Jung -Bum με την ταινία Alive αφηγείται την πάλη ενός νέου άντρα, που ζει στα βουνά της επαρχίας Κάνγκ Γουόν, που προσπαθεί να αντιμετωπίσει την φτώχεια και την κακή σχέση με την οικογένεια του. H Κορέα έχει και δέυτερη συμμετοχή στο διαγωνιστικό με την ταινία Gyeongju του Jamie Seo με θέμα την επιστροφή ενός άντρα στην Κορέα για την κηδεία ενός φίλου και επωφελείται για να επισκεφθεί μια τσαγερί για να θαυμάσει ένα πίνακα που του έχει γίνει εμμονή. H συμμετοχή της Κίνας  είναι το ντοκιμαντέρ The Iron Ministry του Κινεζοαμερικάνου σκηνοθέτη JP Sniadecki που προσπαθεί να σκιαγραφήσει το πορτραίτο της σύγχρονης Κίνας μέσα από μια μελέτη της Κινέζικης Εταιρείας ΣιδηροδρόμωνΤις ασιατικές συμμετοχές συμπληρώνει η ταινία από τις Φιλιππίνες του Lav Diaz με τίτλο Mula sa kung ano ang noon. Το θέμα της ταινίας είναι μια σειρά παράξενων, σχεδόν υπερφυσικών, γεγονότων που συμβαίνουν λίγο πριν την ανακοίνωση του δικτάτορα Μάρκος με την οποία κηρύσσει τον στρατιωτικό νόμο. 

nuits blanches sur la jetéeΦυσικά όπως στα περισσότερα φεστιβάλ κυριαρχούν οι ευρωπαϊκές παραγωγές με την Γαλλία να έχει τρεις ταινίες στο διαγωνιστικό τμήμα. Η νέα σκηνοθέτης Lucie Borleteau σκηνοθετεί την ελληνογαλλίδα ηθοποιό Αριάν Λαμπεντ στην ταινία Fidelio, L’Odyssée d’Alice. Θέμα της ταινίας η ιστορία μιας κοπέλας που αποφασίζει να δουλέψει ως μηχανικός σε ένα καράβι. O Eugene Green θα παρουσιάσει την ταινία του La Sapienza με κεντρικό ήρωα έναν αρχιτέκτονα που δεν έχει έμπνευση και γνωρίζει μια γυναίκα την οποία ερωτεύεται. Η τρίτη γαλλική συμμετοχή είναι της ταινίας Nuits blanches sur la jetée  Paul Vecchiali που διασκευάζει το διήγημα Λευκές Νύχτες του Ντοστογιέφσκι που εξιστορεί την συνάντηση ενός εικοσιοεξάχρονου νεόυ που συναντά μια κοπέλα που κλαίει στην άκρη της αποβάθρας. Η κοπέλα αποφασίζει να του εμπιστευτεί το μυστικό της με ένα μόνο όρο : να μην την ερωτευτεί. Να σημειώσουμε ότι η ταινία έχει γυριστεί με IPad. Η οικοδέσποινα Ελβετία συμμετέχει με δύο ταινίες. Η πρώτη έχει τον τίτλο Cure, the life of another του Andrea Staka με θέμα την ανταλλαγή ταυτοτήτων ανάμεσα σε δύο γυναίκες ενώ η δεύτερη, L’Abri, είναι ένα ντοκιμαντέρ που εστιάζει σε ένα κέντρο υποδοχής για άστεγους και ανθρώπους που βρίσκονται σε μεγάλη ανάγκη. Ο Ιταλός Bonifacio Angius σκηνοθετεί την ταραχώδη σχέση ενός πατέρα με τον γιό του στην ταινία La perfidia, ο Ρώσος σκηνοθέτης Yury Bykov στην ταινία Durak αφηγείται την ιστορία ενός υδραυλικού που εξεγείρεται ενάντια στο διεφθαρμένο σύστημα. Το ευρωπαϊκό πανόραμα κλείνει ο Πορτογάλος σκηνοθέτης Pedro Costa με την καινούρια του ταινία Cavalo Dinheiro με τους κατοίκους μιας γειτονιάς να ψάχνουν,μέσα στην δίνη της επανάστασης, ένα γείτονα που έχει χαθεί στο δάσος.

Dos_disparos_Rejtman_3_600Με τις ταινίες από την ήπειρο της Αμερικής συμπληρώνεται το πάζλ του διαγωνιστικού τμήματος με μία μόνο ταινία από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις υπόλοιπες από την Λατινική Αμερική. O Αμερικανός σκηνοθέτης Alex Ross διαγωνίζεται με την ταινία Listen up Philip με τους Jason Schwartzman και Elizabeth Moss. Η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός συγγραφέα απογοητευμένου από την ζωή που περνάει μια κρίση στην σχέση του και αποφασίζει να απομονωθεί. Η Αργεντίνικη κινηματογραφία βρίσκεται σε συνεχή άνοδο και συμμετέχει με δύο ταινίες. Η πρώτη ταινία σε σκηνοθεσία Martín Rejtman έχει σαν τίτλο Dos Disparos και επικεντρώνεται στην ιστορία ενός εφήβου που επιβιώνει μετά από μια απόπειρα αυτοκτονίας. Στην δεύτερη ταινία την La princesa de Francia του Matías Piñeiro ο κεντρικός χαρακτήρας είναι ένας νέος άντρας που επιστρέφει στο Μπουένος Άιρες μετά τον θάνατο του πατέρα του και αποφασίζει να ασχοληθεί με το θέατρο. Τις συμμετοχές της Λατινικής Αμερικής συμπληρώνει ο Βραζιλιάνος σκηνοθέτης Gabriel Mascaro με την ταινία Ventos de Agosto που είναι η ιστορία της Σίρλεϊ  που εγκαταλείπει την μεγάλη πόλη για να ζήσει σε ένα μικρό χωριό με σκοπό να φροντίσει την γιαγιά της. Η άφιξη ενός επιστήμονα που μελετά τους ανέμους θα ταράξει τις ήσυχες μέρες του Αυγούστου.

Συνοπτικά οι ταινίες του διαγωνιστικού:

A BLAST, Σύλλας Τζουμέρκας,Ελλάδα ALIVE, Park Jungbum, Νότια Κορέα CAVALO DINHEIRO, Pedro Costa, Πορτογαλία CURE – THE LIFE OF ANOTHER, Andrea Štaka, Ελβετία DOS DISPAROS, Martín Rejtman, Αργεντινή DURAK, Yury Bykov, Ρωσία FIDELIO, L’ODYSSÉE D’ALICE, Lucie Borleteau, Γαλλία GYEONGJU, Zhang Lu, Νότια Κορέα LA PRINCESA DE FRANCIA, Matías Piñeiro, Αργεντινή LA SAPIENZA, Eugène Green, Γαλλία L’ABRI, Fernand Melgar, Ελβετία LISTEN UP PHILIP, Alex Ross Perry, Ηνωμένες Πολιτείες MULA SA KUNG ANO ANG NOON, Lav Diaz, Φιλιππίνες NUITS BLANCHES SUR LA JETÉE, Paul Vecchiali, Γαλλία PERFIDIA, Bonifacio Angius, Ιταλία THE IRON MINISTRY, J.P. Sniadecki, Κίνα VENTOS DE AGOSTO, Gabriel Mascaro, Βραζιλία

 

Κωνσταντίνος Σκαρμούτσος

Παρά το γαλλικό μου ψευδώνυμο που είναι και το φιλμικό alter ego του Francois Truffaut, γεννήθηκα στην Αλεξανδρούπολη στης οποίας τους κινηματογράφους είχα τις πρώτες επαφές με τον κινηματογράφο. Από τη μια «Ο πόλεμος των άστρων» και από την άλλη ο «Τοίχος» του Γιλμάζ Γκιουνέι συνέστησαν το δίπολο πού με κυνηγάει. Τα άστρα του Χόλιγουντ και τα διακριτικά φώτα του cinéma d’auteur με οδήγησαν στην Γαλλία όπου ανδρώθηκα στην κινηματογραφική σκέψη. Τι μ’αρέσει; Απλό: όλες οι καλές ταινίες από όλα τα είδη εκτός από τις ρομαντικές κομεντί. Ιδιαίτερη προτίμηση σε ευρωπαïκό, ανεξάρτητο αμερικάνικο και ασιατικό κινηματογράφο. Κλείνω εδώ γιατί ως γνήσιος λάτρης του γαλλικού νέου κύματος μου αρέσει να μιλάω με τις ώρες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *