ΕΠΙΚΑΙΡΑΚινηματογραφικά Νέα

Λούι Ψυχογιός: Ας δικαιολογήσουμε επιτέλους τον τίτλο “Homo Sapiens”

ÁÐÏÍÏÌÇ ×ÑÕÓÏÕ ÁËÅÎÁÍÄÑÏÕ ÓÔÏÍ ËÏÕÉ ØÕ×ÏÃÉÏ

Τιμητικό Χρυσό Αλέξανδρο απένειμε το 21 ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στον ελληνικής καταγωγής αμερικανό σκηνοθέτη Λούι Ψυχογιό, επίσημο προσκεκλημένο της διοργάνωσης, για την προσφορά του στον κινηματογράφο.

Ο δημιουργός βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και με την αφορμή της carte blanche που του έχει δώσει φέτος το Φεστιβάλ για να επιλέξει δέκα αγαπημένα του ντοκιμαντέρ και να τα παρουσιάσει στο κοινό. Μετά την τιμητική εκδήλωση και την απονομή, οι θεατές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σε ειδική προβολή το βραβευμένο με Όσκαρ ντοκιμαντέρ του Λούι Ψυχογιού Ο όρμος (2009), το οποίο καταγράφει την μαζική εξόντωση δελφινιών στην Ιαπωνία.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Ορέστης Ανδρεαδάκης προλόγισε τον εκλεκτό προσκεκλημένο, αναφερόμενος παράλληλα στη δουλειά του ως φωτογράφου στους Times και το National Geographic, αλλά και στην ίδρυση του Συλλόγου Προστασίας των Ωκεανών (Oceanic Preservation Society), ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που έχει ως στόχο την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την παρακίνηση σε αλλαγή σε ό,τι αφορά στους ωκεανούς του κόσμου μας. «Η αγάπη για το αντικείμενό του και η αφοσίωση του Λούι Ψυχογιού στην καλλιτεχνική δημιουργία αποτελεί παράδειγμα για όλους εμάς», συμπλήρωσε ο κ. Ανδρεαδάκης.

Από την πλευρά του, ο Λούι Ψυχογιός εκμυστηρεύτηκε ότι προτού ξεκινήσει να σκηνοθετεί, δεν ένιωθε την επιθυμία να κάνει ταινίες, αλλά ένιωθε την ανάγκη να αλλάξει τον κόσμο. Και τελικά με αυτήν του την ταινία το κατάφερε. «Πριν την προβολή του Όρμου, 23.000 δελφίνια θανατώνονταν στην περιοχή Ταϊτζί της Ιαπωνίας και καταναλώνονταν από τους πολίτες της χώρας. Μετά το φιλμ, η κατανάλωση του κρέατος δελφινιού μειώθηκε κατά 93%. Αυτό είναι ένα τρανό παράδειγμα ότι οι ταινίες μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο», τόνισε.

Σε ερώτηση του συντονιστή της συζήτησης, υπεύθυνου προγράμματος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Γιώργου Κρασσακόπουλου, για το ποια ήταν η πιο συγκλονιστική στιγμή της παραγωγής του ντοκιμαντέρ, ο Λούι Ψυχογιός αναφέρθηκε σε ένα συγκεκριμένο περιστατικό που έζησε, μια «θεϊκή παρέμβαση», όπως την χαρακτήρισε. Όπως αφηγήθηκε ο σκηνοθέτης, συνταξίδεψε για εννιά ολόκληρες ώρες δίπλα στον πρόεδρο της Επιτροπής Αλιείας της Ιαπωνίας, αυτόν που η ταινία του θεωρεί έναν από τους βασικούς υπεύθυνους της κτηνωδίας της θανάτωσης των δελφινιών. Κάποια στιγμή, μιλώντας μαζί του, και αφού του παρέθεσε στοιχεία ότι το
κρέας των δελφινιών περιέχει τοξικές ποσότητες υδραργύρου, ο συνομιλητής του απάντησε ότι αυτός είναι υπεύθυνος μόνο για να παρέχει φαγητό στο λαό της Ιαπωνίας και ότι η ασφάλεια αυτής της τροφής δεν ήταν δική του αρμοδιότητα. Βασισμένος σε αυτήν την ιστορία, ο Λούι Ψυχογιός υποστήριξε ότι δεν μπορούμε διαρκώς να αποποιούμαστε τις ατομικές μας ευθύνες απέναντι στην σωτηρία του ίδιου μας του πλανήτη. «Μολύνουμε τους ωκεανούς μας, υπεραλιεύουμε και το χρεώνουμε στις φάλαινες, οδηγούμε τη Γη στο χείλος της καταστροφής. Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι διαρκώς συρρικνώνονται κι αυτό είναι ένα κακό σημάδι που προηγείται ενός μαζικού αφανισμού. Και παρόλα αυτά, δεν μπορούμε να κοιτάξουμε μέσα μας, να βρούμε τα λάθη μας. Αυτό που θέλω να κάνω εγώ είναι να δώσω στο θεατή να καταλάβει ότι όλοι μας είμαστε υπεύθυνοι γι’ αυτό που συμβαίνει. Ο ρόλος μας είναι να προσέχουμε και να φροντίζουμε αυτόν τον πλανήτη. Ονομαστήκαμε «Homo Sapiens» («σοφός άνθρωπος») για κάποιον λόγο. Πρέπει να δικαιολογήσουμε επιτέλους αυτόν τον τίτλο», σχολίασε χαρακτηριστικά.

«Έχουμε τον Σύλλογο Προστασίας των Ωκεανών και προσπαθούμε να ξεκινήσουμε μικρά κινήματα. Επίσης θα γυρίσουμε και μια σειρά έξι επεισοδίων που αφορά στην αιχμαλωσία της φάλαινας όρκα στην Ιαπωνία. Από την άλλη, ωστόσο, τα μέτρα ασφαλείας στον όρμο του Ταϊτζί είναι ακόμη ισχυρότερα και οι σφαγές δυστυχώς ακόμη συμβαίνουν. Αλλά ο ακτιβισμός είναι πιο δυνατός. Η αλλαγή μπορεί να συμβεί, το πιστεύω βαθιά. Είμαστε πολύ δυνατοί όλοι μας, απλώς δεν το ξέρουμε. Εγώ από την πλευρά μου, δεν θέλω απλώς να κάνω ταινίες, αλλά να ξεκινώ κινήματα. Κινήματα που θα αλλάξουν τα μυαλά και τις συνειδήσεις. Που θα αλλάξουν τον κόσμο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο τελευταίο σκέλος της συζήτησης, ο κ. Ψυχογιός απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού, καταθέτοντας αρχικά την άποψή του σε σχέση με την χορτοφαγία και τον βιγκανισμό. Αφού υποστήριξε ότι ο άνθρωπος δεν έχει ανάγκη την κατανάλωση ζωικών προϊόντων, εφόσον ούτε πιο δυνατό ούτε πιο ακμαίο τον κάνουν -«όλα αυτά είναι ένας μύθος που εξυπηρετεί εμπορικούς σκοπούς», τόνισε σχετικά-, αναφέρθηκε στην ταινία του Game Changers, η οποία πραγματεύεται ένα αντίστοιχο θέμα, καταλήγοντας ότι ο καθένας από εμάς μπορεί να σώσει 5.200 ζώα μην τρώγοντας κρέας. «Εάν θέλεις να αλλάξεις τον κόσμο, άλλαξε πρώτα αυτό που βρίσκεται στο πιάτο σου», επισήμανε ο κ. Ψυχογιός.

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *