Αφιερώματα

Γνωριμία με τα Muppets

It’s time to play the music, it’s time to light the lights…
Για όσους την τελευταία 20ετία είχαν μεταναστεύσει σε έναν άλλο πλανήτη (όπου μας βλέπω σύντομα να την «κάνουμε» όλοι μας) και δεν γνωρίζουν τι συνέβαινε στη γη… έχουν πολλά να μάθουν. Ένα από τα πρώτα ψυχαγωγικά μαθήματα θα είναι να δουν όλες τις εκπομπές του MuppetShow. Όπου Μάπετ είναι οι πρωταγωνιστές της τηλεοπτικής επιτυχίας που από το μυαλό του Τζιμ Χένσον πέρασε στην αμερικανική τηλεόραση και από εκεί σε ολόκληρο τον κόσμο.

Από το 1976 έως το 1981 κάθε επεισόδιο του MuppetShow λάμβανε χώρα στο θέατρο των Μάπετς, όπου υποθετικά δίνουν την παράσταση τους τα Μάπετς και ο θεατής του επεισοδίου παρακολουθεί τα δρώμενα της σκηνής καθώς και τα όσα εκτυλίσσονται στα παρασκήνια. Σε κάθε επεισόδιο κάνει την εμφάνισή του ένας άνθρωπος ως καλεσμένος ο οποίος παίζει ή τραγουδάει μαζί με τις μαριονέτες σε διάφορα σκετσάκια.

Με αφορμή την ταινία των Μάπετς με τον Τζέισον Σίγκελ, γνωρίζουμε (ξανά) τους πραγματικούς πρωταγωνιστές της μεγάλης επιτυχίας.
Η ιστορία
Μια πρωτόγονη εκδοχή του Κέρμιτ εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη μικρή οθόνη, σε διάφορες εκπομπές, το 1955. Φυσικά, έκλεψε την παράσταση.
Οπρόγονος του «TheMuppetShow» βγήκε στον αέρα στις 30 Ιανουαρίου 1975, με τίτλο «The Muppets Valentine Show».
Ακολούθησε ένας ακόμα πιλότος με τίτλο «TheMuppetShow: SexandViolence», στο οποίο ο Τζιμ Χένσον καυτηρίαζε την εισβολή του σεξ και της βίας στην αμερικανική τηλεόραση.
Το πρώτο επεισόδιο  του «The Muppet Show» όπως το ξέρουμε σήμερα, βγήκε στον αέρα στις 5 Σεπτεμβρίου του 1976 από το CBS, σε συνεργασία με το βρετανικό δίκτυο ITC Entertainment. To τελευταίο επεισόδιο βγήκε στον αέρα στις 15 Μαρτίου του 1981.

Από το 1981
και μετά το «The Muppet Show» άρχισε να προβάλλεται σε διάφορα μέρη του κόσμου μέσω τηλεοπτικών δικτύων όπως το TNT, το Nickelodeon και το Odyssey.

Στην περίοδο της ακμής του, το «The Muppet Show» παρακολουθούσαν συστηματικά περισσότεροι από 235 εκατομμύρια τηλεθεατές παγκοσμίως. Ο Τζιμ Χένσον θέλησε να σταματήσει το σόου την περίοδο της μεγαλύτερης επιτυχίας του και τα κατάφερε: η τελευταία σεζόν σημείωσε θεαματικότητες-ρεκόρ.

Η πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση των Muppets έγινε το 1979, στην ταινία «The Muppet Movie», ενώ ακολούθησαν άλλες πέντε: «The Great Muppet Caper» το 1981, «The Muppets Take Manhattan» το 1984, «The Muppet Christmas Carol» το 1992, «Muppet Treasure Island» το 1996 και «Muppets from Space» το 1999.

Οι μουσικέςτων ταινιών Μάπετ συγκέντρωσαν βραβεία και διακρίσεις, με αποκορύφωμα τις υποψηφιότητες για Όσκαρ Καλύτερου Τραγουδιού για το «Rainbow Connection» και Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Score για εκείνο του «The Muppet Movie».Την Ημέρα των Ευχαριστιών του 2009 κυκλοφόρησε ένα διαδικτυακό video, με διάφορα μέλη του θιάσου των Muppets να διασκευάζουν το «Bohemian Rhapsody» των Queen. Το βίντεο παρακολούθησαν περισσότεροι από 23 εκατομμύρια χρήστες του YouTube, ενώ απέσπασε και το «ιντερνετικό» βραβείο Webby στην κατηγορία People’s Choice.

Οι πρωταγωνιστές
Κέρμιτ: ο βάτραχος-θιασάρχης των Μάπετς και παρουσιαστής του σόου. Το Μάπετ του Κέρμιτ χειριζόταν ο ίδιος ο Τζιμ Χένσον, μέχρι τον θάνατό του, το 1990.
Μις Πίγκι:: γουρουνίτσα ντίβα του θεάτρου, με ξανθιές μπούκλες, παράφορα ερωτευμένη με τον Κέρμιτ. Αρχικά την χειριζόταν ο Φρανκ Οζ (ναι, ο Γιόντα).
Φόζι: αρκούδος stand-up κωμικός, με χαμηλή αυτοπεποίθηση και ιδιαίτερο χιούμορ.
Στάτλερ και Γουόλντορφ: γεροπαράξενοι που έχουν βρίσκονται στον εξώστη του «Μuppet Show» και δεν αφήνουν τίποτα που να μην το σχολιάσουν.
Γκόνζο: ο άγνωστης… προέλευσης Γκόνζο (βλ. Δέκα άχρηστες πληροφορίες), γνωστός και ως Ο Μεγάλος Γκόνζο.  Τρομπετίστας και πολύπλευρο ταλέντο. Τον χειριζόταν ο Ντέηβ Γκελζ.
Ράουλφ ο Σκύλος: πιανίστας του Σώου. Τον χειριζόταν ο Τζιμ Χένσον.
Ο Σουηδός Σεφ: ο μάγειρας με την περίεργη αντίληψη περί κουζίνας. Μιλάει μία ακατάληπτη γλώσσα, της οποίας το άκουσμα θυμίζει γλώσσες σκανδιναβικές. Τη φωνή και την κίνηση του είχε αναλάβει ο Τζιμ Χένσον με τη βοήθεια του Φρανκ Οζ, ο οποίος δάνειζε τα χέρια του στον Σεφ.
Άνιμαλ: Ντράμερ των Dr. Teeth and the Electric Mayhem. Τον χειριζόταν ο Φρανκ Οζ.
Δέκα+1 (άχρηστες) πληροφορίες για τα Μάπετς
1.   Οι δύο γέροι Στάτλερ και Γουόλντορφ του θεωρείου έχουν πάρει τα ονόματά τους από δύο παλαιά ξενοδοχεία της Νέας Υόρκης. Ως εκ τούτου η σύζυγος του δεύτερου λέγεται Αστόρια.
2.   Το 1989 η Ντίσνεϊ επιθυμεί την Αυτοκρατορία των Μάπετς. Προσφέρει μάλιστα το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 150 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο Χένσον τελικά απορρίπτει την προσφορά.Τελικά μία διαφοροποιημένη συμφωνία θα επιτευχθεί μετά τον θάνατό του.
3.   Κάποια από τα Μάπετς –όπως ο Κέρμιτ για παράδειγμα- ήταν πολύ απλά στον χειρισμό. Άλλα απαιτούσαν τη συνεργασία τριών και τεσσάρων μαριονετιστών, οι κινήσεις των οποίων συγχρονίζονταν σε καμουφλαρισμένο βίντεο μόνιτορ.
4.   Πλήθος οι διάσημοι καλεσμένοι των Μάπετς: Τζούλι Άντριους, Έλτον Τζον, Τουίγκι, Βίνσεντ Πράις. Οι παραγωγοί ζητούσαν από πολλούς γκεστ σταρ να τους πουν το αγαπημένο τους Μάπετ και τους έδιναν σκηνές με αυτό. Λέγεται ότι η πιο δημοφιλής ήταν η Μις Πίγκι και ακολουθούσε ο Άνιμαλ.
5.  Τα μέλη των Dr. TeethandtheElectricMayhemείναι: Δόκτορ Τιθ (κίμπορντς), Σάρτζεντ Φλόιντ Πέπερ (κιθάρα), Ζουτ (σαξόφωνο), Τζάνις (κιθάρα και φωνητικά), Ανιμαλ (ντραμς), Λιπς (τρομπέτα).
6.   Η κότα που περνάει τα πάνδεινα στα χέρια τού Σουηδού μαγείρου έφερε το όνομα Καμίλα.
7.   Υπάρχει μια φήμη ότι ο Σουηδός σεφ είναι εμπνευσμένος από τη μοναδική τηλεοπτική εμφάνιση του μάγειρα Λαρς Μπέκμαν. Η τηλεοπτική αυτή εμφάνιση υπήρξε πανταγώδης αποτυχία, μιας και ψέλλιζε σε μία γλώσσα, μείξη αγγλικών και σουηδικών, την ώρα που προετοίμαζε πυρετωδώς κάποιο είδος φαγητού. Οι φήμες αναφέρουν ότι οι παραγωγοί του σόου βρήκαν την εμφάνιση πολύ αστεία και έτσι δημιούργησαν τον Σουηδό σεφ, έτσι ώστε να μοιάζει με τον Μπέκμαν. Ο συγγραφέας του σόου, Τζέρι Τζουλ, αμφισβητεί τη φήμη αυτή και λέει ότι ο Μπέκμαν κυκλοφόρησε ο ίδιος τη φήμη αυτή.
8.   Από όλες τις εμφανίσεις διασήμων στο σόου, οι παραγωγοί ήταν ιδιαίτερα περήφανοι για εκείνη του Χάρι Μπελαφόντε που τραγουδά το «TurntheWorldAround». Μάλιστα, το αγαπούσαν τόσο πολύ, που ζήτησαν από τον Μπελαφόντε να το τραγουδήσει στην κηδεία του Τζιμ Χένσον.
9.  Πέπλο μυστηρίου καλύπτει ακόμη την αληθινή ταυτότητα του Γκόνζο. Ουδείς όμως γνωρίζει (παρ’ όλες τις μπηχτές του Κέρμιτ) ότι πρόκειται για ένα… είδος γαλοπούλας.
10.Έμπνευση για τον Άνιμαλ υπήρξε ο Κιθ Μουν των TheWho.
Συν 1: Στην νέα ταινία των Μάπετς, η γκαρνταρόμπα της Μις Πίγκυ –που είναι πια διευθύντρια γυναικείου περιοδικού- είναι πλουσιότατη: μεταξύ άλλων συναντάμε μία κασμιρένια ζακέτα με κόστος περίπου $300 το μέτρο, ένα ζευγάρι γόβες στιλέτο με στρας, σχεδιασμένες από τον Κριστιάν Λουμπουτέν και μια εντυπωσιακή βραδινή τουαλέτα χρώματος βιολετί, σχεδιασμένη από τον Ζακ Ποσέν. Τα κοστούμια του Κέρμιτ, εξάλλου, επιμελήθηκε εξολοκλήρου ο περίφημος οίκος ανδρικών ενδυμάτων Brooks Brothers.

Η υπόθεση της καινούριας ταινίας
 
Ο Γουόλτερ, ο μεγαλύτερος fan των Muppets στον κόσμο, και οι καλοί του φίλοι Γκάρι και Μαίρη, βρίσκονται για διακοπές στο Λος Άντζελες, όταν πληροφορούνται πως ο πετρελαιάς Τεξ Ρίτσμαν σκοπεύει να κατεδαφίσει το περίφημο Muppet Theater, με σκοπό να στήσει στη θέση του μια πετρελαιοπηγή. 
 
Πανικόβλητοι, οι τρεις φίλοι βρίσκουν τον Κέρμιτ και όλοι μαζί αποφασίζουν να αναζητήσουν τους πρώην φίλους και συνεργάτες τους, προκειμένου να διοργανώσουν με τη βοήθειά τους τον μεγαλύτερο τηλεοπτικό μαραθώνιο στην ιστορία των Muppets, με σκοπό να συγκεντρώσουν τα $10 εκατομμύρια που απαιτούνται, για να παραμείνει το θέατρο στη θέση του. 
 
Ωστόσο, ο Τεξ δεν σκοπεύει να καταθέσει έτσι εύκολα τα όπλα, καθότι ουδέποτε χώνεψε τα «άνοστα» αστεία των Muppets…

Τα τρέιλερ-παρωδία

Με μία σειρά χιουμοριστικών τρέιλερ, τα οποία μπορεί κανείς να απολαύσει στο You Tube, αποφάσισαν να προωθήσουν την ταινία τους τα Μάπετς. 


Τα τρέιλερ αποτελούν παρωδία τρέιλερ γνωστών ταινιών, όπως: Το Κορίτσι με το Τατουάζ, Hangover 2, The Green Lantern, Happy Feet, Paranormal Activity 3, Avengers και Twilight.


Τάιλερ Ντέρντεν

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *