ΕΠΙΚΑΙΡΑΚινηματογραφικά Νέα

Μια διαφορετική γνωριμία με τον Luis Buñuel

Μόλις κυκλοφόρησε το νέο τρέιλερ της ταινίας Bunuel en el laberinto de las tortugas (Ο Μπουνιουέλ στον λαβύρινθο με τις χελώνες) το οποίο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα Cartoon Brew. Το τρέιλερ μάς προσφέρει μια αποκλειστική ματιά στο ισπανικό animation, με φιγούρες ζωγραφισμένες στο χέρι, αφιερωμένο στον αξεπέραστο σκηνοθέτη Luis Bunuel Portoles.

Το φίλμ «Buñuel in the Labyrinth of the Turtles», βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Fermín Solís που δημοσιεύθηκε το 2009 ρίχνει φως στις περιστάσεις κάτω από τις οποίες γύρισε την τρίτη του ταινία «Land Without Bread (1933)».

bunuel-001

O Buñuel, στην τρίτη του αυτή ταινία, χρησιμοποιεί ως αφετηρία το βιβλίο του Solís, χωρίς ωστόσο να ακολουθεί πιστά τον συγγραφέα. Αντιθέτως, προσεγγίζει με αρκετά διαφορετικό τρόπο την ιστορία και την καλλιτεχνική ιδέα.

Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος του animation, Salvador Simó εξηγεί πως σκοπός της ταινίας του είναι να συστήσει στο σύγχρονο κινηματογραφικό κοινό την φυσιογνωμία του ισπανού σκηνοθέτη Buñuel και να πυροδοτήσει το ενδιαφέρον του κοινού για την σπουδαία προσωπικότητα και φιλμογραφία του.

bunuel-002

Το φίλμ ακολουθεί τον ισπανό σκηνοθέτη και την ομάδα παραγωγής του στην περιοχή Las Hurdes, μια δυτική ισπανική συνοικία. Κατά την διάρκεια του ταξιδιού, η ταινία αποκαλύπτει τον ιδιαίτερο, περίπλοκο κόσμο του Buñuel, την ασυνήθιστη αίσθηση του χιούμορ του, ενώ παράλληλα φωτίζει διάφορες πτυχές του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς του.

Ανάμεσα σε πολλούς, ο Buñuel θεωρείται ως ένας από τους κορυφαίους ισπανούς σκηνοθέτες του 20ου αιώνα που έχει ασκήσει τεράστια επιρροή στον χώρο του κινηματογράφου, κυρίως μάλιστα με την πρώιμη κινηματογραφική του περίοδο με βωβές ταινίες. Οι ταινίες του «Andalusian Dog» (1929), «The Golden Age» (1930), έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο κίνημα της avant-garde.

Η ταινία του «Land Without Bread» αποτέλεσε τομή στην δημιουργία του καθώς με αυτήν απομακρύνθηκε από τον αμιγώς πειραματικό κινηματογράφο και απέκτησε μια πιο κοινωνικά ευαίσθητη και αφηγηματική προσέγγιση, εγκαινιάζοντας μια πιο ώριμη κινηματογραφικά περίοδο.

bunuel-003

Ο εικονοκλάστης -και με αναρχικές πεποιθήσεις- σκηνοθέτης εγκατέλειψε την Ισπανία στα τέλη της δεκαετίας του 1940 και το 1949 αποκήρυξε την εθνικότητά του -έλαβε μεξικανική υπηκοότητα την ίδια χρονιά. Μόλις 5 από τις 32 στο σύνολο ταινίες της φιλμογραφίας του είναι ισπανικές. Η μεγαλοφυΐα του και δημιουργικότητά του τον έχει καταστήσει έναν από τις πιο αγαπητούς Ισπανούς καλλιτέχνες. Αξίζει μάλιστα να αναφέρουμε πως μαζί με τον ζωγράφο Salvador Dalí και τον «καταδικασμένο» (όπως χαρακτηριζόταν) ποιητή Federico García Lorca, αποτελούν τους πιο χαρακτηριστικούς καλλιτέχνες της «Γενιάς του 1927», καλλιτεχνικού ισπανικού κινήματος.

Την περίοδο των γυρισμάτων, η απομακρυσμένη περιοχή ήταν τόσο φτωχή που ακόμη και το ψωμί ήταν άγνωστο στους κατοίκους, ενώ η υιοθεσία ορφανών παιδιών αποτελούσε την βασική πηγή εισοδήματος για τις περισσότερες οικογένειες λόγω των κρατικών επιδομάτων σε όσους υιοθετούσαν παιδιά.

Ο Buñuel πάντως, θέλησε να θίξει την σκληρή πραγματικότητα της περιοχής τολμώντας σκηνοθετικά με υπερβολές και έξω από τις νόρμες. Σκηνοθέτησε πολλές ψεύτικες σκηνές όπως για παράδειγμα το σφάξιμο μιας κατσίκας και ενός άρρωστου γαϊδάρου. Αν και σκοπός του ήταν να κατακρίνει τις συνθήκες διαβίωσης της περιοχής Las Hurdes με μια σουρεαλιστική ματιά, δυστυχώς η ταινία απαγορεύτηκε κατά την διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου πολέμου.

bunuel-004

Η animation ταινία, η οποία θα ολοκληρωθεί μέσα στον επόμενο μήνα, αποτελεί την πρώτη συνεργασία του Salvador Simó και των ισπανών σκηνοθετών Manuel Cristóbal and Jose M. Fernández de Vega. Το επιτελείο βέβαια της ταινίας περιλαμβάνει και άλλα σπουδαία ονόματα όπως τον σχεδιαστή κόμικ José Luis Ágreda στην θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή και τον Manolo Galiana ως διευθυντή animation (άλλες δουλειές του: The Illusionist, Anastasia, Spirit, Chico and Rita).

bunuel-005
Σχέδια των εκφράσεων του προσώπου του Buñuel.

Ο παραγωγός Cristóbal, ο οποίος παλαιότερα είχε αναλάβει την παραγωγή της ταινίας Wrinkles (2011), ενός animation με την ίδια τεχνική σχεδιασμού των χαρακτήρων στο χέρι, θα δουλέψει στο πλάι του Salvador Simó και μελλοντικά. Όπως ήδη γράφεται, η επόμενη συνεργασία των δύο θα έχει ως αντικείμενο την μεταφορά του βιβλίου «Gabo – Memoirs Of A Magic Life» του Óscar , το οποίο καταγράφει την διαδικασία συγγραφής του διάσημου βιβλίου «100 χρόνια μοναξιάς» του Κολομβιανού Gabriel García Márquez.

Το πολυαναμενόμενο φίλμ θα βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες το φθινόπωρο του 2018, ενώ στον παρακάτω σύνδεσμο μπορούμε να πάρουμε μια ιδέα για το τι θα δούμε:

Ηρώ Εμμανουήλ

Εθισμένη στην τέχνη του σινεμά με αδυναμία στον παλιό καλό βωβό κινηματογράφο… Mη τρομάζετε όμως, βλέπω και καινούριες ταινίες και ήρθε η ώρα να μοιραστώ μαζί σας τις εντυπώσεις μου για κάθε μία από αυτές… Ευτυχώς, ποτέ δεν είναι αρκετές!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *