ΘΕΜΑΤΑΦεστιβάλ

Micro μ Festival 2020: Η “Parrot Lady” του Μιχάλη Καλοπαίδη

Αναμένοντας την δέκατη διοργάνωση του Micro μ Festival, γνωρίζουμε τους σκηνοθέτες και τις ταινίες τους που παίρνουν μέρος στο Διαγωνιστικό Μέρος του φεστιβάλ.

Η Γυναίκα με τους Παπαγάλους – Μιχάλης Καλοπαίδης │Animation

“Η Γυναίκα με τους Παπαγάλους” είναι εμπνευσμένη από μια πραγματική ιστορία. Η ταινία αποτελεί καλλιτεχνική εκδοχή της ζωής μιας ηλικιωμένης γυναίκας που επέλεξε να ζει στο δρόμο μαζί με τους παπαγάλους της, επειδή φοβάται να πεθάνει μόνη στο σπίτι της.

Ο Μιχάλης Καλοπαίδης είναι παραγωγός κινουμένων σχεδίων και ιδρυτής του Zedem Media, του μεγαλύτερου στούντιο animation της Κύπρου. Είναι ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Κινούμενων Σχέσεων Κύπρου και Πρόεδρος της Εταιρείας Κινηματογράφου Λάρνακας Αμμοχώστου. Έχει σπουδάσει διαχείριση μέσων στο Columbia College Chicago, ενώ κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στο Media & Cultural Studies από το Πανεπιστήμιο Middlesex του Λονδίνου. Η  “Γυναίκα με τους Παπαγάλους” είναι η πρώτη προσωπική του ταινία ως σκηνοθέτης.

 – Τι αποτέλεσε έμπνευση για εσάς ώστε να θελήσετε να μας αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

«Η Γυναίκα με τους Παπαγάλους» είναι εμπνευσμένη από μια πραγματική ιστορία. Η ταινία αποτελεί μια καλλιτεχνική εκδοχή της ζωής μιας ηλικιωμένης γυναίκας που επέλεξε να ζει στο δρόμο μαζί με τους παπαγάλους της, επειδή φοβάται να πεθάνει μόνη στο σπίτι της. 

– Τι συναισθήματα / προβληματισμούς θα θέλατε να δημιουργήσετε στον θεατή μετά την θέαση της ταινίας σας;

Σαν ομάδα επιλέξαμε να ασχοληθούμε με το θέμα της μοναξιάς στην τρίτη ηλικία γιατί είναι κάτι που θέλαμε να αναδείξουμε με σκοπό να ευαισθητοποιήσουμε περισσότερο κόσμο για αυτό το σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας μας.

– Παρά τις δυσκολίες που κυριαρχούν σε παγκόσμιο επίπεδο, τα κινηματογραφικά φεστιβάλ δηλώνουν την παρουσία τους στο κινηματογραφικό τοπίο. Ποια είναι η γνώμη σας πάνω στο θέμα αυτό;

Η ταινία μας θα κάνει «πρεμιέρα» εν μέσω μιας πρωτόγνωρης συνθήκης για τον κόσμο του σινεμά αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη. Από τη μια αισθανόμαστε κάπως άτυχοι, καθώς το να ταξιδεύεις μαζί με την ταινία σου σε φεστιβάλ διαφόρων χωρών είναι μοναδική εμπειρία, βοηθά στη δικτύωση αλλά και στην προώθηση της δουλειάς σου. Από την άλλη όμως, χαίρομαι που βλέπω ότι τα φεστιβάλ σε άλλες χώρες ήδη μετατρέπουν αυτή την πρόκληση σε ευκαιρία. Η μεταφορά των φεστιβάλ σε online πλατφόρμες θα επιτρέψει σε περισσότερο κόσμο να παρακολουθήσει καλές ταινίες, ενώ τα φεστιβάλ έχουν μια μοναδική ευκαιρία να προσεγγίσουν ένα πιο ευρύ κοινό. Εύχομαι ότι με την επιστροφή μας στην «κανονικότητα» κάποια φεστιβάλ θα διατηρήσουν αυτά τα υβριδικά μοντέλα κάνοντας την τέχνη του κινηματογράφου πιο προσιτή στο ευρύτερο κοινό. Αυτό έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία για τις ταινίες μικρού μήκους που δεν έχουν πολλές ευκαιρίες να προβληθούν στο ευρύ κοινό.

-Τι σημαίνει το Micro μ Festival για εσάς;

Το Micro μ Festival είναι μια πολύ ωραία πρωτοβουλία που φέρνει την τέχνη του κινηματογράφου κοντά στο κοινό. Το γεγονός ότι το φεστιβάλ έχει παράλληλες προβολές σε διάφορες πόλεις συνεισφέρει στην πολιτιστική αποκέντρωση και δημιουργεί μια υπέροχη ευκαιρία για τους δημιουργούς να προβάλουν τα έργα τους σε ένα πιο ευρύ κοινό. Προσωπικά θα ήθελα πολύ να δω το φεστιβάλ να ταξιδεύει και στην Κύπρο.

Κατερίνα Σιδηροπούλου

Οι πρώτες ταινίες ήταν τα κλασικά κινούμενα σχέδια της Disney. Έπειτα ήρθε η «Ελισάβετ» και τότε μπήκε δειλά στον κόσμο του κινηματογράφου. Ώσπου, στο πανεπιστήμιο ήρθε ο καλός βωβός κινηματογράφος και άλλα αριστουργήματα της έβδομης τέχνης. Και κάπως έτσι, ξεκίνησε ο κινηματογραφικός της εθισμός!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *