ΘΕΜΑΤΑΦεστιβάλ

Micro μ Festival 2020: “Under” από τον Βαγγέλη Μπέκα

Αναμένοντας την δέκατη διοργάνωση του Micro μ Festival, γνωρίζουμε τους σκηνοθέτες και τις ταινίες τους που παίρνουν μέρος στο Διαγωνιστικό Μέρος του φεστιβάλ.

Βαγγέλης Μπέκας – Under │Κοινωνικό

Ένας ρακοσυλλέκτης συναντά μια μυστηριώδη κοπέλα που ζει κάτω από μια γέφυρα. Η προσπάθειά του να τη σώσει μοιάζει με ευκαιρία να δραπετεύσει από τον υπόγειο κόσμο της μνήμης του, που καθρεφτίζεται στην κακόφημη πλευρά της Αθήνας.

Ο Βαγγέλης Μπέκας είναι σεναριογράφος, σκηνοθέτης, συγγραφέας πέντε μυθιστορημάτων και μέλος του Ελληνικού Συλλόγου Συγγραφέων Εγκλήματος (ELSAL). Έχει βραβευτεί για τα σενάριά του και έχει σκηνοθετήσει διάφορα βίντεο και ένα μουσικό ντοκιμαντέρ.

– Τι αποτέλεσε έμπνευση για εσάς ώστε να θελήσετε να μας αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Το αρχικό έναυσμα για να γράψω το σενάριο του Under ήταν μια εικόνα που αντίκρισα πριν από καιρό στην κακόφημη πλευρά της Αθήνας. Είδα έναν άστεγο άντρα να συμπεριφέρεται με μεγάλη τρυφερότητα σε μια γυναίκα επίσης άστεγη. Ο τρόπος του, η σχέση τους, τα βλέμματά τους, έχουν μείνει ανεξίτηλα στην μνήμη μου.

– Τι συναισθήματα / προβληματισμούς θα θέλατε να δημιουργήσετε στον θεατή μετά την θέαση της ταινίας σας;

Θα ήθελα να προβληματιστεί για όλους εκείνους που ζουν στο περιθώριο της ζωής. Μακάρι ο θεατής να ακολουθήσει το ταξίδι του κεντρικού ήρωα, να νιώσει τους φόβους, την αγωνία, τα συναισθήματά του.

– Παρά τις δυσκολίες που κυριαρχούν σε παγκόσμιο επίπεδο, τα κινηματογραφικά φεστιβάλ δηλώνουν την παρουσία τους στο κινηματογραφικό τοπίο. Ποια είναι η γνώμη σας πάνω στο θέμα αυτό;

Τα φεστιβάλ είναι απαραίτητα, ώστε να φτάσουν οι ταινίες στο κοινό. Ειδικά όταν μιλάμε για ταινίες μικρού μήκους, ακόμα περισσότερο. Το πρόβλημα με την πανδημία είναι τεράστιο, αλλά η τέχνη και ο κινηματογράφος πάντα ήτανε μαχητές. Είναι πολύ σημαντικό να συνεχίζουμε να βλέπουμε ταινίες μαζί και να δημιουργούμε συλλογικά. Είναι μες στην ανθρώπινη φύση.

-Τι σημαίνει το Micro μ Festival για εσάς;

Είναι μια έξοχη ευκαιρία, ώστε η ταινία μας να έρθει σε επαφή με το κοινό, είναι μια εξαίρετη γιορτή του κινηματογράφου. Καλή επιτυχία σε όλους!

Κατερίνα Σιδηροπούλου

Οι πρώτες ταινίες ήταν τα κλασικά κινούμενα σχέδια της Disney. Έπειτα ήρθε η «Ελισάβετ» και τότε μπήκε δειλά στον κόσμο του κινηματογράφου. Ώσπου, στο πανεπιστήμιο ήρθε ο καλός βωβός κινηματογράφος και άλλα αριστουργήματα της έβδομης τέχνης. Και κάπως έτσι, ξεκίνησε ο κινηματογραφικός της εθισμός!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *