ΕΠΙΚΑΙΡΑΤαινίες της Εβδομάδας

Οι ταινίες της εβδομάδας (11/9/2014)


Ούτε λίγο ούτε πολύ οκτώ ταινίες μάς επιφυλάσσει αυτή η κινηματογραφική εβδομάδα (ζωή να ’χουν!) Οι θεατές δεν ξέρω αν θα έχουν με τόσο εξαντλητικούς ρυθμούς που ακολουθούν οι εταιρείες διανομής. Μία από τις ενδιαφέρουσες προτάσεις της εβδομάδας είναι το Boyhood, με τους cinεπιβάτες να διαφωνούν για το εάν πρόκειται για αριστούργημα ή ανοσιούργημα! Η απάντηση δική σας…

Μεγαλώνοντας (Boyhood)

boyhood 000 posterΈνα εντυπωσιακό εγχείρημα που κράτησε 12 χρόνια, γύρισε ο σκηνοθέτης της τριλογίας Πριν / Μετά το ξημέρωμα και Πριν το Ηλιοβασίλεμα, Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, περιγράφοντας τη ζωή ενός αγοριού από τα 5 έως τα 18 του χρόνια. Κρατώντας το βασικό πυρήνα του σταθερό, τον πρωταγωνιστή του Έλαρ Κολτρέιν, την αδερφή του (στην πραγματικότητα κόρη του σκηνοθέτη) Λορελέι Λινκλέιτερ, την Πατρίσια Αρκέτ και τον Ήθαν Χωκ, γυρνώντας λίγα πλάνα ανά έτος, προσπαθεί να χτίσει μια σπονδυλωτή ταινία που να αποθανατίσει ρεαλιστικά το πέρασμα από την παιδικότητα στην εφηβεία -μεγαλειώδεις αλλαγές εξωτερικές και εσωτερικές και παράλληλα να αποτυπώσει δώδεκα χρόνια αλλαγές στην εποχή, τη μόδα και το στιλ, όλα αυτά μέσα σε ένα φιλμ που κρατά λίγο λιγότερο από τρεις ώρες. Μεγαλώνοντας… Πόσο είναι άραγε εφικτό να μείνει και ο ίδιος πιστός στην αρχική του ιδέα, δώδεκα ολόκληρα χρόνια μετά;

Σκηνοθεσία: Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ
Πρωταγωνιστούν: Ελάρ Κολτρέιν, Πατρίσια Αρκέτ, Ίθαν Χωκ

>>Διαβάστε περισσότερα

Ant. Doinel: 4-popcorn

Gimli: one-half-popcorn

Verbal Kint: 4-half-popcorn

Η ζωή είναι ωραία με τα μάτια κλειστά

living-is-easyΤο 1966 ο Τζον Λένον πήγε στην Ισπανία για τα γυρίσματα της ταινίας Πως κέρδισα τον πόλεμο του Ρίτσαρντ Λέστερ. Ο Αντόνιο, δάσκαλος αγγλικών και μεγάλος θαυμαστής των Beatles, αποφασίζει να κάνει το ταξίδι από την πόλη της Αλμπαθέτε έως την Αλμερία που γίνονται τα γυρίσματα της ταινίας με σκοπό να τον συναντήσει. Στην διαδρομή για την Αλμερία θα πάρει μαζί του μια νεαρή κοπέλα την Μπελέν και τον έφηβο Χουάνχο. Η Μπελέν το έχει σκάσει από ένα ίδρυμα που φιλοξενεί ανύπαντρες εγκύους που δίνουν τα μωρά για υιοθεσία μετά την γέννηση τους ενώ ο Χουάνχο έχει φύγει από το σπίτι μετά από μια σύγκρουση με τον αυταρχικό πατέρα του. Η ετερόκλητη παρέα θα συνεχίσει το ταξίδι για την Αλμερία με το καθένα από τα μέλη της να κυνηγά το δικό του όνειρο και την ελευθερία του. Μια έξυπνη και όμορφη ταινία δρόμου που είναι ένα γλυκόπικρο ταξίδι προς την ενηλικίωση και την ελευθερία.

Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Τρουέμπα
Πρωταγωνιστούν: Χαβιέ Καμάρα, Αριάδνα Χιλ, Χόρχε Σανθ

>>Διαβάστε περισσότερα

Ant. Doinel: 3popcorn

Verbal Kint: two-half-popcorn

Αμαρτωλή Πόλη 2: Η Κυρία θέλει φόνο

sin-city2-eva-green-poster1-610x903Η ιστορία συνεχίζει από εκεί που την είχαμε αφήσει. Η Νάνσι θρηνεί τον χαμό του Τζον Χάρντιγκαν και αποφασίζει να πάρει εκδίκηση. Η ταινία ξεκινά με τον Μαρβ που βρίσκεται εν μέσω μίας σφαγής και προσπαθεί να καταλάβει τι τον οδήγησε μέχρι εκεί. Ο Τζόνι, ένας νεαρός τζογαδόρος, φτάνει στην Αμαρτωλή Πόλη και δεν διστάζει να τα βάλει με την πιο ισχυρή της δύναμη, τον γερουσιαστή Ρόαρκ, ενώ ο Ντουάιτ ΜακΚάρθι συναντά ξανά την μεγάλη του αγάπη, την Έιβα Λορντ. Αν είχατε λατρέψει την πρώτη ταινία, αυτή εδώ θα σας απογοητεύσει. Διαθέτει τα ίδια «τερτίπια», την εντυπωσιακή ατμόσφαιρα και τα γραφικά του πρώτου Sin  City, αλλά όχι και την ψυχή του αρχικού Sin City. Σαν ξαναζεσταμένο φαγητό που κανείς δεν έχει πια όρεξη να φάει. Οι Μίλερ και Ροντρίγκες θα πρέπει να κοπιάσουν πολύ για το τρίτο μέρος…

Σκηνοθεσία: Ρόμπερτ Ροντρίγκες, Φρανκ Μίλερ
Πρωταγωνιστούν: Μίκι Ρουρκ, Εύα Γκριν, Τζος Μπρόλιν, Τζέσικα Άλμπα, Τζόζεφ Γκόρντον Λέβιτ

>>Διαβάστε περισσότερα

Tyler D.: two-half-popcorn

Ant. Doinel: 2popcorn

Verbal Kint: 2popcorn

Μέσα στον κυκλώνα

into-the-stormΗ ήσυχη πόλη του Σίλβερτον βρίσκεται στο επίκεντρο φονικών κυκλώνων που ετοιμάζονται να χτυπήσουν την πόλη, την ημέρα της αποφοίτησης των μαθητών του τοπικού κολεγίου. Ο Πιτ, αρχηγός μιας ομάδας κυνηγών κυκλώνων, βρίσκεται στην περιοχή και δεν χάνει την ευκαιρία να κινηματογραφήσει τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι συνθήκες θα φέρουν στον δρόμο του τον υποδιευθυντή του τοπικού κολεγίου και τους δύο γιους του καθώς και δύο ηλίθιους της περιοχής που θέλουν να γίνουν οι βασιλιάδες της θέασης στο Youtube. Όλοι αυτοί οι χαρακτήρες θα βρεθούν κυριολεκτικά στην δίνη του κυκλώνα και θα προσπαθήσουν να επιζήσουν αλλά και να διορθώσουν τις σχέσεις τους με τους γύρω τους. Θα καταφέρουν να μείνουν ζωντανοί μέσα στην καταστροφή; Η ταινία είναι επιτυχημένη στο τομέα των ειδικών εφέ αλλά χωλαίνει πολύ στο σενάριο το οποίο είναι ένα μεγάλο ταξίδι στην χώρα των κλισέ.

Σκηνοθεσία: Στίβεν Κουέιλ
Πρωταγωνιστούν: Ρίτσαρντ Άρμιτατζ, Σάρα Γουέιν Κάλις, Ματ Γουόλς

>>Διαβάστε περισσότερα

Ant. Doinel: 2popcorn

H Tελευταία Φάρσα

teleftaia-farsaΤέσσερις νέοι επιστήμονες έχουν ένα περίεργο «χόμπι»: Να κάνουνε φάρσες-αποκαλύψεις σε μέντιουμ, πνευματιστές κ.λ.π. Ένας από αυτούς μπαίνει στο κοινόβιο ενός ψευδο-θεραπευτή με σκοπό την αποκάλυψη της απάτης. Εκεί όμως, εμπλέκεται συναισθηματικά με μια ασθενή και αρχίζει να αναρωτιέται κατά πόσο έχει δικαίωμα να διαλύσει μια «θεραπευτική αυταπάτη». Παρά τις κάποιες ατέλειες της, μια ταινία ανεπιτήδευτη, φυσική με όλες τις έννοιες του όρου, με καλογραμμένους χαρακτήρες και σεναριακές εκπλήξεις.

Σκηνοθεσία: Βασίλης Ραΐσης
Πρωταγωνιστούν: Νικόλας Πιπεράς, Μαρίνα Καλογήρου, Νίκος Μοναστηριώτης, Γιώτα Αργυροπούλου, Μιχάλης Καλιότσος, Ανδρέας Μαριανός

 διαβάστε περισσότερα 

Ant. Doinel: two-half-popcorn

Ξόρκισε το Κακό

deliever us from evil 000 posterΟ αστυνομικός Ράλφ Σάρσι δουλεύει στο Μπρόνξ και η καθημερινότητα του είναι γεμάτη από βια και νοσηρότητα, κάτι που έχει αντίκτυπο και στην οικογενειακή του ζωή. Όταν αυτός και ο συνάδερφος του δέχονται μια κλήση για οικογενειακή βία, έρχονται αντιμέτωποι με ένα βετεράνο του Βιετνάμ ο οποίος χτυπά την γυναίκα του και συμπλέκεται με τους αστυνομικούς. Λίγες ώρες μετά δέχονται μια κλήση που τους οδηγεί στο ζωολογικό κήπο όπου μια γυναίκα έχει πετάξει το παιδί της μέσα στην τάφρο με τα λιοντάρια και έρχονται αντιμέτωποι με ένα μυστηριώδη άντρα που μοιάζει να κινεί τα νήματα. Ένας εκκεντρικός ιερέας, που επιβλέπει την γυναίκα, προσπαθεί να πείσει τον πραγματιστή Σάρσι ότι τα βίαια γεγονότα οφείλονται σε δαιμονικές δυνάμεις που έχουν καταλάβει τα σώματα των εμπλεκομένων στην υπόθεση. Μαζί ο ιερέας και ο αστυνομικός βρίσκουν ενδείξεις ότι το Κακό δρα στην πόλη και ο Σάρσι αναγκάζεται να αμφισβητήσει όλα όσα πίστευε για να καταπολεμήσει τις απόκρυφες δυνάμεις που απειλούν την οικογένεια του και την πόλη. Ένας ανώδυνος υπό Εξορκιστής που είναι ακόμα μια χαρακτηριστική απόδειξη της έλλειψης έμπνευσης των στούντιο του Χόλιγουντ.

Σκηνοθεσία: Σκοτ Ντέριξον
Πρωταγωνιστούν: Έρικ Μπάνα, Έντγκαρ Ραμίρεζ

>>Διαβάστε περισσότερα

Tyler D.: 1popcorn

Ant. Doinel: one-half-popcorn

Η Τελική Αποπληρωμή

teliki-apopliromi-posterΟ Γρηγόρης είναι μπράβος στην υπηρεσία του μαφιόζου Μάρκου. Δουλειά του είναι να συλλέγει τα απλήρωτα χρέη όσων έχουν δανειστεί από τον Μάρκο. Κι ενώ ο Μάρκος αντιμετωπίζει οικογενειακά προβλήματα, ο Γρηγόρης που αγαπά το μποξ θα γνωρίσει τη Νεφέλη, μια νεαρή ηθοποιό και θα κληθεί να αποφασίσει εάν θέλει να αλλάξει τη ζωή του. Αδιάφορη γκανγκστερική ταινία που ακολουθεί όλα τα κλισέ του είδους και δεν έχει να προσφέρει κάτι ξεχωριστό ή καινούριο.

Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Λεονταρίτης
Πρωταγωνιστούν: Γρηγόρης Τερζάκης, Μαρίνα Τσιγονάκη, Γιάννης Μποσταντζόγλου, Ελένη Φιλίνη, Γιώργος Γιαννόπουλος

>>Διαβάστε περισσότερα

Tyler D.: one-half-popcorn

Ant. Doinel: one-half-popcorn

Η εγκληματική ζωή του Αρτσιμπάλντο ντε λα Κρουζ

archibaldo-cruzΟ Αρτσιμπάλντο ντε λα Κρουζ , ένας άνθρωπος με ευχάριστη, καλοπροαίρετη όψη, πηγαίνει στο δικαστή και αρχίζει να εξομολογείται τα «εγκλήματά» του. Είναι εγκλήματα της φαντασίας του, εγκλήματα που ο ίδιος θα ήθελε να είχε διαπράξει, μα πάντα εμφανιζόταν κάποιος παράγοντας να τον διακόψει. Μικρός παρακολούθησε το φόνο της νταντάς του, την οποία δε συμπαθούσε, κι έτσι ξεκίνησε η εμμονή του με το έγκλημα. Το κωμικό στοιχείο κυριαρχεί καθ’ όλη τη διάρκεια, με τη συνηθισμένη μπουνιουελική διακριτικότητα, έτσι ώστε να αντισταθμίζει και να αποφορτίζει το δράμα. Συνυπάρχει ο ρεαλισμός με τη φαντασίωση, η σάτιρα με τη δραματικότητα, και αντίστοιχα το καλό στη φύση του Αρτσιμπάλντο, ο οποίος αναζητά μέσα του το κακό για να ισορροπήσει και να ολοκληρωθεί ως άνθρωπος.

Σκηνοθεσία: Λουί Μπουνιουέλ
Πρωταγωνιστούν: Μιροσλάβα Στερν, Ερνέστο Αλόνσο, Ρίτα Μακέδο, Αριάδνα Βέλτερ

>>Διαβάστε περισσότερα

Tyler D.: 4-popcorn

Ant. Doinel: 4-half-popcorn

Verbal Kint: 4-popcorn

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *