ΕΠΙΚΑΙΡΑΤαινίες της Εβδομάδας

Οι ταινίες της εβδομάδας (27/2/2014)

Δύο, απλές στα υλικά τους, αλλά πλούσιες στα συναισθήματά τους ταινίες, επιστρέφουν το σινεμά στα βασικά: μία ενδιαφέρουσα και τρυφερή ιστορία, καλές ερμηνείες, στιβαρή κινηματογράφηση. Ο λόγος για το Philomena που κατάφερε να φτάσει μέχρι τα Όσκαρ και για το Πατέρας και Γιος που κέρδισε βραβείο της επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών.

Philomena

Η ιστορία μιας γυναίκας που ψάχνει το γιο της μετά από πενήντα χρόνια. Όταν από μια επιπόλαια σχέση έμεινε έγκυος πριν το γάμο η νεαρή Ιρλανδή κλείστηκε παρά τη θέληση της σε ένα Μοναστήρι, όπου με τη βια της απέσπασαν το παιδί και το έστειλαν στην Αμερική για υιοθεσία (όπως και στις Κόρες της Ντροπής στο αφιέρωμα για τους βιασμούς). Κοντράροντας μέσα της πεποιθήσεις χρόνων η μεγάλη πια σε ηλικία Φιλομένα μαζί με έναν άθεο επικριτικό ρεπόρτερ που αρχικά κυνηγά την είδηση. Οι δυο τους ασύμβατα απολαυστικοί στην οθόνη θα αναζητήσουν το χαμένο παιδί και παράλληλα θα κοντράρουν τις διαφορετικές οπτικές τους, τις αντιλήψεις τους, θα ξεπηδήσουν από την υπόθεση και θα προσδώσουν υψηλά νοήματα. Η ταινία έχει κερδίσει βραβεία σεναρίου του φεστιβάλ Βενετίας και Βρετανικής Ακαδημίας στα φετινά Bafta, ενώ η Τζούντι Ντεντς είναι υποψήφια για την ερμηνεία της στα Όσκαρ που θα ανακοινωθούν την βραδιά της ερχόμενης Κυριακής.

Σκηνοθεσία: Στίβεν Φρίαρς
Πρωταγωνιστούν: Τζούντι Ντεντς, Στιβ Κούγκαν, Σόφι Κένεντι Κλαρκ

Πατέρας και γιος

Ένα ζευγάρι πληροφορείται ότι ο 6χρονος γιος τους δεν συνδέεται μαζί τους με δεσμούς αίματος. Μπερδεμένοι εξαιτίας ενός λάθους που έγινε στο μαιευτήριο θα κληθούν να αποφασίσουν εάν μετράνε οι βιολογικοί δεσμοί ή ο χρόνος που περνάς μεγαλώνοντας ένα παιδί. Απλή και τρυφερή, πιάνει ακριβώς την ουσία αυτού που θα πρέπει να είναι το σινεμά. Η ταινία  κέρδισε βραβείο της επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών.

Σκηνοθεσία: Χιροκάζου Κόρε-Έντα
Πρωταγωνιστούν: Ματσίκο Όνο, Μασαχάρου Φουκουγιάμα, Γιόκο Μάκι

Non Stop

Λίαμ Νίσον σε άλλη μια ταινία δράσης. Ένας αερονόμος, λίγο αναξιόπιστος και αλκοολικός βρίσκεται σε μία πτήση, ενώ κάποιος απειλεί να σκοτώσει έναν έναν τους επιβάτες εάν δεν κατατεθούν 150 εκατομμύρια δολάρια στο λογαριασμό του. Μόνο που ο λογαριασμός αποδεικνύεται ότι είναι του αερονόμου και οι υποψίες στρέφονται εναντίον του. Δεν ανακαλύπτει και την πυρίτιδα, αλλά αποτελεί μία απολαυστική περιπέτεια.

Σκηνοθεσία: Ζομ Κολέ – Σερά
Πρωταγωνιστούν: Λίαμ Νίσον, Τζούλιαν Μουρ, Μισέλ Ντόκερι, Λουπίτα Νιόνγκο

Hidden Child (Το παιδί από τη Γερμανία)

Η Έρικα Φαλκς είναι μια επιτυχημένη συγγραφέας ετοιμάζεται για τη συγγραφή του επόμενου μυθιστορήματος της και ζει με το σύζυγό της, Πάτρικ, πρώην αστυνομικό σε άδεια πατρότητας. Οι γονείς της Έρικα έχουν σκοτωθεί, μόλις λίγους μήνες πριν, σε ένα εξαιρετικά βίαιο τροχαίο δυστύχημα. Όλα στη ζωή τους θα αλλάξουν όταν η Έρικα δέχεται επίσκεψη από έναν άγνωστο άνδρα που υποστηρίζει ότι είναι ετεροθαλής αδελφός της και λίγο αργότερα βρίσκεται νεκρός. Πέφτοντας πάνω στα ημερολόγια της μητέρας της από τα χρόνια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου ανακαλύπτει μια ιδιαίτερα σκοτεινή περίοδο της ζωής της με καταγεγραμμένα γεγονότα που αναμένεται να αλλάξουν μια για πάντα την ιδέα που είχε για το παρελθόν της ίδιας και της οικογένειάς της. Μέσα στη γενική αυτή αναστάτωση, ο Πάτρικ βρίσκεται – εντελώς ξαφνικά – μπλεγμένος σε κάποιες περίεργες υποθέσεις φόνων της περιοχής. Κι ενώ όλα δείχνουν να παίρνουν μια τρομακτική και εντελώς απρόβλεπτη πορεία, η λύση στο μυστήριο που απασχολεί το σύμπαν της Έρικα και του Πάτρικ φαίνεται ότι κρύβεται στο παρελθόν – καθώς τα θύματα των φόνων ανήκαν στον φιλικό περιβάλλον της μητέρας της Έρικα.

Σκηνοθεσία: Περ Χάνεφιορντ
Πρωταγωνιστούν: Κλαούντια Γκάλι, Ρίτσαρντ Ούλφσετερ, Έντβιν Έντρε

Ο κύριος Πίμποντι και ο Σέρμαν

Ο Κος Πίμποντι είναι ένας πανέξυπνος και πολυσχιδής…. Σκύλος! Έχει δοκιμάσει τις δυνατότητές του σ’ όλα και έχει διακριθεί σχεδόν στα πάντα, όπως για παράδειγμα έχει πάρει Νόμπελ, έχει στεφθεί Ολυμπιονίκης και είναι ένας πάμπλουτος επιχειρηματίας. «Δεδομένου των επιτευγμάτων του, λοιπόν, πόσο δύσκολο μπορεί να είναι να αναλάβει την ανατροφή ενός αγοριού;». Έχοντας κάποια σημεία που πραγματικά είναι απολαυστικά και άλλα να είναι αμήχανα και λίγο κουραστικά, στο σύνολο της, το Κος Πίμποντι και ο Σέρμαν είναι μια διασκεδαστική περιπέτεια κινούμενων σχεδίων, ενώ προσφέρει και κάποιου τύπου εγκυκλοπαιδικές γνώσεις.

CBGB

Η ιστορία του Χίλι Κρίσταλ και του νεοϋορκέζικου κλαμπ του «CBGB», απ’ όπου στα μέσα της δεκαετίας του ’70 ξεπήδησε η αμερικανική πανκ σκηνή. Πρωταγωνιστής του CBGB o Alan Rickman στο ρόλο του ιδρυτή του club, πλαισιώνεται από την Malin Akerman στο ρόλο της Debbie Harry, τηMickey Sumner, κόρης του Sting, ως Patti Smith και τον Joel David Moore ως Johnny Ramone.

 Σκηνοθεσία: Ράνταλ Μίλερ
Πρωταγωνιστούν: Μαλίν Άκερμαν, Άλαν Ρίκμαν, Τζάστιν Μπάρθα, Ρούπερτ Γκριντ

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *