ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Σύγχρονη Μουσική και Κινηματογράφος στις 20/2 στο Μέγαρο

Η μουσική συναντά τον χορό,
τα εικαστικά, τον βωβό κινηματογράφο
και την πιο «κλασική» σύγχρονη δημιουργία

 Σάββατο 20 Φεβρουαρίου (12:30 – 23:00)

Μια ολοήμερη εξερεύνηση των πολλαπλών εκφράσεων
της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας
του 20ού και 21ου αιώνα

music without boundaries 001

Στα πλαίσια του αφιερώματος «Σύγχρονη Μουσική και Κινηματογράφος» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος επιλέγει τρία αποσπάσματα από την εμβληματική ταινία του βωβού εξπρεσιονιστικού κινηματογράφου «Το εργαστήριο του δόκτορος Καλιγκάρι» (1920) του Ρόμπερτ Βίνε, τα οποία θα «ντύσουν» με σύγχρονα ιδιώματα, αυτοσχεδιάζοντας ζωντανά, επιλεγμένοι μουσικοί και συνθέτες ενώπιον του κοινού.

Aναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

12:30 – 14:00 Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

Ανοιχτή πρόβα-μάθημα της βραδινής συναυλίας με έργα σύγχρονης μουσικής. Συμμετέχουν ο συνθέτης, μαέστρος και ακαδημαϊκός Θόδωρος Αντωνίου και ο πιανίστας, συνθέτης και ραδιοφωνικός παραγωγός Χρίστος Παπαγεωργίου. Κατά τη διάρκεια της πρόβας αμφότεροι θα παρουσιάσουν στο κοινό τα έργα, είτε αναλύοντάς τα εξαρχής, είτε επεμβαίνοντας όπου χρειάζεται για να αποσαφηνίσουν τις προθέσεις των συνθετών και να αποκαλύψουν τα μυστικά που κρύβουν αυτές οι κατά κανόνα πολύπλοκες παρτιτούρες.


17:00 – 17:45
Αίθουσα Banquet

Οπτικοακουστική «Εισαγωγή στη μουσική του 20ού αιώνα»

Ο Χρίστος Παπαγεωργίου, «αναζητώντας την κυρία με τη στρυχνίνη» της σύγχρονης μουσικής, παρακολουθεί, με πιάνο και προβολές εικόνων, την πορεία των ρευμάτων της μουσικής στον 20ό αιώνα, μέσα από χαρακτηριστικά παραδείγματα.


17:45 – 18:30
Αίθουσα Banquet

«Σύγχρονη μουσική και ζωγραφική»

Ο Χρίστος Παπαγεωργίου υποδέχεται τον εικαστικό και μουσικό Νικόλα Κληρονόμο με το καβαλέτο του. Θα συνομιλήσουν –με πιάνο και καμβά αντίστοιχα– για τα πιο αντιπροσωπευτικά μουσικο-εικαστικά ιδιώματα του 20ού αιώνα, μεταμορφώνοντας τους ήχους σε χρώματα, και τα χρώματα σε ήχους και δημιουργώντας τους απαραίτητους συσχετισμούς που θα βοηθήσουν το κοινό να αντιληφθεί οπτικά και να «δει» τη σύγχρονη μουσική.


18:30 – 19:15
Αίθουσα Banquet

«Σύγχρονη μουσική και κινηματογράφος»

Ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος επιλέγει τρία αποσπάσματα από την εμβληματική ταινία του βωβού εξπρεσιονιστικού κινηματογράφου «Το εργαστήριο του δόκτορος Καλιγκάρι» (1920) του Ρόμπερτ Βίνε, τα οποία θα «ντύσουν» με σύγχρονα ιδιώματα, αυτοσχεδιάζοντας ζωντανά, επιλεγμένοι μουσικοί και συνθέτες ενώπιον του κοινού. Από το κοινό και μια τριμελή επιτροπή (Θανάσης Αποστολόπουλος – πιανίστας, Δημήτρης Μαραγκόπουλος – συνθέτης, Χρίστος Παπαγεωργίου – πιανίστας και συνθέτης) θα δοθούν τρεις διακρίσεις στους μουσικούς που θα πετύχουν την πιο δημιουργική λειτουργική προσέγγιση ανάμεσα στην εικόνα και τη μουσική. Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με τους παρουσιαστές, τους μουσικούς και το κοινό για τις σύντομες αυτές δημιουργίες.

Υποβολή συμμετοχών στο εργαστήρι αυτοσχεδιασμού έως την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016. Σε περίπτωση μεγάλου αριθμού αιτήσεων, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Πληροφορίες: Καλλιτεχνική Διεύθυνση, Πηνελόπη Πατρικιάνου (210 7282736).


19:15 – 20:00
Αίθουσα Banquet

«Μουσική και σύγχρονος χορός»
Με την ευγενική συμμετοχή της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης

Με παράλληλη προβολή βίντεο, ο Χρίστος Παπαγεωργίου και το κοινό θα συνομιλήσουν με τη διευθύντρια της ΚΣΟΤ, Παυλίνα Βερέμη, αλλά και με καθηγητές, μουσικούς  και επιλεγμένους τελειόφοιτους που θα παρουσιάσουν το φάσμα της σύγχρονης κινησιολογίας και του χορευτικού λεξιλογίου στον 20ό αιώνα. Η παρουσίαση θα τελειώσει με μια ζωντανή επί σκηνής ομαδική χορευτική επίδειξη τεχνικής σύγχρονου ρεπερτορίου, ειδικά προετοιμασμένη γι’ αυτή τη βραδιά.

Παράλληλα, στην Αίθουσα MC2, οι μουσικόφιλοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν σύγχρονες δημιουργίες νεαρών συνθετών που συμμετέχουν στο ΠρόγραμμαΣύνθεσης του Εργαστηρίου Ηλεκτροακουστικής Μουσικής Έρευνας και Εφαρμογών (ΕΡΗΜΕΕ) του Ιονίου Πανεπιστημίου. Όπως εξηγεί στο σημείωμά του για το περιεχόμενο των συνθέσεων που θα ακουστούν στο Μέγαρο στις 20/2, ο αναπληρωτής καθηγητής σύνθεσης ηλεκτρονικής μουσικής και διευθυντής του ΕΡΗΜΕΕ Αντρέας Μνιέστρης: «Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα νέων συνθετών, φοιτητών και φοιτητριών στα μαθήματα της σύνθεσης ηλεκτροακουστικής μουσικής. Όλα αυτά τα έργα […] έχουν γνωρίσει ήδη μια πρώτη εκτέλεση στο Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών ή στις  Ημέρες Ηλεκτροακουστικής Μουσικής 2015 στην Κέρκυρα». Τις συνθέσεις υπογράφουν οι σπουδαστές και σπουδάστριες: Αλέξανδρος Αγγελάκης, Ρεζάρτα Κρούγια, Γιώργος Μιζήθρας, Ελίνα Καλαμποκίνη, Αλέξανδρος Ντούζας, Γιώργος Κόκορας, Γιώργος Γαργάλας, Βάσω Παπαγεωργίου, Παναγιώτης Τσαγκαρούλης, Γιώργος Παπαναγιώτου και Γιώργος Σταυρίδης.


20:30 Music Plus
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

Συμπαραγωγή με την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών

Το ολοήμερο αφιέρωμα κορυφώνεται με τη συναυλία του Ελληνικού Συγκροτήματος Σύγχρονης Μουσικής, το οποίο θα ερμηνεύσει έργα αντιπροσωπευτικών ρευμάτων της σύγχρονης μουσικής. Το πρόγραμμα θα αρχίσει με το αυτοσχεδιαστικό έργο Conductor’s Improvisation του Θόδωρου Αντωνίου και θα συνεχιστεί με τη fusion σύνθεση Conversations (1959) για κουαρτέτο τζαζ και κουαρτέτο εγχόρδων του Gunther Schuller. Ακολουθoύν ένα χαρακτηριστικό δείγμα Change Music, το έργο Theatre Piece (1960) για θεατρικό δρώμενο του John Cage, και η σουρεαλιστική σύνθεση του Γιάννη Χρήστου Αναπαράστασις I – Ο βαρύτονος (1968) για ηθοποιό και ενόργανο σύνολο. Σειρά έχουν, αμέσως μετά, η βιομουσική δημιουργία του Λεόντιου Χατζηλεοντιάδη με τίτλο Brainswarm (2013), έργο 88 για βιομαέστρο σολίστ, πραγματικό & εικονικό σύνολο, βιοαισθητήρες (EMOTIV, Kinect) και Η/Υ καθώς και η σύντομη μινιμαλιστική σύνθεση Clapping music (1972) τουSteve Reich. Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με Graphic Music και με το έργο Οδύσσεια (1963) για ενόργανο σύνολο του Ανέστη Λογοθέτη.

>> Περισσότερα: http://www.megaron.gr

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *