ΕΠΙΚΑΙΡΑΚινηματογραφικά Νέα

To “Δέντρο της Ζωής” από την Criterion είναι μια νέα ταινία

tree-life-0001

Ο σκηνοθέτης Terrence Malick αποκαλύπτει πως η νέα  εκδοχή της ταινίας του‘The Tree of Life’ που θα κυκλοφορήσει από την Criterion Collection είναι ουσιαστικά μία ολοκαίνουρια ταινία.

The Tree of Life”

O καλλιτεχνικός διευθυντής της Criterion Lee Kline, συνήθως συνεργάζεται με σκηνοθέτες που ήθελαν να δημιουργήσουν εναλλακτικές εκδοχές των ταινιών τους. Η τελευταία του μεγάλη συνεργασία ήταν με τον σκηνοθέτη Terrence Malick , που οδήγησε τελικά στην κυκλοφορία ενός director΄s cut της ταινίας του “The New World”, διάρκειας 172 λεπτών, το οποίο μάλιστα ο Malick πάντα προτιμούσε σε σχέση με την εκδοχή της ταινίας που είχε κυκλοφορήσει το 2005.

Παρά την καλή συνεργασία τους , αυτό που ο σκηνοθέτης  Malick είχε στο μυαλό του για την νέα εκδοχή του “The Tree of Life” , ήταν τελείως διαφορετικό από ό,τι είχε κάνει μέχρι σήμερα η Criterion.

tree-life-0002

Σύμφωνα με τον Kline, η νέα και μεγαλύτερη σε διάρκεια εκδοχή της ταινίας  “The Tree of Life”, η οποία έκανε και την πρεμιέρα της στο φετινό Φεστιβάλ Βενετίας, δεν ήταν απλώς κατά 49 λεπτά μεγαλύτερη, αλλά μία εντελώς καινούρια ταινία.

Αντίθετα με την εκδοχή της ταινίας “New World”, η οποία είχε κάνει  την πρεμιέρα της  στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών το 2011 και η οποία πράγματι ήταν απλώς μία καλύτερη εκδοχή της πρώτης ταινίας του, τώρα με την νέα εκδοχή της ταινίας ‘Tree of Life’,δε συμβαίνει το ίδιο: είναι διαφορετική και νέα ταινία.

Το πρότζεκτ  ξεκίνησε πριν από λίγα χρόνια  σε μία συζήτηση στην Αγορά  Του Φεστιβάλ Καννών, όπου ο Malick είχε εκφράσει την επιθυμία του να κάνει κάτι διαφορετικό για την κυκλοφορία της ταινίας  “The Tree of Life” , στο DVD και Blu-Ray, καθώς είχε στα χέρια του ένα τεράστιο αχρησιμοποίητο υλικό.

tree-life-0003

Ο σπουδαίος σκηνοθέτης  ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την τεχνολογία των DVD και Blu-Ray η οποία  μπορεί να υποστηρίξει υλικό καλύτερης ποιότητας  και επεξεργασία. Παράλληλα αναγνωρίζει πως  οι δυνατότητές τους επιτρέπουν σε κάποιο πρόσθετο υλικό να αναπαραχθεί τυχαία με διάφορους τρόπους  και παραλλαγές και έτσι να δημιουργεί διαφορετικές ιστορίες. Ο καλύτερος τρόπος όπως σκέφτηκε θα ήταν το κάθε DVD  ή Βlu-Ray,να παίζει διαφορετικό υλικό. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα ο κάθε θεατής να βλέπει μια παραλλαγή του ίδιου υλικού. Κάτι τέτοιο όμως ήταν αρκετά ριψοκίνδυνο και έτσι ο Malick και η ομάδα του Criterion αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα ενιαίο καινούριο υλικό,  έργο που μάλιστα έγινε το μεγαλύτερο που έχει αναλάβει η Criterion.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η μουσική της νέας ταινίας. O διευθυντής μουσικής της πρώτης ταινίας, Joel Dougherty κλήθηκε πάλι να δημιουργήσει ορισμένα κομμάτια. Συγκεκριμένα προσέθεσε κάποια ηχητικά εφέ και δημιουργήσει και μια καινούρια λίστα με ένα μιξ του παλιού και του νέου υλικού.

Από την άλλη, ο Emmanuel Lubezki, διευθυντής φωτογραφίας  σε συνεργασία με τον υπεύθυνο εικόνας  αποφάσισαν να αναβαθμίσουν χρωματικά όχι μόνο τα επιπρόσθετα 50 λεπτά αλλά ολόκληρη την ταινία.

m001

Το πιο απαιτητικό κομμάτι όμως της νέας ταινίας ήταν η αποκατάσταση του αρνητικού του φίλμ. Ο  συντάκτης  A.J. Edwards ,ο Malick και ολόκληρη η ομάδα της Criterion δούλεψαν προκειμένου να καταφέρουν να βρουν το κατάλληλο αρνητικό των 35mm ώστε να το μετατρέψουν σε 4K ψηφιακά αρχεία.  Όπως αναφέρουν δυσκολεύτηκαν πολύ ώστε να το βρούν αλλά παρά τις αντίξοες συνθήκες, ξεκίνησαν το μοντάζ.

Όπως καταλαβαίνουμε και από τα παραπάνω, η ολοκλήρωση του οράματος του Malick δεν ήταν καθόλου εύκολη δουλειά… Ο Kline παραδέχθηκε ότι  το Criterion,που χρηματοδότησε την δημιουργία και αποκατάσταση του φίλμ, βγήκε εκτός προϋπολογισμού. Το Blu-Ray και το DVD, που περιλαμβάνουν αποκατεστημένες εκδοχές τόσο της αρχικής κυκλοφορίας που είναι 139 λεπτά, όσο και της νέας που είναι 188 λεπτά, θα κυκλοφορήσουν μέσα Σεπτεμβρίου.

criterion-tree0001

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Criterion ομολογεί πως  οποιαδήποτε προβολή ταινίας του Malick σε  4Κ στην μεγάλη οθόνη  θα ήταν φανταστική εμπειρία και έτσι αναμένουμε να γίνει…

Ηρώ Εμμανουήλ

Εθισμένη στην τέχνη του σινεμά με αδυναμία στον παλιό καλό βωβό κινηματογράφο… Mη τρομάζετε όμως, βλέπω και καινούριες ταινίες και ήρθε η ώρα να μοιραστώ μαζί σας τις εντυπώσεις μου για κάθε μία από αυτές… Ευτυχώς, ποτέ δεν είναι αρκετές!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *