Αφιερώματα

Αφιέρωμα: Ο Nemo της Pixar κολυμπά σε 3D

Το «Ψάχνοντας το Νέμο» για εμένα δεν είναι απλά μια καλή ταινία αλλά είναι η αγαπημένη μου ταινία και πραγματικά δεν νομίζω ότι θα αλλάξει ποτέ αυτό! Είναι ίσως από τα λίγα πραγματα που θεωρώ δεδομένα στην ζωή μου.

Ήταν Ιανουάριος του 2004 και με μια παρέα μάλλον αδιάφορη αποφάσισα να δω τα πρώτα μου κινούμενα σχέδια στον κινημαγράφο σαν ενήλικας.Όχι ότι σταμάτησα ποτέ να βλέπω κινούμενα σχέδια, αλλά στον κινηματογράφο είχα να πάω καιρό για μια «παιδική» ταινία. Είχα ακούσει καλά λόγια είναι αλήθεια απ όλους τους φίλους και γνωστούς που είχαν προλάβει να το δουν. Και έτσι πήγα για πρώτη φορά στο Τιτάνια στην Ομόνοια (το οποίο για πολλά χρόνια μετά διατηρούσε στην βιτρίνα του την αφίσα της ταινίας) σε μια προβολή των 21:00 να δω υποτιτλισμένα κινούμενα σχέδια, και αυτό που μου έκανε για αρχή εντύπωση ήταν η γεμάτη αίθουσα από ενήλικες σαν εμένα. Όταν τελείωσε το έργο αυτό που μου έκανε εντύπωση πλέον ήταν το πόσο αριστούργημα μπορεί να είναι μια ταινία που έχει γυριστεί για να την δούν παιδιά.

Να αναφέρω απλά, για να με γνωρίσετε και καλύτερα, ότι από τότε οποιαδήποτε κινούμενα σχέδια βγαίνουν στις αίθουσες υποτιτλισμένα θα πάω να τα δώ. Σαν ενήλικας μου έχει μείνει το «χούι» να απεχθάνομαι ελαφρώς τις μεταγλωτίσεις, με μια εξαίρεση τους απολαυστικούς Μπέζο και Φιλιππίδη του «Η Εποχή των Παγετώνων». Αν και η επιλογή του Θοδωρή Αθερίδη (Μέρλιν) και της Δήμητρας Παπαδοπούλου (Ντόρυ) παραδέχομαι ότι είναι αρκετά ταιριαστή στους χαρακτήρες των «ψαριών» , στα οποία δανείζουν τις φωνές τους. Απλά εμένα μου θύμιζαν τόσο έντονα την μεγάλη τηλεοπτική επιτυχία εκείνης της περιόδου (Σ’αγαπω, Μ΄αγαπάς) και ποτέ δεν την συμπάθησα την μεταγλώτισση. Εξάλλου , η αμερικανική διανομή είναι εξαιρετική! Ellen DeGeneres – Ντόρυ, Willem Dafoe – Γκίλ, Geoffrey Rush – Νίγκελ, καθώς και ο Albert Brooks (γνώστος τότε από την συμμετοχή του στους Simpsons) – Μέρλιν.

Τέλος, θα ήθελα απλά να αναφέρω ότι αν ποτέ βρεθείτε (ή βρεθώ) στην Disneyland υπάρχει ειδική ξενάγηση με υποβρύχιο στον κόσμο του Νέμο, για να γνωρίσετε τα αληθινά ψάρια στο φυσικό τους περιβάλλον. Δεν έχω ξεκαθαρίσει βέβαια ακόμα αν μας γνωρίζει και τον αληθινό Bruce, αυτό θα είχε πραγματικά ενδιαφέρον!

Η ταινία

Ξεκινώντας με μια σκληρή σκηνή: την απώλεια της γυναίκας και των πόσων χιλιάδων αυγών(μελλοντικών παιδιών) του κλοουνόψαρου Μέρλιν, το Ψάχνοντας τον Νέμο μάς εισάγει στον υποθαλάσσιο κόσμο του απέραντου ωκεανού. Ο σκηνοθέτης Andrew Stanton, δεν ήθελε να είναι αυτή η πρώτη σκηνή, αλλά τελικά θεώρησε ότι αν δούμε την τραγικότητα του γεγονότος να χάνεις την οικογενειά σου θα καταλάβουμε την υπέρμετρη προστατευτικότητα του πατέρα Μέρλιν προς τον γιό του Νέμο και το πόσο σημαντικό είναι για αυτόν να κρατήσει την υπόσχεση του: να μην αφήσει να του συμβεί τίποτα.

Μόνο που στον Νέμο όχι μόνο δεν συμβαίνει τίποτα, αλλά καταφέρνει με την ανυπακοή του στις εντολές του πατέρα του να «απαχθεί» από ένα δύτη με αποτέλεσμα να μεταφερθεί πολύ μακρία από το σπίτι του στον κορραλογενή ύφαλο, σ’ ένα ενυδρείο στο ιατρείο ενός οδοντιάτρου στο Σύδνεϋ. Ο Μάρλει στην προσπαθειά του να βρει τον γιό του θα διασχίσει τον ωκεανό έχοντας συντροφιά του μια καινούργια φίλη, την Ντόρυ, ένα μπλε ψάρι που ξεχνάει εύκολα, πολύ εύκολα. Στον δρόμο τους θα γνωρίσουν πολλούς και διαφορετικούς τύπους: καρχαρίες, χελώνες, όλων των ειδών τα ψάρια, φάλαινες, πουλιά. Από όλους θα μάθουν «κάτι» και θα ζήσουν «κάτι» μαζί τους.

Το «Ψάχνοντας τον Νέμο» είναι μια περιπέτεια με συνεχή εξέλιξη και δράση, μια ταινία βασισμένη σ’ όλα τα αγνά συναισθήματα που νιώθουμε ή θα νιώσουμε στην ζωή μας, με πρωταγωνιστές την γονεική αγάπη – που είναι κινητήριος δύναμη για να προσπεράσουμε όλους μας τους φόβους καθώς και την σπουδαιότητα των φίλων στην ζωή μας όπου χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε τα εμπόδια αυτής της ζωής. Και για να υπερασπίσω την αγνότητα της ταινίας, θα τονίσω το γεγονός ότι οι πιο κακοί ήρωες είναι ένα άτακτο κοριτσάκι και ένας καρχαρίας σε ψυχανάλυση, με σκοπό να σταματήσει να τρώει ψάρια!

Η μεγάλη επιτυχία της ταινίας για μένα είναι ότι μ’ όποιον άνθρωπο, όποιας ηλικίας, και αν έχω μιλήσει για το Νέμο μου περιγράφει διαφορετική σκηνή που να του αρέσει . Σκηνές που μπορεί εγώ να μην είχα δώσει σημασία για άλλους είναι οι αγαπημένες τους (με την σκηνή όπου η Ντόρυ μιλάει φαλαινέζικα να κερδίζει την πρώτη θέση). Η δίκη μου αγαπημένη είναι η συγκινητική εξομολόγηση της Ντόρυ στον Μέρλιν λίγο πρίν την αφήσει για να γυρίσει μόνος του στο σπίτι (“Ντόρυ: I look at you and I am home. I don’t want to forget. Μέρλιν: I am sorry, but I do”) . Επιπλέον, κάθε φορά που έβλεπα την ταινία γέλαγα και με διαφορετική σκηνή, όλα μου φαίνονται αστεία στον Νέμο.

Αγαπημένη σκηνή, όπου πάντα θα γελάω, όταν ανοίγει το σεντούκι και το παρανοικό (ή απλά υπέρμετρα αισιόδοξο και προστατευτικό) κίτρινο ψαράκι του ενυδρείου θέλει να σώσει όλες τις μπουρμπουλήθρες («bubbles!bubbles! I save you all!!).

Robbie Williams – Beyond the Sea (απο τους τίτλους τέλους της ταινίας)

Γιατί 3D;

Σαν Νέμο ποντάρω ότι όσοι έχετε παιδιά θα έχετε δει το Νέμο πολλές, μα πάρα πολλές φορές. Εγώ τουλάχιστον δεν ξέρω παιδί που να μην έχει φάει κόλλημα με το DVD του Νέμο και να το έχει συνέχεια στο replay –έκανα και εγώ το λάθος να το δανείσω σε παιδί φίλης μου, και τώρα απλά το DVD δεν παίζει πια! Άρα λοιπόν, γιατί τώρα να πάμε να το δούμε ξανά στο σινεμά αλλά σε 3D (μετατροπή η οποία κόστισε 5 εκατ. δολλάρια επιπλέον στην παραγωγή);

Θα αρχίσω από τη φράση του παραγωγού John Lasseter «Το Ψάχνοντας τον Νέμο είναι τέλεια ταινία για 3D». Όταν είδα για πρώτη φορά τον Νέμο μέσα σ’ όλα όσα μου έκαναν εντύπωση ήταν το πόσο καλοσχεδιασμένο ήταν ώστε έδινε την αίσθηση του βάθους του ωκεανού, καθώς όμως και την κλειστοφοβικότητα ενός ενυδρείου. Φανταστείτε τώρα όλα αυτά σε 3D! Σύμφωνα με τους 3D δημιουργούς του Nemo, η τρίτη διάσταση δεν
σε βοηθά μόνο στην αντίληψη του περιβάλλοντος του ωκεανού αλλά και στην ένταση των συναισθημάτων, όλα πλέον είναι πιο έντονα. Και σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των 3D δημιουργών γενικά, το 3D κάνει τις τρομαχτικές σκηνές τρομαχτικότερες, άρα ανυπομονώ να δω το στόμα του καρχαρία Bruce τρισδιάστατο!

Εξάλλου, όπως ξεκινά και το 3D τρέηλερ “Long Time. No Sea”. Καιρός λοιπόν για λίγη θάλασσα ακόμα! Με μια ταινία όπου ποτέ δεν βαριέσαι, ας πάρουμε μια άνασα και let’s keep swimming στα βαθιά, παρέα μ’ όλους τους ήρωες του Νέμο για ακόμα μια φορά.

Κάπου εδώ προς το τέλος να αναφέρω και τις πρώτες ανακοινώσεις για το Finding Nemo 2 όπου αναμένεται το 2016. Εγώ χοροπηδάω ήδη από ανυπομονησία!!

Ας θυμηθούμε:

-Fish are friends, not food!

-When life gets you down, what you have to do? Just keep swimming!

-I’ m natural blue!

-Tell us a joke!

-For clownfish, isn’t he so funny!

– Who is it? –Here is Brucy!

-Are you my conscience?

– Good feeling is gone!

– It’s a complicated emotion, because I like you, I don’t want to be with you!

-And now, what?

Μερικά Trivia:

1. Στις ταινίες της η Pixar συνηθίζει να παρουσιάζει ήρωες από τις επόμενες ταινίες της. Έτσι λοιπόν ο Νέμο πρωτοπαρουσιάστηκε στον Μπαμπούλα Α.Ε σαν παιχνίδι στοιβαγμένο στο δωμάτιο της Μπού. Και στον Νέμο, ένα παιδί διαβάζει στο οδοντιατρείο ένα κόμικ του μίστερ Απίθανου από το Οι Απίθανοι, καθώς και ο Luigi από το Cars περνάει απ το δρόμο έξω από το ιατρείο του οδοντίατρου.

2. Το Νέμο προήλθε απο μια σειρά εμπνεύσεων.Η πρώτη απο αυτές ήταν του σκηνοθέτη Andrew Stanton, όπου σαν παιδί χάζευε το ενυδρείο στο ιατρείο του οδοντιάτρου του, υποθέτωντας ότι εκείνη την ώρα τα ψάρια σχεδίαζαν πως θα αποδράσουν για να γυρίσουν σπίτι τους!

3. Κέρδισε το Όσκαρ Κινουμένων Σχεδίων και έχασε το Όσκαρ Μουσικής απο το The Lord of the Rings: The Return of the King.

4. Η ταινία είναι αφιερωμένη στην μνήμη ενός Animator της Pixar του Glenn McQueen (1960-2002), ο οποίος πέθανε απο μελάνωμα τον Οκτώβριο του 2002. Αργότερα το όνομα του δόθηκε τιμητικά στον Lighting McQueen του Cars.

5. Μέχρι το 2006 το Ψάχνοντας τον Νέμο ήταν το πιο επιτυχημένο σε πωλήσεις DVD με 40 εκατομύρια αντίγραφα.

6. Τα σχέδια για την ταινία ξεκίνησαν το 1997, ενώ το εργασιακό δυναμικό συντάχθηκε το 2000 και αποτελούταν από 180 άτομα. Απο τους οποίους, οι σχεδιαστές έκαναν μαθήματα στην ιχθυολογία και στην ωκεανογραφία, προκειμένου να αποκτήσουν τις γνώσεις ώστε να «αποδώσουν» σωστά τους ήρωες. Στα μαθήματα συμπεριλήφθησαν επισκέψεις σε ενυδρεία και καταδύσεις στην Χαβάη!

7. Στα λατινικά, η λέξη Nemo σημαίνει κανένας. Είναι όμως και μια αναφορά στον Κάπτεν Νέμο, από το μυθιστόρημα του Ιούλιου Βέρν «20.000 λεύγες κάτω από την θάλασσα».

8. Είναι η πρώτη ταινία της Pixar στην οποία εμφανίζεται αίμα. Η δεύτερη ήταν Οι Απίθανοι , η τρίτη το Up και η τέταρτη το πρόσφατο Brave.

9. To Ψάχνοντας τον Νέμο και το WALL- E είναι οι μόνες ταινίες της Pixar όπου δεν έχουν στην ουσία «κακούς».

Για πολλά περισσότερα:

http://pixar.wikia.com/Finding_Nemo_Trivia
http://www.imdb.com/title/tt0266543/trivia
http://en.wikipedia.org/wiki/Finding_Nemo

Γιώτα Τσιορβά

Θυμάται τον εαυτό της να κλαίει επειδή η μαμά της δεν ήθελε να την πάει να δει το «Μπάμπι το Ελαφάκι»... Σκασίλα της για το ελαφάκι, σινεμά ήθελε να πάει… και ακόμα αυτό θέλει… να πηγαίνει σινεμά… να βλέπει ταινίες… με αδυναμία στα κινούμενα σχέδια (όσα χρόνια και αν περάσουν!) και μεγάλη της αμαρτία οι ταινίες με μεταφυσικούς πρωταγωνιστές (βαμπίρ, λυκανθρώπους, ζόμπι κτλ.). Παρ’όλα αυτά θα δει τα πάντα. Και σημαντική σημείωση: δεν έχει κοιμηθεί ποτέ σε ταινία, όσο κουρασμένη και αν είναι, όσο βαρετή και να είναι η ταινία. Αρκεί να είναι σινεμά… χόμπι, ανάγκη, εξάρτηση, έρωτας…

2 σκέψεις σχετικά με το “Αφιέρωμα: Ο Nemo της Pixar κολυμπά σε 3D

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *