ΕΠΙΚΑΙΡΑΚινηματογραφικά Νέα

Τι περιλαμβάνουν τα προγράμματα New Vision και Ντοκιμαντέρ του Hellas Filmbox Berlin

To Ηellas Filmbox Berlin 2018 περιλαμβάνει και φέτος το καθιερωμένο τμήμα New Vision, που θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με τρεις ταινίες μεγάλου μήκους και δέκα μικρού μήκους. Και φέτος, το πρόγραμμα Ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει πέντε ταινίες τεκμηρίωσης.

Lines: «Δρόμοι» Η ιστορία του ΜΑΤατζή (Βασίλης Γεωργοσόπουλος)
Lines: «Δρόμοι» Η ιστορία του ΜΑΤατζή (Βασίλης Γεωργοσόπουλος)

Πιο αναλυτικά για τις μεγάλου μήκους New Vision, η ταινία «Γραμμές» του Βασίλη Μαζωμένου καταπιάνεται με επτά διαφορετικές ιστορίες για επτά πρόσωπα που έχουν ήδη φτάσει στα όριά τους στην Ελλάδα της κρίσης. Όλα συνδέονται ταυτόχρονα με μια κοινή απελπισμένη πράξη: την τελευταία τηλεφωνική κλήση προς το κέντρο ψυχολογικής υποστήριξης που ονομάζεται «γραμμή ζωή». Το «Receta» του Μιχάλη Μαντά δεσμεύεται να διασταυρώσει την ταινία ντοκιμαντέρ και την πρωτοποριακή παράσταση με συγχρονισμένο ηχητικό υλικό της αλληλεπίδρασης μεταξύ του σκηνοθέτη και των κινηματογραφημένων θεμάτων. Στόχος του δημιουργού είναι η αναζήτηση και καταγραφή των κοινοτήτων που επισκέφτηκε καλλιεργώντας φιλίες στο παρελθόν. Το «Time is up» του Νικόλα Πουρλιάρου, γνώριμου του φεστιβάλ με την προβολή της μικρού μήκους ταινίας του «Half Life» πέρσι, είναι το χρονικό ενός βιντεοσκοπημένου ημερολογίου: ο ήρωας Χάρης επιστρέφει στο σπίτι του μια Παρασκευή ανακοινώνοντας στο πρώτο βίντεο ότι θα αυτοκτονήσει τις επόμενες 48 ώρες.

hiwa-002

Οι ταινίες:

Μικρού Μήκους:

1. «Hiwa», Ζακλίν Λέντζου, επίσημη συμμετοχή στα Berlinale Shorts 2017
2. «Ηeimlich», Kώστας Μπακούρης, Πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Δράμας 2017, διεθνής πρεμιέρα
3. «Eθνοφοβία», Jοan Zhonga, Giffoni Film Festival, γερμανική πρεμιέρα
4. «Φάλαινα 52», Θανάσης Τρουμπούκης, Φεστιβάλ Δράμας, Φεστιβάλ Αθήνας, γερμανική πρεμιέρα
5. «Astrometal», Ευθύμης Kosemund Σανίδης, Φεστιβάλ Βενετίας, γερμανική πρεμιέρα
6. «Προετοιμασία», Σοφία Γεωργοβασίλη, Toronto International FF, γερμανική πρεμιέρα
7. «Aίνιγμα», Aντώνης Ντούσιας, Αρης Φατούρος, Annecy International FF, Interfilm
8. «Copa-Loca», Χρήστος Μασσάλας, Φεστιβάλ Καννών – Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών
9. «Unbearable Sun», Βάσια Βαλκανιώτη, παγκόσμια πρεμιέρα
10. «Studio Hamattan», Στέφανος Παυλάκης, παγκόσμια πρεμιέρα

Μεγάλου Μήκους:

1. «Γραμμές», Βασίλης Μαζωμένος, γερμανική πρεμιέρα
2. «Receta», Μιχάλης Μαντάς, παγκόσμια πρεμιέρα
3. «Time is Up», Νικόλας Πουρλιάρος, παγκόσμια πρεμιέρα

Για το βραβείο Καλύτερης Ταινίας για το πρόγραμμα New Vision, Kριτική Επιτροπή αποτελείται από τους Κλεμένς Βίλχελμ, Νάντια Σάγιεζ και ένα τρίτο μέλος που αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα.

megalos-peripatos-alkis

Το πρόγραμμα των Ντοκιμαντέρ, με δυνατή γυναικεία παρουσία, περιλαμβάνει πέντε ταινίες τεκμηρίωσης. Πιο ειδικά, το «In Situ» της Χρύσας Τζελέπη και του Ακη Κερσανίδη, είναι ένα ταξίδι στον κόσμο της σύγχρονης αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής: με σημείο εκκίνησης τη Θεσσαλονίκη της δεκαετίας του ′80 τότε που η πόλη ήταν ένα διεθνές σταυροδρόμι συνάντησης αρκετών μουσικών που κινούνταν στον χώρο του ελεύθερου αυτοσχεδιασμού και της δημιουργικής μουσικής, οι θεατές ταξιδεύουν σε Ελλάδα, Ιταλία και Γερμανία ακολουθώντας τις διαδρομές κάποιων μουσικών. Το «Bυζιά» των Στέλιου Τατάκη και Ανιές Σκλάβου συγκεντρώνει διάφορες ανθρώπινες ιστορίες για το στήθος. Η μεγάλη ιστορία είναι ο καρκίνος του μαστού. Μία γυναίκα μιλάει για την αρρώστια, για τους φόβους, τις ελπίδες της και για τη δύναμη ψυχής που χρειάζεται. Τα βυζιά μιλάνε και αυτά. Μιλάνε για ό,τι τα απασχολεί, τι τους αρέσει, τι τα πληγώνει.

«Ο μεγάλος περίπατος της Άλκης» της Μαργαρίτας Μαντά είναι μια κινηματογραφική περιήγηση στην πολυτάραχη ζωή και το πλούσιο έργο της μεγάλης Ελληνίδας συγγραφέως Άλκης Ζέη. Μια ζωή που κουβαλάει μέσα της ολόκληρη την ιστορία της Ελλάδας του 20ού αιώνα και ένα συγγραφικό έργο που έχει καταξιωθεί διεθνώς και συνεχίζει να καταξιώνεται, επηρεάζοντας πολλές γενιές ανθρώπων. Κυρίαρχη μαρτυρία είναι αυτή της ίδιας, αλλά και της αδελφής της Ελένης Κόκκου και των αγαπημένων φίλων και συνοδοιπόρων της, του σκηνοθέτη Μάνου Ζαχαρία και του ποιητή Τίτου Πατρίκιου. «Ο τερματισμός» της Ελιάνας Αμπραβανέλ παρακολουθεί τις ζωές τριών ασπρομάλληδων μαραθωνοδρόμων που δεν βιάζονται να τερματίσουν: Οι τρεις τους μοιράζονται μια εντελώς δική τους φιλοσοφία για το τρέξιμο. Κάθε φορά που περνούν τη γραμμή του τερματισμού, έρχονται ένα βήμα πιο κοντά στον καθημερινό ήρωα που κρύβουν μέσα τους. Το «Μάνα» της Βάλερι Κοντάκου είναι η συγκινητική ιστορία κάποιων γυναικών που από κορίτσια κλειστηκαν σε ένα μοναστήρι αλλά όχι με σκοπό να αφοσιωθούν στην προσευχή και τον Θεό, αλλά να προσφέρουν βοήθεια σε κακοποιημένα και παραμελημένα παιδιά: είναι οι πρωτεργάτιδες του Λυρείου Παιδικού Χωριού που ακόμη και σήμερα περιθάλπουν παιδά χωρίς απολύτως καμιά βοήθεια από το κράτος.

Οι ταινίες:

1. In Situ, Χρύσα Τζελέπη, ‘Ακης Κερσανίδης, 2017, διεθνής πρεμιέρα
2. Βυζιά, Στέλιος Τατάκης, Ανιές Σκλάβου, 2017, διεθνής πρεμιέρα
3. Ο μεγάλος περίπατος της ‘Αλκης, Μαργαρίτα Μαντά, 2017, γερμανική πρεμιέρα
4. Ο τερματισμός, Ελιάνα Αμπραβανέλ, 2016, γερμανική πρεμιέρα
5. Mάνα, Βάλερι Κοντάκος, 2015, γερμανική πρεμιέρα

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *