ΕΠΙΚΑΙΡΑΚινηματογραφικά Νέα

Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμά τη μνήμη του Νίκου Κούνδουρου

Η ΕΡΤ τιμά τη μνήμη του μεγάλου σύγχρονου Έλληνα σκηνοθέτη Νίκου Κούνδουρου, που έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη.

Το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα www.ert.gr και στη διεύθυνση http://www.ert.gr/sti-mnimi-tou-nikou-koundourou-22-fevrouariou-2017/ το επεισόδιο με τίτλο «Νίκος Κούνδουρος 1956», από τη σειρά ντοκιμαντέρ «Η ιστορία των χρόνων μου».

nikos-koundouros-670x400

Το συγκεκριμένο επεισόδιο, παραγωγής 2003, φιλοξενεί τον σκηνοθέτη Νίκο Κούνδουρο, ο οποίος παρουσιάζει τον εαυτό του, εστιάζοντας την αφήγησή του στο 1956, χρονιά προβολής της ταινίας του «Ο Δράκος». Με σημείο αναφοράς την ταινία, η οποία υπήρξε σταθμός για τον ελληνικό κινηματογράφο, ο Νίκος Κούνδουρος μιλάει για την εποχή που γυρίστηκε, για τις διώξεις των κομμουνιστών και την αλλαγή του τοπίου της Αριστεράς με την ανάληψη της εξουσίας στη Σοβιετική Ένωση από τον Νικίτα Χρουστσόφ και την απομάκρυνση του Νίκου Ζαχαριάδη από την ηγεσία του ΚΚΕ.

Παράλληλα, αναφέρεται στον κεντρικό ήρωα της ταινίας, «τον πανικόβλητο Ρωμιό της εποχής», που ενσαρκώνει ο Ντίνος Ηλιόπουλος, στην κακή υποδοχή που της επιφύλαξε η κριτική, αλλά και στην απήχηση που είχε στα λαϊκά στρώματα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπομπής παρεμβάλλονται πλάνα από την ταινία «Ο Δράκος» και αρχειακό οπτικό υλικό με γεγονότα της εποχής, όπως η προικοδότηση απόρων κορασίδων από το βασιλικό ζεύγος, οι διαμαρτυρίες για τη σύλληψη και απαγωγή του εθνάρχη Κύπρου Μακαρίου, η διανομή δώρων σε μικρά παιδιά από την Οργάνωση των Πυθαγορείων των ΗΠΑ κ.ά.

Το σενάριο και η σκηνοθεσία του συγκεκριμένου επεισοδίου είναι του Άγγελου Κοβότσου.

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *