ΕΠΙΚΑΙΡΑ

«Δεν μας έκλεψε την ιδέα για το Shape of Water ο Ντελ Τόρο» λέει η Ολλανδική Ακαδημία

space between us and shape of water 04

Πολύ καιρό πριν γίνει όλος αυτός ο ντόρος με τη νέα ταινία του Ντελ Τόρο «Η Μορφή του Νερού» (the Shape of Water), μάλιστα πολύ πριν γίνει και η πρώτη προβολή της ταινίας στο φεστιβάλ της Βενετίας που έκανε την πρεμιέρα της, στις 21 Αυγούστου 2017 είχα γράψει ένα άρθρο συγκρίνοντας τις ομοιότητες του συγκεκριμένου φιλμ (από όσα γνωρίζαμε τότε μόνο από το τρέιλερ) με ένα φιλόδοξο μικρού μήκους φιλμ φαντασίας του 2015, ονόματι the Space Between Us.:

> Δείτε: Πριν το Shape of Water ήταν το Space between us

the space between us short 001
The Space Between Us (2015)

Φαίνεται προφανώς ότι δεν ήμουν ο μόνος, αν και ήμουν μάλλον από τους πρώτους. Σιγά σιγά υπήρχαν πολλοί που σύγκριναν τα δυο έργα τα οποία εκτός της αντιστοιχίας στη δομή και την πλοκή τους μοιάζουν να έχουν και το ίδιο σκεπτικό στο τελικό νόημα που θέλουν να αφήσουν στον θεατή, την αποδοχή της διαφορετικότητας και τον έρωτα που δε γνωρίζει όρια. Παρά του ότι στο σινεμά δεν υπάρχει «παρθενογένεση» και η ουσία δεν είναι μονάχα στο τι μας παρουσιάζει κάποιος δημιουργός αλλά στο πως μας το παρουσιάζει, δεν ήταν λίγοι αυτοί που περίμεναν να δουν την αντίδραση της Ολλανδικής Ακαδημίας Κινηματογράφου η οποία ήταν και παραγωγός του μικρού μήκους φιλμ.

Και ήρθε η απάντηση, όπως έγινε γνωστό από το IndieWire  όπου η Ολλανδική Ακαδημία επικοινώνησε με το σκηνοθέτη Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο, έλαβε screener της ταινίας του και αφού την είδαν αποφάνθηκαν ότι δεν έχει σχέση η μια ταινία με την άλλη αν και έχουν κοινές «ρίζες», κάτι σαν να λέμε «μακρινοί συγγενείς».

Η πλήρης ανακοίνωση της Ολλανδικής Ακαδημίας Κινηματογράφου έχει ως εξής:

Κατόπιν προβολής του «the Shape of Water» και της συζήτησης με τον σκηνοθέτη που έγινε στα πλαίσια μιας πολύ παραγωγικής και φιλικής ατμόσφαιρας, η Ολλανδική Ακαδημία Κινηματογράφου πιστεύει ότι τόσο το «the Shape of Water» όσο και το δικό μας μικρού μήκους «the Space Between Us» έχουν αμφότερα τη δική τους ταυτότητα. Διαδραματίζονται σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και δεν είναι με κάποιο αντιληπτό τρόπο συγγενή ή συσχετιζόμενα. Οι σπουδαστές και η ομάδα του «the Space Between Us» δηλώνουν ενθουσιασμένοι και ευγνώμονες που τους δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουν δημιουργικά τις εμπνεύσεις των δυο ταινιών σε προσωπική συζήτηση με τον κύριο Ντελ Τόρο.  Συζητήσαμε εγκάρδια τις δυο ταινίες μας και τις κοινές ρίζες τους στη μυθολογία του φανταστικού (και επιμέρους θέματα που ο κύριος Ντελ Τόρο είχαν βρει κατοικία στα προηγούμενα Hellboy I και II). Μάθαμε πολλά από αυτή την επαφή με τον εξαιρετικά ταλαντούχο και δημιουργικό κινηματογραφιστή και ευχόμαστε στο «the Shape of Water» να συνεχίσει την όλο και περισσότερο επιτυχημένη πορεία του.

Αντώνης Γκούμας

Θα μπορούσε να ζήσει εξίσου ευχάριστα στη Μέση Γη όσο στη Metropolis, από τα πιο ρεαλιστικά πλάνα στα πιο σουρεαλιστικά συννεφάκια. Μπαίνοντας στις αίθουσες παθιάζεται αμετανόητα κάθε φορά που σβήνουν τα φώτα. Στα Φεστιβάλ που καλύπτει αντί για τις πολυαναμενόμενες ταινίες προτιμά να ανακαλύπτει άγνωστα μικρά διαμαντάκια που ίσως να μην δούμε ποτέ στις ελληνικές αίθουσες. Συνήθως καλοπροαίρετος, προσέξτε, όμως, όταν κραδαίνει το «τσεκούρι» του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *