ΘΕΜΑΤΑΠρόσωπαΣυνεντεύξεις

Ο σχεδιαστής της Wonder Woman Γκόραν Σουτζούκα μιλά στους Cinepivates

Τον συναντήσαμε πέρυσι την άνοιξη στο Comicdom Con Athens. Ο λόγος για τον Γκόραν Σουτζούκα, βραβευμένο με Eisner Award Κροάτη σχεδιαστή comics και εικονογράφο, με συνεργασίες που εκτείνονται από τη γαλλική Delcourt, μέχρι την αμερικανική DC Comics. Σχεδιαστής μεταξύ άλλων της Wonder Woman, αλλά και του δημοφιλούς Y the Last Man, ο Κροάτης δημιουργός  -ο οποίος για ένα διάστημα είχε ασχοληθεί με το animation στο Ζάγκρεμπ- είχε πολλά να μας πει για την αγαπημένη του υπερηρωίδα, την επερχόμενη κινηματογραφική μεταφορά της ιστορίας της, τα κόμικ και το σινεμά.

IMG_9608

«Θα ήθελα πάρα πολύ να γυρίσω μια ταινία animation, αλλά δεν νομίζω ότι θα γινόταν ποτέ. Είναι πολλή δουλειά και τα κόμικ είναι πολλή δουλειά. Εάν έπρεπε να ασχοληθώ με το animation θα έπρεπε να αφήσω τη δουλειά μου στα κόμικ και αγαπώ τα κόμικ περισσότερο από ότι αγαπώ το animation.

» Υπάρχουν ομοιότητες και μεταξύ των live action ταινιών και των κόμικ και ακόμα περισσότερες μεταξύ του animation και των κόμικ. Όταν τελείωσα το λύκειο ξεκίνησα να εργάζομαι σε ένα στούντιο animation. Το έκανα για να είμαι ένα βήμα πιο κοντά στο να γίνω καλλιτέχνης κόμικ.

» Δεν χρησιμοποιώ νέα τεχνολογία όταν δουλεύω. Δεν σχεδιάζω ψηφιακά, μου αρέσει το παλιό στυλ. Αργά ή γρήγορα θα χρησιμοποιήσω ψηφιακά μέσα, αλλά μόνο για να κάνω πρόχειρα σχέδια με μολύβι και όχι για τη δουλειά με μελάνι που μου αρέσει πολύ να την κάνω στο χαρτί.

ww-0001

» Δεν νομίζω ότι η αύξηση του αριθμού των ταινιών ή των σειρών που βασίζονται σε κόμικ θα επηρεάσει άμεσα την δουλειά μας -εκτός και αν χρειαστεί για παράδειγμα να κάνω την κόμικ μεταφορά μιας ταινίας. Και αυτό είναι κάτι που δεν θα μου άρεσε να κάνω. Δεν θα μου άρεσε να σχεδιάζω υπερήρωες με τα χαρακτηριστικά συγκεκριμένων ηθοποιών. Δεν θα ήθελα να ζωγραφίσω τον Μπάτμαν σαν τον Μπεν Άφλεκ, γιατί τότε θα μπορούσα να τον ζωγραφίσω και σαν τον Βαλ Κίλμερ για παράδειγμα. Νομίζω ότι είναι καλό που υπάρχουν τόσες ταινίες και είναι δημοφιλείς. Εάν το 1% των ατόμων που βλέπουν τις ταινίες αρχίσουν και αγοράζουν κόμικ, αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι θα αγοράσουν κόμικ. Αν και δεν νομίζω ότι τα κόμικ θα γίνουν τόσο δημοφιλή όσο οι ταινίες.

» Νομίζω ότι η χειρότερη comic book μεταφορά παραμένει το The League of Extraordinary Gentlemen. Γενικά μου αρέσουν οι ταινίες της Marvel περισσότερο από της DC. Οι ταινίες της Marvel είναι πιο ευχάριστες, αλλά μπορούν να είναι και ανατρεπτικές. Εκείνες της DC –όπως το Batman v. Superman- νομίζω ότι παίρνουν τον εαυτό τους πολύ σοβαρά. Νομίζω ότι έθεσαν υψηλούς στόχους.

goran-001

» Μου άρεσαν πολύ οι ταινίες Μπάτμαν του Τιμ Μπάρτον, αλλά ο Μάικλ Κίτον δεν είναι απαραιτήτως ο αγαπημένος μου Μπάτμαν -αν και είναι πολύ καλός ηθοποιός. Ο Μπεν Άφλεκ εμφανισιακά ταιριάζει. Έχει το κλασικό πρόσωπο ενός υπερήρωα, όπως θα το σχεδίαζε κανείς στα κόμικ: το τετράγωνο πηγούνι και τα χαρακτηριστικά σε αναλογία.

» Είμαι χαρούμενος που επιτέλους η Wonder Woman αποκτά τη δική της ταινία. Μου άρεσε πάρα πολύ η Γκαλ Γκαντό στο Batman v. Superman, νομίζω ότι ήταν το καλύτερο στοιχείο της ταινίας. Ήταν αρκετά κοντά στη Wonder Woman. Αν προσέξετε στο Batman v. Superman κανείς δεν αναφέρει ότι αυτή είναι η Wonder Woman, αν και όλοι ξέρουμε ότι είναι αυτή. Νομίζω ότι αυτό ήταν λάθος. Ανυπομονώ, πάντως, να δω την νέα ταινία.

wonder-woman-0001

» Μεγάλωσα στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Είχαμε μια τεράστια σκηνή κόμικ. Κάθε εβδομάδα έβγαιναν τέσσερις – πέντε τίτλοι κόμικ που πούλαγαν χιλιάδες αντίτυπα και ήταν πολύ φτηνά. Υπήρχαν πολλά ασπρόμαυρα ιταλικά κόμικ. Τα περισσότερα ήταν ασπρόμαυρα για οικονομικούς λόγους, είχαμε τα γαλλο-βελγικά κόμικ. Βλέπαμε τα κόμικ του Ζαν Ζιρό ασπρόμαυρα. Όταν ήμουν μικρός δεν ήξερα ότι είχαν χρώμα! Είχαμε κάποιους τίτλους Marvel και DC και πάλι όλα ασπρόμαυρα. Δεν υπήρχε λογοκρισία. Διαβάζαμε κόμικ και σκεφτόμασταν: “Α, ένα βυζί”. Κανείς δεν νοιαζόταν. Ήταν καλό που τα διαβάζαμε σε ασπρόμαυρο, γιατί έτσι μπορούσαμε να δούμε πώς είχε γίνει ο σχεδιασμός. Κάποια από αυτά ήταν καλά με χρώμα, αλλά κάποια άλλα όχι. Οι Γιουγκοσλάβοι καλλιτέχνες κόμικ έχουν, επομένως, πολλές επιρροές. Και υπήρχε και μια ισχυρή σκηνή στη Γιουγκοσλαβία με πολλούς σπουδαίους δημιουργούς. Έπαιρνα τα Μίκι Μάους και επειδή ήθελα να μάθω τι γινόταν, έμαθα να διαβάζω. Πάντα ήθελα να γίνω comic book artist, δεν ήθελα να γίνω animator ή ζωγράφος. Γύρω στα 27 μου κατάλαβα ότι το όνειρο που είχα ως παιδί είχε γίνει πραγματικότητα και νοιώθω πολύ τυχερός για αυτό. Νομίζω ότι αυτό κρατά το παιδί μέσα μου ζωντανό και εξακολουθεί και με κάνει πολύ ευτυχισμένο.

» Νομίζω ότι τώρα υπάρχει μεγάλη ποικιλία στα κόμικ. Τα mainstream έχουν γίνει πιο σκοτεινά, αλλά υπάρχουν πολλά διαφορετικά κόμικ που μπορεί να βρει κανείς. Είναι πιο προσβάσιμα από ό,τι στο παρελθόν. Καμιά φορά πηγαίνω και διαβάζω τα κόμικ που αγάπησα ως παιδί. Και συνειδητοποιώ ότι δεν είναι πολύ καλογραμμένα. Αλλά εγώ εξακολουθώ και τα αγαπώ και λατρεύω τα σχέδια. Τώρα στην Κροατία δεν υπάρχει μεγάλη σκηνή κόμικ και τα κόμικ που εκδίδονται δεν πωλούν δεκάδες χιλιάδες αντίτυπα, αλλά μόλις μερικές εκατοντάδες. Ωστόσο, εκδίδονται σε πολύ ωραίους τόμους, αν και είναι πολύ ακριβά. Πολλοί δεν μπορούν να τα αγοράσουν. Αλλά υπάρχουν βιβλιοθήκες δανειστικές για κόμικ. Η κατάσταση είναι σήμερα πολύ διαφορετική.

y-last-sud-002

» Θα ήθελα να δω σε ταινία ή σειρά το Y The Last Man, στο οποίο δούλεψα. Αλλά για τελείως ιδιοτελείς λόγους: θα πουλήσει περισσότερα κόμικ -αν και πουλάει πολλά- και θα μπορούσα να βγάλω κάποια χρήματα. Θα ήθελα πολύ να το δω σε μια καλή μεταφορά. Το φορμάτ της τηλεόρασης είναι πιο κοντά σε κάποια κόμικ όπως το Y The Last Mαn που έχει 60 τεύχη».

* Η ταινία Wonder Woman κυκλοφορεί από τις 8 Ιουνίου στις κινηματογραφικές αίθουσες, σε διανομή Tanweer. Οι πληροφορίες θέλουν το κόμικ Y The Last Men να είναι όντως ένα πρότζεκτ υπό εξέλιξη στο δίκτυο FX.

IMG_9612

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *