ΕΠΙΚΑΙΡΑΚινηματογραφικά Νέα

Οι «Τέσσερις Διαστάσεις και Μια Λάμπα» στο Architecture & Design Film Festival Athens

Τέσσερις διαστάσεις και μια λάμπα

Το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ του Θανάση Νεοφώτιστου, «Τέσσερις Διαστάσεις και Μια Λάμπα» (20′-2017) συμμετέχει στο σημαντικότερο αρχιτεκτονικό Φεστιβάλ, στο Architecture & Design Film Festival Athens 2018.

Το ντοκιμαντέρ θα προβάλλεται από σήμερα 27 Απριλίου μέχρι και την Κυριακή στο Μουσείο Μπενάκη (κτίριο Πειραιώς).

four-dimensions-lamp-poster«Οι Τέσσερις Διαστάσεις και Μια Λάμπα» παρουσιάζουν δύο νέες αρχιτεκτόνισσες, που αποτελούν την ομάδα 4-διαστάσεις, την Ιωάννα Καζελίδου και την Άννα Μαρούλη. Μέσα από την πρόκληση δημιουργίας ενός φωτιστικού σώματος οι δυο νέες επαγγελματίες μας παρουσιάζουν την ίδια τη διεργασία της αρχιτεκτονικής δημιουργίας. Ταυτόχρονα μας ξεναγούν στις σύγχρονες προκλήσεις που παρουσιάζει αυτό το επάγγελμα σε μια εποχή οι παραδοσιακές μορφές άσκησης του, όπως οι μελέτες και οι κατασκευές, δεν είναι αρκετές να στηρίξουν ένα γραφείο. Έτσι ωθούνται να ανακαλύπτουν εκ νέου τον ορίζοντα του ώστε να επιβιώνουν και ταυτόχρονα να κρατάνε άσβεστη τη δημιουργική φλόγα που τις οδήγησε αρχικά στην επιλογή της Αρχιτεκτονικής.

Χρησιμοποιώντας στοιχεία από το είδος του ψευδοντοκιμαντέρ, ο Θανάσης Νεοφώτιστος επιλέγει να μην επικεντρωθεί σε μία κλασική παράθεση πληροφοριών μέσω συνεντεύξεων. Αντίθετα, μέσα από τη συνθήκη της συνάντησης μιας δημοσιογράφου (στην πραγματικότητα η ηθοποιός Κωνσταντίνα Κουτσονάσιου) με τα μέλη της αρχιτεκτονικής ομάδας, στρέφει την προσοχή του σε ένα εν εξελίξει έργο και συγκεκριμένα στην κατασκευή ενός φωτιστικού. Η συνθήκη αυτή του επιτρέπει να ακολουθήσει τις δύο αρχιτεκτόνισσες καθώς αναζητούν πηγές έμπνευσης από μία σπηλιά μέχρι μια δημιουργική απασχόληση με μια ομάδα παιδιών, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει στον θεατή να ταυτιστεί με τα μέλη της ομάδας. Το ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει τη διαδικασία της αρχιτεκτονικής δημιουργίας, μετατρέποντας σε βιωματική εμπειρία την κατανόηση του τι σημαίνει για κάποιον να ασκεί την αρχιτεκτονική στην Αθήνα του σήμερα.

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *