ΑφιερώματαΘΕΜΑΤΑ

Επιστρέφει η κινηματογραφική γιορτή για παιδιά στην Ολυμπία

olympia-festival001Η παιδική και νεανική γιορτή της χώρας, το κινηματογραφικό φεστιβάλ Ολυμπίας για παιδιά και νέους, θα πραγματοποιηθεί από τις 3 έως τις 10 Δεκεμβρίου 2016 σε 8 πόλεις της Πελοποννήσου. Πιο συγκεκριμένα, με ημερομηνία έναρξης το Σάββατο 3/12 το φεστιβάλ θα ταξιδέψει στον Πύργο, στην Aμαλιάδα, στην Πάτρα, στο Αγρίνιο, στα Λεχαινά, στη Ζαχάρω, στο Μεσολόγγι, και στη Γαστούνη.

Η κινηματογραφική αυτή γιορτή προσκαλεί τα παιδιά όχι μόνο να παρακολουθήσουν μερικά κινηματογραφικά διαμαντάκια απ’ όλον τον κόσμο, κατάλληλα για την ηλικία τους, αλλά και να γυρίσουν τις δικές τους ταινίες μέσα από την Camera Zizanio.

Στο φετινό φεστιβάλ διαγωνίζονται 64 ταινίες (19 μεγάλου μήκους και 45 μικρού και μεσαίου μήκους), από 34 χώρες. Οι ταινίες αυτές συμμετέχουν στα διαγωνιστικά τμήματα Μεγάλου Μήκους, Μικρού Μήκους Μυθοπλασίας, Μικρού Μήκους Animation και Ντοκιμαντέρ/ Kids & Docs και πραγματεύονται διαχρονικά ζήτηματα όπως είναι η φιλία, το φυσικό και σχολικό περιβάλλον, ο εθισμός στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, η παγκοσμιοποίηση, οι οικογενειακές σχέσεις, η απώλεια, η οικολογία και η ανοχή στην διαφορετικότητα.

Πιο συγκεκριμένα, το διαγωνιστικό τμήμα ντοκιμαντέρ Kids & Docs μετακομίζει στην Αμαλιάδα (που απέχει μόλις 20 λεπτά από τον Πύργο), που σημαίνει πως το φεστιβάλ Ολυμπίας ουσιαστικά απαρτίζεται πλέον από τρία φεστιβάλ: Το φεστιβάλ στον Πύργο (κινηματογράφος «Απόλλων») που φιλοξενεί τα διαγωνιστικά τμήματα ταινιών μυθοπλασίας και animation, την γιορτή του ντοκιμαντέρ στην Αμαλιάδα (Cine-Cinema), και την Camera Zizanio που υποδέχεται εκατοντάδες παιδιά στα κινηματογραφικά της εργαστήρια στο Συνεδριακό Κέντρο Π.Δ.Ε. της Αντιπεριφέρειας Ηλείας, στον Πύργο.

Κατά την διάρκεια του φεστιβάλ, ο Πύργος μεταμορφώνεται σε ένα απέραντο κινηματογραφικό εργαστήρι. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να αφήσουν στην άκρη τα tablet και να αποδείξουν ότι μια καλή κινηματογραφική ταινία μπορεί να είναι και ψυχαγωγική και εκπαιδευτική!

Παράλληλα, μια σειρά από κινηματογραφικά εργαστήρια θα τους δώσουν την ευκαιρία να γυρίσουν τη δική τους ταινία. Με εγκύκλιο του άλλωστε, το υπουργείο Παιδείας, ενθαρρύνει την συμμετοχή των μαθητών απ’ όλη την Ελλάδα στο Φεστιβάλ.

Οι ταινίες του φεστιβάλ δεν φοβούνται να αποκαλύψουν στα παιδιά όλες τις πτυχές της αληθινής ζωής, εξάλλου τα παιδιά δεν ζούν σε διαφορετικό κόσμο από εμάς… είναι δυστυχώς τα πρώτα και τα πιο ευάλωτα θύματα των επιλογών που κάνουν οι μεγάλοι.

Όλες οι ταινίες, διαπνέονται από τις αρχές που έχουν θεσπίσει η UNICEF και η UNESCO για τον παιδικό και νεανικό κινηματογράφο, δηλαδή εμπνέονται από αγάπη για τον Άνθρωπο, τη Ζωή και τη Φύση, αναπτύσσουν την κριτική και δημιουργική σκέψη των νέων και βοηθούν στην αλληλοκατανόηση ανθρώπων με διαφορετική κουλτούρα. Αποκλείονται ταινίες που προωθούν τη βία, το ρατσισμό, τον πόλεμο και το σεξισμό.

Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τα διαγωνιστικά τμήματα:

Το φετινό διαγωνιστικό πρόγραμμα καλύπτει μια μεγάλη θεματολογική γκάμα: ο θάνατος αγαπημένων προσώπων, οι κίνδυνοι του διαδικτύου, η υιοθεσία, η εξαφάνιση των εθνικών μειονοτήτων, ο πόλεμος, η ζωή στο σχολείο, οι συνθήκες φτώχιας, η ζωή στο χωριό, η κώφωση, οι φυλετικές ανισότητες, η παιδική εργασία, το δουλεμπόριο παιδιών, οι διατροφικές διαταραχές… Και βέβαια η σύγχρονη προσφυγιά και οι συνέπειές της στην ζωή των παιδιών.

olympia-festival002

Φυσικά δεν θα λείπουν και όλες εκείνες οι ταινίες που υμνούν, συχνά με χιούμορ, και την χαρά της ζωής: τον πρώτο έρωτα, την φιλία, την αγάπη προς τα ζώα, την αδελφική αγάπη, την συντροφικότητα και την χαρά του παιχνιδιού και της εξερεύνησης…

Στο Διαγωνιστικό Τμήμα Ταινιών Μυθοπλασίας Μεγάλου Μήκους θα συμμετέχουν δώδεκα ταινίες, δεκαέξι ταινίες διαγωνίζονται στο Διαγωνιστικό Τμήμα Ταινιών Μικρού Μήκους μυθοπλασίας, ενώ άλλες δεκαεννέα διαγωνίζονται στο Διαγωνιστικό Τμήμα Ταινιών Μικρού Μήκους Animation.

Στο τμήμα του ντοκιμαντέρ KID’S & DOCS, τα βραβεία διεκδικούν επτά ταινίες μεγάλου μήκους και δέκα μικρού μήκους. Το τμήμα έχει την δική του ξεχωριστή πενταμελή διεθνή κριτική επιτροπή.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως εκτός από τις διεθνείς κριτικές επιτροπές των ενηλίκων θα υπάρχουν και παιδικές κριτικές επιτροπές οι οποίες θα απονείμουν τα δικά τους βραβεία.

Μεταξύ άλλων δρώμενων, θα υπάρξει και διάλογος με τα παιδιά με αντικείμενο συζήτησης τα ακόλουθα:

Α) Την ελβετική ταινία «The Little Mountain Boy» («Ο μικρός ορεσίβιος»), η οποία φέρει την υπογραφή του Ξαβιέ Κολέ, ο οποίος το 1990 πήρε Όσκαρ για την ταινία του «Journey of Hope» και έχει συνεργαστεί με την Ντίσνεϊ.

Β) Μικρές ταινίες κινουμένου σχεδίου τις οποίες μεταγλώττισε στην Αραβική το φεστιβάλ Ολυμπίας και θα πραγματοποιήσει ειδικές προβολές για τα παιδιά του κέντρου προσφύγων της Μυρσίνης Ηλείας. Επίσης θα πραγματοποιήσει ειδική προβολή για κωφούς θεατές.

Γ) Ένα από τα πιο συναρπαστικά εργαστήρια φέτος τιτλοφορείται: Δημιουργώντας ταινίες με κινητό τηλέφωνο. Πολλοί νέοι κινηματογραφιστές δεν έχουν πρόσβαση σε επαγγελματικό εξοπλισμό εξ αιτίας του κόστους και πιστεύουν ότι δεν είναι δυνατό να παρουσιάσουν αξιοπρεπείς δουλειές χωρίς τέτοια μηχανήματα. Όμως σήμερα, οι περισσότερες συσκευές κινητών, έχουν τη δυνατότητα λήψης εικόνων υψηλής ευκρίνειας, ενώ, με μερικές εφαρμογές, μπορείς ακόμα και να μοντάρεις και να προσθέσεις ειδικά εφέ.

Δ) Η ταινία «Offline- Έτοιμος για την επόμενη πίστα;» του Γερμανού Φλόριαν Σνελ, στην οποία πρωταγωνιστεί ένας νεαρός gamer, από τους καλύτερους παίχτες ενός διαδικτυακού παιχνιδιού φαντασίας, που συνειδητοποιεί ότι τον έχει «χακάρει» ένας άλλος παίχτης. Στο ταξίδι για την ανάκτηση της ψηφιακής του ταυτότητας συνειδητοποιεί πως μέσα του έχει μπλεχτεί ο πραγματικός και ο ψηφιακός κόσμος…

Ε) Ο 8χρονος Τόμπι Λιτλ που ξεκίνησε να γυρίζει ταινιάκια στα 4 χρόνια του, επιστρέφει φέτος με ταινία του στην Camera Zizanio, ενώ τις εντυπώσεις αναμένεται να κλέψουν οι εννέα δεκάχρονοι σκηνοθέτες της φετινής διοργάνωσης με μερικές πολύ ευφάνταστες ταινίες που γύρισαν μόνοι (και να τονιστεί… όχι στο πλαίσιο κάποιου εργαστηρίου!). Ανάμεσά τους η Ελληνίδα Άρτεμη: ήρωας της ταινίας της είναι ένα πραγματικό σαλιγκάρι, δηλαδή το πιο αργό πλάσμα στον κόσμο, το οποίο η μικρή σκηνοθέτρια έβαλε να πραγματοποιήσει τον γύρο του κόσμου! Πώς; Τοποθετώντας το πάνω σε ένα παγκόσμιο χάρτη. Το σαλιγκάρι, αφού πέρασε διάφορες περιοχές (ανάμεσά τους και την εμπόλεμη Συρία), τα κατάφερε μέσα σε 2 λεπτά και 11 δευτερόλεπτα!

Τέλος, στο πλαίσιο της δημοφιλούς Camera Zizanio θα διαγωνιστούν πάνω από διακόσια πενήντα ταινιάκια που έχουν δημιουργήσει μαθητές σχολείων της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Όπως μάλιστα υπογραμμίζει ο Νίκος Θεοδοσίου, «δεν πρόκειται για παιδιά θαύματα. Είναι η νέα γενιά που μας αποκαλύπτεται. Αυτή που μπορεί να αδράξει την πραγματικότητα, να μιλήσει γι’ αυτήν, να παρέμβει. Όπως η Stanislawa που με την ταινία της καλωσορίζει τους πρόσφυγες και τους ξεναγεί στην πόλη της, στην καρδιά της Ευρώπης, τις Βρυξέλες».

Δύο πρώην «Ζιζάνια», ο Iñaki Lamúa και η Marina Muñoz Fortuny από τη Βαρκελώνη, ετοιμάζουν ήδη τις βαλίτσες τους για τον Πύργο. Ήρθαν πολύ μικροί στο Φεστιβάλ, αγάπησαν τον Πύργο και την Ελλάδα. Kαι δεδομένου πως έμαθαν πλέον καλά τα ελληνικά θα παρουσιάσουν και φέτος τις τελετές έναρξης και λήξης! Είναι μερικοί μόνο από τους εκατοντάδες νέους, που ανδρώθηκαν μέσα από την Camera Zizanio και μεγάλοι πια, επιστρέφουν ξανά και ξανά στο Φεστιβάλ.

olympia-festival006

ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ:

Η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 3/12, ενώ οι προβολές θα ξεκινήσουν την Κυριακή 4/12 (11 π.μ.) στο κινηματοθέατρο «Απόλλων», την καρδιά των προβολών του Φεστιβάλ Ολυμπίας στον Πύργο, με την ταινία «Οι θρύλοι του Βαρώνου Μινχάουζεν» του Κάρελ Ζέμαν, μια από τις ταινίες του μεγάλου φετινού αφιερώματος του φεστιβάλ στα θρυλικά στούντιο Ζλιν της Τσεχίας.

Στην Αμαλιάδα η έναρξη θα γίνει με την άλλη σπουδαία ταινία του Κάρελ Ζέμαν (που θεωρείται ο Τσέχος Μελιές): το «Ταξίδι στην αρχή του κόσμου».

Το διαγωνιστικό πρόγραμμα ταινιών μεγάλου μήκους μυθοπλασίας ξεκινά στον Πύργο («Απόλλων») με την ταινία «The Little Mountain Boy» («Ο μικρός ορεσίβιος»), του Ελβετού Ξαβιέ Κολέ. Παρόντες θα είναι ο παραγωγός της ταινίας Ditti Brook και ο (ενήλικας) πρωταγωνιστής της ταινίας Leonardo Nigro.

olympia-festival005

16 η CΑΜΕRA ZIZANIO 2016

Η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio, ένας θεσμός ιδιαίτερα δημοφιλής, που επιμελείται ο Νίκος Θεοδοσίου, στην 16η διοργάνωσή της θα προβάλλει νεανικές δημιουργίες από την Ευρώπη και τον κόσμο.

Στα διαγωνιστικά προγράμματα της 16ης Camera Zizanio συμμετέχουν 266 οπτικοακουστικές δημιουργίες παιδιών, εφήβων και νέων μέχρι 20 ετών. Ειδικότερα στο Ευρωπαϊκό Τμήμα θα δούμε 98 ταινίες από 27 χώρες, στο Ελληνικό Τμήμα έχουν πάρει συμμετοχή 143 ταινίες, ενώ το Διεθνές Τμήμα φιλοξενεί 25 ταινίες από 11 χώρες. Ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων συμμετοχής φέτος ξεπέρασε τις 1.400!

Ενδιαφέρον να αναφερθεί είναι πως μεταξύ των εργαστηρίων της Camera Zizanio είναι και το εργαστήριο κινουμένου σχεδίου Zizanimation (το μακροβιότερο του Φεστιβάλ) αλλά και το Mythos Project, με φανατικούς φίλους σε Ελλάδα και εξωτερικό: Τα παιδιά, χωρισμένα σε 8-10 πολυεθνικές ομάδες, συζητούν, ανταλλάσσουν απόψεις και με όπλα τις κάμερες και τους υπολογιστές, φτιάχνουν σενάρια και γυρίζουν ταινίες. Η θεματολογία τοποθετεί πάντα στο επίκεντρο τους νέους απέναντι στο σημερινό κόσμο. Μέχρι σήμερα έχουν δημιουργηθεί δεκάδες ταινίες μιας εξαιρετικής δυναμικής.

olympia-festival003

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Στα μη διαγωνιστικά προγράμματα του φετινού Φεστιβάλ, ξεχωρίζουν τα αφιερώματα για τα 80 χρόνια των θρυλικών Zlin Film Studios της Τσεχίας και για τις μειονότητες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, με αρκετές από τις ταινίες τους σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα.

Ζλιν: ο λόφος των κινηματογραφικών ονείρων

Ίσως το σημαντικότερο αφιέρωμα στα 19 χρόνια του Φεστιβάλ Ολυμπίας, μάς μυεί στην κινηματογραφική παραγωγή των στούντιο του Ζλιν στην Τσεχία, με αφορμή τα 80χρονά τους. Εκεί, το 1961 δημιουργήθηκε το πρώτο παιδικό και νεανικό κινηματογραφικό φεστιβάλ στον κόσμο, το Zlin International Film Festival of Children and Youth.

Οι ταινίες που δημιουργήθηκαν στα στούντιο του Ζλιν εισήγαγαν για πρώτη φορά στην ιστορία του σινεμά στοιχεία, μορφές, μεθόδους και τεχνικές, όπως ο συνδυασμός ζωντανής δράσης και animation, τα γυάλινα ειδώλια, οι κούκλες από συρμάτινο σκελετό, τα αναδιπλούμενα βιβλία, οι φιγούρες του θεάτρου σκιών, αλλά και η χρήση “βιομηχανικής μουσικής” στην επένδυση της ταινίας.

Το ενδιαφέρον είναι πως στο Ζλίν, αυτή η απίστευτη κινηματογραφική έκρηξη, ξεκίνησε το ’30, με την ανάπτυξη της κοινοπραξίας εταιρειών υποδηματοποιίας Bat’a και των αναγκών της για αποτελεσματική διαφήμιση.

Έτσι, το 1936, φιλόδοξοι κινηματογραφιστές μετακόμισαν από την Πράγα στο Ζλιν. Ανάμεσά τους, ο σπουδαίος σεναριογράφος, σκηνοθέτης και αργότερα βραβευμένος με Όσκαρ Έλμαρ Κλος, ο φοβερός παραγωγός Λάντισλαβ Κόλντα κι ο αβαν γκαρντ φωτογράφος, μοντέρ, οπερατέρ και μετέπειτα κάτοχος του βραβείου Όσκαρ Αλεξάντερ Χάκενσμιντ.

Στη δεκαετία του 1940, οι παραγωγές των στούντιο, άρχισαν να ψυχαγωγούν συστηματικά και το παιδικό κοινό, ενώ ξεπήδησαν μεγάλα ταλέντα: από την Ερμίνα Τίρλοβα, μέχρι τον Ζοζέφ Πινκάβα και τον φημισμένο Κάρελ Ζέμαν.

Με τον καιρό, τα στούντιο του Ζλιν κατέληξαν το κυριότερο κέντρο παραγωγής παιδικών ταινιών στην Τσεχοσλοβακία. Εκεί γυρίστηκαν εκατοντάδες ταινίες animation, ζωντανής δράσης, μικτής τεχνικής. Το Φεστιβάλ Ολυμπίας προβάλλει φέτος μια αντιπροσωπευτική επιλογή των ταινιών αυτών.

olympia-festival-004

Γκρεμίζοντας προκαταλήψεις, Μαθαίνοντας την αποδοχή

Οι 15 ταινίες του αφιερώματος ασχολούνται με μερικά βασικά ερωτήματα: Μπορεί στον σημερινό πολύπλοκο κόσμο να συνυπάρξουν αρμονικά το ξένο και το οικείο; Οι µειονότητες απολαμβάνουν πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώµατα και τις ατομικές ελευθερίες; Υφίστανται ακόμη διακρίσεις σε βάρος ατόμων µε βάση την εθνοτική, θρησκευτική, γλωσσική ή άλλη ταυτότητα; Αναγνωρίζεται στην εκπαίδευση η ισοτιμία των πολιτισμών και η ισονομία του μορφωτικού κεφαλαίου που προέρχεται από διαφορετική πολιτισμική προέλευση;

Κι ακόμη άλλα, πιο ειδικά, που διερευνούν την διπλά περιθωριοποιημένη ζωή των ρομά, τον τρόπο με τον οποίο η νέα γενιά αντιλαμβάνεται τον σημερινό κόσμο, τη δυνατότητα οι διαφορετικές κουλτούρες να γεννήσουν κάτι πραγματικά νέο στο χώρο των τεχνών κ.ά.

Επιπροσθέτως, στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα προβληθούν ταινίες μυθοπλασίας, animation και ντοκιμαντέρ, ταινίες από δημιουργούς που προέρχονται από διαφορετικές κουλτούρες και κινηματογραφικές σχολές, ταινίες η δράση των οποίων εκτυλίσσεται από το κέντρο του ανεπτυγμένου κόσμου μέχρι το Νεπάλ, τη Μιανμάρ, τη Γκάνα, το Μαρόκο, το Περού, που δείχνουν ότι ο κινηματογράφος, αν και δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, έχει τη δύναμη να γκρεμίζει στερεότυπα και προκαταλήψεις…

Θα πραγματοποιηθούν επίσης τα αφιερώματα: «Zoom in European Children’s Film» και «Σύγχρονες τάσεις στο ευρωπαϊκο animation».

ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Θα πραγματοποιηθούν επίσης διάφορες εκδηλώσεις για το βιβλίο και τη λογοτεχνία, μουσικοθεατρικές παραστάσεις, καθώς και συναυλίες που θα πλαισιώσουν τη διοργάνωση του 19 ου Φεστιβάλ και της 16 ης Camera Zizanio.

Ανάμεσα στα άλλα, το Φεστιβάλ:

-Τιμά την συγγραφέα Σοφία Ζαραμπούκα και πραγματοποιεί περισσότερες από 30 επισκέψεις συγγραφέων σε σχολεία

-Οργανώνει έκθεση αφίσας μαθητών απ’ όλη την Ελλάδα για την ισότητα των φύλων

-Πραγματοποιεί 13 εκπαιδευτικές/καλλιτεχνικές δράσεις σε διάφορα σχολεία

-Παρουσιάζει νέους μουσικούς.

Επίσης, κατά την διάρκεια της διοργάνωσης:

-Θα κυκλοφορεί η εφημερίδα Ζιζάνιο η οποία συντάσσεται από παιδιά

-Θα μεταδίδεται, με ευθύνη των παιδιών, η εκπομπή Ράδιο Ζιζάνιο από τη συχνότητα τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού, αλλά και μέσω διαδικτύου, γεγονότα του Φεστιβάλ και συνεντεύξεις στο εξάωρης διάρκειας Zizanio Live (παραγωγή των παιδιών)

– Καθημερινά, πριν από την τελευταία προβολή του διαγωνιστικού προγράμματος του Φεστιβάλ θα προβάλλεται το πεντάλεπτο Daily News (σε παραγωγή των παιδιών)

– Οι επισκέπτες του 19 ου Φεστιβάλ Ολυμπίας και της 16 ης Camera Zizanio θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους της Ηλείας, όπως η Αρχαία Ολυμπία, να γνωρίσουν τον τόπο και τα μνημεία, να συναντήσουν ανθρώπους, και να απολαύσουν τη φιλοξενία και τα προϊόντα που παράγει η γη της Ολυμπίας.

SCHOOL CINEMA

Μια εβδομάδα κινηματογραφικής εκπαίδευσης και δημιουργίας που φέρνει πιο κοντά τα παιδιά στον μαγικό κόσμο της εικόνας. Έλληνες και ξένοι σκηνοθέτες, διακεκριμένοι διευθυντές φωτογραφίας, μοντέρ και σεναριογράφοι, δημιουργοί κινουμένων σχεδίων και ηθοποιοί προσφέρουν τις γνώσεις και τη συσσωρεμένη εμπειρία τους, θέτοντας σε λειτουργία το πιο ενδιαφέρον σχολείο κινηματογράφου. Με την καθοδήγησή τους οι μαθητές οργανώνουν τη φαντασία τους και δημιουργούν ταινίες μικρού μήκους που εντυπωσιάζουν. Φέτος πάντως θα πραγματοποιηθούν συνολικά και 85 εργαστήρια και σεμινάρια.

Ας σημειωθεί πως το Φεστιβάλ έχει ετοιμάσει πλήρη εκπαιδευτικό φάκελο για την γερμανική ταινία του Τόμας Χάινεμαν «Λόλα: Ένα μπιζέλι για σπίτι », προσφέροντας στους εκπαιδευτικούς ένα εξαιρετικό εργαλείο διδασκαλίας στην τάξη, που θα συναρπάσει τους μαθητές. Θα πραγματοποιηθεί μάλιστα ειδική εκδήλωση/προβολή της ταινίας (την Πέμπτη 8/12, 15:00-18:00 στο Cineplex Ορφέας ΙΙΙ του Πύργου) με ομιλητές τον Τόμας Χάινεμαν, την Boύλα Παπαγιάννη (διαπολιτισμική επιστήμονα), τον κριτικό κινηματογράφου Άκη Καπράνο και τον Δημήτρη Σπύρου.

Το Νεανικό Πλάνο συνεχίζει να δημιουργεί παιδαγωγικούς φακέλους για ταινίες με εκπαιδευτική διάσταση (για τις οποίες το Νεανικό Πλάνο έχει τα δικαιώματα).

Ένα ακόμα χρήσιμο εκπαιδευτικό εργαλείο είναι και η νέα έκδοση του Νεανικού Πλάνου: Σπύρος Σιάκας, «Το Animation ως Εργαλείο Μάθησης Μεθοδολογία και Περιπτώσεις Εφαρμογής του Αnimation σε Παραδοσιακές και εξ Αποστάσεως Μορφές Μάθησης».

Οι προβολές των ταινιών του διαγωνιστικού προγράμματος και των αφιερωμάτων, θα πραγματοποιηθούν σε 16 χώρους (Δημοτικούς κινηματογράφους, εμπορικές αίθουσες και χώρους πολλαπλών εκδηλώσεων), ενώ παράλληλα στην Αθήνα θα λάβουν χώρα προβολές για σχολεία με δωρεάν είσοδο. Τα σχολεία ωστόσο θα πρέπει να επικοινωνήσουν προηγουμένως με τους διοργανωτές (email: neanikoplano@gmail.com , τηλ. 210/8664030 και 210/8664470) για να δηλώσουν τη συμμετοχή τους και τον αριθμό των μαθητών.

Η συμμετοχή πάντως των μαθητών σε όλες τις προβολές και τις δραστηριότητες του Φεστιβάλ Ολυμπίας και της Camera Zizanio είναι δωρεάν.

Χώροι που θα διενεργηθεί το Φεστιβάλ:

Αίθουσες προβολών

o Θέατρο Απόλλων (Πύργος)

o Συνεδριακό κέντρο Π.Δ.Ε. (Πύργος)

o Cineplex-Ορφέας (Πύργος)

o Cine-Cinema (Aμαλιάδα)

o Cine-Άστρον (Λεχαινά)

o Κουρβισιάνειο Πολιτιστικό Κέντρο (Γαστούνη)

o Κινηματογραφική αίθουσα δημοτικού σχολείου Zαχάρως.

o Πάνθεο 2 (Πάτρα)

o Δημοτικός Κινηματογράφος Άνεσις (Αγρίνιο)

o Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο (Μεσολόγγι)

o Κινηματογραφικά Εργαστήρια και Εκδηλώσεις

o Συνεδριακό Κέντρο ΠΔΕ

o Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο Αμαλιάδας

o Κοινωνικός Πολυχώρος Δεξαμενή

o Αίθουσα ΠΕΔ

o ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας/Παραρτήματα Πύργου και Αμαλιάδας

o ΚΕΔΙΒΜ Εργασία Εκπαιδευτική

o Τετράστιχο

o Πλανώδειο

o Σχολικά διδακτήρια

Ηρώ Εμμανουήλ

Εθισμένη στην τέχνη του σινεμά με αδυναμία στον παλιό καλό βωβό κινηματογράφο… Mη τρομάζετε όμως, βλέπω και καινούριες ταινίες και ήρθε η ώρα να μοιραστώ μαζί σας τις εντυπώσεις μου για κάθε μία από αυτές… Ευτυχώς, ποτέ δεν είναι αρκετές!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *