ΕΠΙΚΑΙΡΑΚινηματογραφικά Νέα

Πολιτικό Σινεμά στην Ταινιοθήκη

Την Δευτέρα 16 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του κύκλου προβολών «Πολιτικό Σινεμά στην Ταινιοθήκη» που διοργανώνει το Ίδρυμα Friedrich- Ebert- Stiftung. θα προβληθεί στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος η ταινία «Stranger in Paradise».

Πρόκειται για ένα πολιτικό ντοκιμαντέρ, σε ελληνική πρεμιέρα στο οποίο παρακολουθούμε μια τάξη με μετανάστες που μόλις έχουν φτάσει στην Ευρώπη. Ο άξονας της ταινίας είναι το πολυσύνθετο και πάντα επίκαιρο πρόβλημα του μεταναστευτικού. Μεταξύ ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας, το «Stranger in Paradise», το ντοκιμαντέρ που άνοιξε το περσινό φεστιβάλ IDFA στο Άμστερνταμ, αποδίδει με ειλικρίνεια τις σχέσεις ισχύος μεταξύ Ευρωπαίων και μεταναστών.

stranger-in-paradise

«Δεν σας θέλουμε. Απλά δεν μπορούμε να σας δεχτούμε.» Στην τάξη, ο δάσκαλος χρησιμοποιεί τα μαθηματικά για να εξηγήσει σε μια ομάδα μεταναστών πόσο θα στοιχίσει η ένταξή τους στην κοινωνία της Ευρώπης. Οι αιτούντες άσυλο αμφισβητούν τα νούμερα. «Θα δουλέψουμε, θα συνεισφέρουμε κι εμείς στην κοινωνία», είναι κάποια από τα επιχειρήματα τους. Ο δάσκαλος διαλύει τις ψευδαισθήσεις τους: οι μισοί περίπου δεν θα βρουν ποτέ δουλειά.

Την ταινία, ολλανδικής παραγωγής και σε σκηνοθεσία του Guido Hendrikx, θα προλογίσουν οι Δημήτρης Χριστόπουλος, καθηγητής Παντείου και Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και Ντένης Ζαχαρόπουλος, ιστορικός της Τέχνης και καλλιτεχνικός διευθυντής της Πινακοθήκης και Μουσείων της Πόλης των Αθηνών.

Η προβολή θα γίνει στις 20:00 με ελεύθερη για το κοινό είσοδο.

Ηρώ Εμμανουήλ

Εθισμένη στην τέχνη του σινεμά με αδυναμία στον παλιό καλό βωβό κινηματογράφο… Mη τρομάζετε όμως, βλέπω και καινούριες ταινίες και ήρθε η ώρα να μοιραστώ μαζί σας τις εντυπώσεις μου για κάθε μία από αυτές… Ευτυχώς, ποτέ δεν είναι αρκετές!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *