ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Requiem for the American Dream, 24 Φεβρουαρίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Requiem for the American Dream 
Peter Hutchison, Kelly Nyks, Jared Scott/ 73′ / 2015 / ΗΠΑ
Βραβευμένα ντοκιμαντέρ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016, 20.00
Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών
Αίθουσα «Σταύρος Τορνές», Θεσσαλονίκη

O Νόαμ Τσόμσκι ένας από τους πιο γνωστούς και ενεργούς διανοούμενους της εποχής μας: γλωσσολόγος, φιλόσοφος, γνωστικός επιστήμων, ιστορικός, κοινωνιολόγος, πολιτικός αναλυτής και ακτιβιστής, καθηγητής Πανεπιστημίου και συγγραφέας, συμμετέχει στη παγκόσμια δράση για παραπάνω από έξι δεκαετίες.

Στην ταινία Ρέκβιεμ για το Αμερικάνικο Όνειρο, μας δίνει μία αιχμηρή και ολοκληρωμένη ανάλυση της σύγχρονης οικονoμικοπολιτικής κρίσης στην Αμερική. Μέσα από το λόγο του, αναδεικνύει 10 κομβικά σημεία που συνέβαλλαν στην κατάλυση του κράτους κοινωνικής ευθύνης από τις πολυεθνικές εταιρείες και τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς .

RequiemfortheAmericanDream_web_2

Συγκρίνοντας την κρίση του 30’ με τη σημερινή, καταλήγει στο δυσοίωνο συμπέρασμα ότι υπάρχουν ελάχιστες ελπίδες για την ανάκτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κοινωνικό και εργασιακό χώρο. Αιτία, η δυσθεόρατη συνάθροιση πλούτου σε ένα πολύ μικρό ποσοστό, της τάξης του 1%, του γενικού πληθυσμού της γης.

Αν και η ανάλυση του Τσόμσκι αφορά στα τεκταινόμενα της αμερικανικής πολιτικής ιστορίας, μπορούμε να αναγνωρίσουμε και να ταυτίσουμε τακτικές που εφαρμόζονται κατά κράτος στην Ευρώπη των πολυεθνικών lobbies. Δραστηριότατος ακτιβιστής, ο ίδιος ακόμα και στην ηλικία των 88 ετών, βρίσκει την μόνη ελπίδα για το μέλλον στις «αναρίθμητες μικρές δράσεις των ανώνυμων ανθρώπων που αποτελούν το ακτιβιστικό πλήθος.

“This well-paced and cogent seminar spotlights a man who, now 87, seems at the height of his intellectual powers”

The New York Times

“One of the best entry points to the discussion of inequality”

The Hollywood Reporter

Μετά την προβολή στο Γαλλικό Ινστιτούτο, θα διεξαχθεί συζήτηση με τον Νίκο Λέανδρο, καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και τον Δάνη Κουμασίδη, διδάκτωρ φιλοσοφίας και συγγραφέα.

>> Θα κληρωθούν βιβλία του Τσόμσκι από τις εκδόσεις Άγρα και Κέδρος.

Τιμή εισιτηρίου: 6 ευρώ
Θεσσαλονίκη (ειδική τιμή): 5 ευρώ

Η ταινία επαναπροβάλλεται την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου στον κινηματογράφο Δαναός. στην Αθήνα, ενώ στη Θεσσαλονίκη θα προβάλλεται καθημερινά από τις 25 Φεβρουαρίου σε αίθουσα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Περισσότερες πληροφορίες:
http://requiemfortheamericandream.com/
https://www.facebook.com/requiemfortheamericandream/
www.cinedoc.gr

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *