TV Κριτικές

Resurrection vs Revenants, δηλαδή US vs FR(ance)

Οι Νεκροί ξαναγύρισαν… σπίτια τους και στις ΗΠΑ!

Προβλήθηκε επίσημα στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC το πρώτο επεισόδιο της αμερικάνικης σειράς Ressurection που ακολουθεί την επιτυχημένη γαλλική σειρά Les Revenants (the Returned) του Canal+, που είχε τεράστια επιτυχία πέρσι. Όπως με κάθε άλλη πετυχημένη συνταγή, οι ΗΠΑ πήραν την ιδέα και έκαναν τη δικιά τους εκδοχή. Από την άλλη, αγωνιωδώς αναμένεται στη Γαλλία η έναρξη του δεύτερου κύκλου του πρωτότυπου σίριαλ. Ενδιαφέρον παρουσιάζει όμως το γεγονός ότι ενώ και οι δυο σειρές πραγματεύονται το ίδιο ακριβώς θέμα η κάθε μια λέει ότι βασίζεται σε εντελώς διαφορετικές πηγές!

Τι έκανε τη γαλλική σειρά να ξεχωρίζει; Πάντρεψε δυο διαφορετικά είδη: τις μεταφυσικές σειρές μυστηρίου με μια φιλοσοφημένη έκδοση ζόμπι. Με λίγα λόγια, ξεκινά περιγράφοντας  μια επαρχιακή πόλη όπου ξαφνικά κάποιοι άνθρωποι που ήταν νεκροί (άλλοι για μεγαλύτερο άλλοι για μικρότερο διάστημα) επιστρέφουν χωρίς να θυμούνται τίποτα και αναζητούν τα σπίτια τους και τις οικογένειες τους που είχαν αφήσει πίσω. Το ενδιαφέρον της σειράς είναι ότι δεν δίνει έτοιμες λύσεις και η εξέλιξη της αφήνει άπειρα σενάρια πλοκής ανοικτά. Τα ψήγματα στοιχείων που δίνει κάνουν τους θεατές να απορούν αν η σειρά οδεύει προς Χ-Files/Supernatural ή Walking Dead, ή αν θα απλώσει πολλά δεδομένα και τελικά θα αφήσει αρκετά αναπάντητα όπως το Lost.

Η ιδέα των νεκρών που μια μέρα επιστρέφουν στη φυσιολογική ζωή είναι κάτι νέο… Ως τώρα βλέπαμε τους νεκρούς να “γυρνάνε” μόνο ως punishers εκδικητές (βλέπε Κοράκι), με υπερδυνάμεις (Robocop), ως κακά πνεύματα ή απλά μοχθηρά Ζόμπι! Η μάχη με το χρόνο στην ιδέα μεταξύ Γαλλίας και ΗΠΑ έχει τρομερό ενδιαφέρον. Το 2012 βγαίνει η γαλλική ταινία They Came Back, πάνω στην οποία βασίστηκε η γαλλική σειρά the Revenants (με τον αγγλικό τίτλο The Returned) που ξεκίνησε να προβάλλεται τον Οκτώβρη του 2012. Το 2013 όμως κυκλοφορεί το βιβλίο του Jason Mott “The Returned” πάνω στο οποίο αναφέρει ότι βασίζεται η νέα σειρά Ressurection. H βασική αρχική διαφορά των δυο περιπτώσεων είναι ότι στο γαλλικό όλα συμβαίνουν σε μια μικρή επαρχιακή γαλλική πόλη κοντά σε ένα φράγμα (το οποίο αποτελεί στοιχείο κλειδί στην εξέλιξη του μύθου), ενώ στο αμερικάνικο το φαινόμενο γίνεται πιο παγκόσμιο. Globalisation, λοιπόν.

Από άποψη ατμόσφαιρας, το γαλλικό πλάθει μια πιο σκοτεινή κλειστοφοβική σειρά που συνεχώς κορυφώνεται και έχει καταπληκτική μουσική και εντυπωσιακούς τίτλους έναρξης. Και οι δυο σειρές έχουν προσεγμένη φωτογραφία με το γαλλικό να είναι περισσότερο του γούστου μου, καθότι και πιο artistique. Όμως και η αμερικάνικη παραγωγή, έχοντας την εταιρεία του Μπρατ Πιτ (Plan B) από πίσω, φαίνεται να μη φοβάται να βάλει το χέρι στην τσέπη. Χτίζουν και τα δυο σίριαλ  προσεκτικά τους χαρακτήρες τους και επικεντρώνονται εξίσου στις αντιδράσεις των ανθρώπων όταν αντικρίζουν αγαπημένους τους που έχουν θάψει ολοζώντανους ξανά μπροστά τους, αλλά και αντιδράσεις της υπόλοιπης κοινωνίας. Φυσικά, τα flash backs αποτελούν αναγκαίο στοιχείο στην αφήγηση.  Βέβαια, το αμερικάνικο έχει αρκετά νοηματικά κενά στο σενάριο του, ενώ (φυσικά) εισάγει και ένα ομοσπονδιακό πράκτορα. Προσωπικά πιστεύω ότι το μικρό αγόρι στη γαλλική σειρά παίζει πολύ καλύτερα από το αντίστοιχο του Resurrection.

Γυμνό; …Δε νομίζω! Στο Les Revenants, με πίστη στη γαλλική παράδοση (εδώ κάνουμε σινεμά όχι αστεία), σχεδόν όλες οι πρωταγωνίστριες γδύνονται στο φακό, όπως κάνουν και ορισμένοι άνδρες πρωταγωνιστές, κάτι που δε νομίζω ότι πρέπει να περιμένουμε από το Resurrection που είναι πιο family-oriented. Φαίνεται εξάλλου και από το πόστερ του που ποζάρουν οι πρωταγωνιστές λες κι είναι τα Φιλαράκια ή Η Τόλμη και Γοητεία! Όσοι θέλετε αποκαλυπτικά πλάνα στην αμερικάνικη TV να περιμένετε να αρχίσει ο 4ος κύκλος του Game of Thrones! Πάντως, ενδεικτικά, το imdb αναφέρει την γαλλική σειρά ως Drama/Thriller ενώ την αμερικάνικη ως Drama/Fantasy… Ίδωμεν.

Κάντε μόνοι σας τη σύγκριση: Δείτε το τρέιλερ του Resurrection -και – Δείτε τρέιλερ του Les Revenants

Αντώνης Γκούμας

Θα μπορούσε να ζήσει εξίσου ευχάριστα στη Μέση Γη όσο στη Metropolis, από τα πιο ρεαλιστικά πλάνα στα πιο σουρεαλιστικά συννεφάκια. Μπαίνοντας στις αίθουσες παθιάζεται αμετανόητα κάθε φορά που σβήνουν τα φώτα. Στα Φεστιβάλ που καλύπτει αντί για τις πολυαναμενόμενες ταινίες προτιμά να ανακαλύπτει άγνωστα μικρά διαμαντάκια που ίσως να μην δούμε ποτέ στις ελληνικές αίθουσες. Συνήθως καλοπροαίρετος, προσέξτε, όμως, όταν κραδαίνει το «τσεκούρι» του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *