ΚΡΙΤΙΚΕΣΣινε-προτάσειςΣινεμά

Ρόμα (Roma)

Roma

5-popcorn

Μετά το oσκαρικό Gravity του 2013 ο Αλφόνσο Κουαρόν επιστρέφει με μία αυτοβιογραφική ταινία που όπως αναμένεται, θα γίνει και αυτή οσκαρική.

Το νέο ασπρόμαυρο φίλμ του αποτελεί μια γλυκιά αναδρομή στη παιδική ηλικία του σπουδαίου σκηνοθέτη στη γενέτειρά του στο Μέξικο Σίτι.

Η ιστορία μας τοποθετεί χρονολογικά στο 1971, στο σπίτι μιας μεσοαστικής οικογένειας: οι γονείς στα πρόθυρα του χωρισμού, τον οποίον αποκρύπτουν από τα τέσσερα παιδιά τους, μια γιαγιά που παλεύει να φέρει τις ισορροπίες, και δύο υπηρέτριες που φροντίζουν για τα πάντα, τόσο για το σπίτι όσο και την οικογένεια. Η κάμερα επικεντρώνεται στην Cleo, την μία από τις δύο νεαρές κοπέλες που εργάζονται στο σπίτι. Η Cleo είναι από την επαρχία και σιωπηλά -σχεδόν αθόρυβα- την παρακολουθούμε να στηρίζει μια ολόκληρη οικογένεια, όχι μόνο υλικά αλλά και συναισθηματικά.

Η ταινία έχει απίστευτη δυναμική και αισθητική. Τα τοπία, οι ήρωες, η μουσική, η φωτογραφία συντελούν σε ένα γοητευτικό και σαγηνευτικό αποτέλεσμα που παρασύρει τον θεατή. Χαρακτηριστική μάλιστα είναι η επιμονή του Κουαρόν να κινηματογραφεί απλές καθημερινές στιγμές, όπως για παράδειγμα είναι οι σκηνές που η Cleo σκουπίζει το πάτωμα ή πλένει τα πιάτα, χωρίς καθόλου να βιάζεται. Αφήνει την κάμερα να καταγράψει κάθε λεπτομέρεια σχεδόν με ανύπαρκτα cuts θα έλεγε κανείς.

17roma-trailer1-facebookJumbo
Η ταινία του Κουαρόν έχει σίγουρα δραματικό και νοσταλγικό χαρακτήρα. Τα αλλεπάλληλα χτυπήματα που δέχεται η οικογένεια (και η Cleo μέσα σε αυτούς) δίνουν έναν τραγικό τόνο στο φιλμ, ενώ ταυτόχρονα ο σκηνοθέτης σχολιάζει με άμεσο και λυρικό τρόπο τις πολιτικές και κοινωνικές αναταραχές και εξεγέρσεις εκείνης της περιόδου.

Ο Κουαρόν επηρεασμένος αδιαμφισβήτητα από τις γυναίκες που τον μεγάλωσαν, επεδίωξε -και κατάφερε- να αποτίσει μέσω του φίλμ, φόρο τιμής στο παιδικό του περιβάλλον, στη γειτονιά του και στις γυναίκες που τον καθόρισαν. Το Roma συνεπώς αποτελεί μεταξύ άλλων και ύμνο στη γυναικεία φύση και δύναμη.

Παρά τη μεγάλη της διάρκεια η οπτικοακουστική εμπειρία που βιώνει ο θεατής είναι μοναδική και η συγκλονιστική φιλμογραφία του Κουαρόν συμπληρώνεται με το επικό Roma.

Ηρώ Εμμανουήλ

Εθισμένη στην τέχνη του σινεμά με αδυναμία στον παλιό καλό βωβό κινηματογράφο… Mη τρομάζετε όμως, βλέπω και καινούριες ταινίες και ήρθε η ώρα να μοιραστώ μαζί σας τις εντυπώσεις μου για κάθε μία από αυτές… Ευτυχώς, ποτέ δεν είναι αρκετές!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *