ΕΠΙΚΑΙΡΑΚινηματογραφικά Νέα

Η Ρουμανία ενισχύει τις κινηματογραφικές επενδύσεις

bucharestΗ Ρουμανία έχει μπει στον «χορό» των κινηματογραφικών επενδύσεων μαζί με άλλες χώρες του σοβιετικού μπλοκ, ξεπερνώντας το εύρος των 20% – 25% στο κομμάτι της παραγωγής.

Επιθυμώντας να βγει προς τις διεθνείς κινηματογραφικές αγορές, η κυβέρνηση της Ρουμανίας ενέκρινε ένα πακέτο κινήτρων για κινηματογραφικούς παραγωγούς, διανέμοντας στην αγορά έως και 50 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση, προκειμένου να προσελκύσει νέες κινηματογραφικές παραγωγές. Σύμφωνα με το Ρουμάνικο Κέντρο Κινηματογράφου, το οικονομικό αυτό σχέδιο πρόκειται να ισχύσει μέχρι το τέλος του 2020, ενώ θα τεθεί σε εφαρμογή από τα τέλη του Ιουλίου.

Το πρόγραμμα θα προσφέρει έκπτωση 35% σε δαπάνες παραγωγής ύψους τουλάχιστον € 100.000, θα διατίθεται για ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους, τηλεοπτικές σειρές, παραγωγές direct-to-video, διαδικτυακές ταινίες, ντοκιμαντέρ και animation. Οι παραγωγές θα μπορούν να λαμβάνουν κατ ‘ανώτατο όριο € 10 εκατομμύρια ανά έργο ή, αν πρόκειται για τηλεοπτικές σειρές, ανά σεζόν. Αξίζει να σημειωθεί ότι το αντίστοιχο cash rebate που προσφάτως καθιέρωσε η κυβέρνηση στην Ελλάδα φτάνει το 25%.

Επιπλέον, στην περίπτωση που μια παραγωγή «προωθεί ρητά τη Ρουμανία» και δαπανά το 20% του συνολικού προϋπολογισμού στη χώρα, τότε οι παραγωγοί θα κερδίσουν επιπλέον 10% επιστροφή μετρητών. Τέλος, ως προϋπόθεση τίθεται οι διεθνείς παραγωγές να συνεργάζονται με μια τοπική εταιρεία παροχής υπηρεσιών παραγωγής ή κάποιο συμπαραγωγό.

Όπως είναι αυτονόητο, η οικονομική αυτή πολιτική θα τοποθετήσει την Ρουμανία στην ίδια θέση με την Ουγγαρία και την Τσεχία, χώρες – μαγνήτες για διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές.

Κατερίνα Σιδηροπούλου

Οι πρώτες ταινίες ήταν τα κλασικά κινούμενα σχέδια της Disney. Έπειτα ήρθε η «Ελισάβετ» και τότε μπήκε δειλά στον κόσμο του κινηματογράφου. Ώσπου, στο πανεπιστήμιο ήρθε ο καλός βωβός κινηματογράφος και άλλα αριστουργήματα της έβδομης τέχνης. Και κάπως έτσι, ξεκίνησε ο κινηματογραφικός της εθισμός!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *