Άποψη

SCIFI Ή ΣΥΦΗΣ?

Ή Γιατί τα Blockbuster είναι για τον…

Γενικώς δυστυχώς υπάρχει μία τάση να ταυτίζουμε αυτά που βλέπουμε στις οθόνες με την πραγματικότητα. Εγώ ως νεκρόσκυλό, από μία άλλη διάσταση μπορώ να δω πράγματα που δεν βλέπει το ανθρώπινο αυτί. Για αυτό κι εγώ σας μάζεψα μία σωρεία ταινιών με λίγο ή πολύ κάποιο επιστημονικό υπόβαθρό και σας παρουσιάζω κατά πόσο στέκει η επιστήμη τους. Σε αυτή την έρευνα συμμετείχαν με χαρά τα: Outbreak, Armageddon, Jurassic Park, the Core, Independence Day & Signs.

1) ΕΜΒΟΛΙΑ ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΑΥΘΗΜΕΡΟΝ

OUTBREAK (1995)/ DUSTIN HOFFMAN, RENE RUSSO, MORGAN FRIEDMAN, DONALD SUTHERLAND

 

Υπόθεση: Πριν το πιθήκι αρχίσει να κυκλοφορεί με τον Pet Detective τον ήστηλαν στην Νέα Υόρκκη για να μεταδώσει έναν θανατηφόρο ιό. Τον Μοτάμπα. Ο Dustin πρέπει να τον σταματήσει και άρα να σώσει την ανθρωπότητα. Πρέπει επίσης να μην του επιτρέψει να μετατραπεί σε πανδημια καθώς και να σταματήσει τον Donald από το να βομβαρδίσει μία μικρή πόλη. Δεν είναι και η πιο εύκολη δουλειά…

Επιστήμη… ΕΠΙΣΤΗΜΗ: Το πρόβλημα αυτής της ταινίας είναι ότι ο Dustin λύνει το πρόβλημα τόσο γρήγορα μέχρι να πεις κύμινο ή όποια τρισύλλαβη θες. Στην πραγματικότητα οι ιολόγοι θα χρειαζόντουσαν μήνες επί μηνών να μελετήσουν τον ιό, να κάνουν τα κατάλληλα τεστ και να καταλήξουν σε μία θεραπεία που να μπορεί να διανεμηθεί.

 

Βαθμός επιστημονικής αλήθειας: 3

 

2) ΜΗΝ ΤΡΥΠΑΣ ΤΗΝ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ ΜΟΥ

ARMAGEDDON (1998) / BRUCE WILLIS, BEN AFFLECK, LIV TYLER

Υπόθεση Ταινία: Αστεροϊδής στο μέγεθος του Τέξας-ΝΑΙ ΤΟ ΤΕΞΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ-, έρχεται τρέχοντας στην γη. Η ΝΑΣΑ αποφασίζει ότι ο Bruce Willis και η ομάδα του από πετρελαιάδες, θα πάνε στο διάστημα, να κάνουν μία τρούπα στον αστεροϊδή, να φάνε από την κοιλιά της Liv, να ρίξουν πυρηνικότετοια και να γυρίσουν πίσω.

Επιστήμη… ΕΠΙΣΤΗΜΗ: Αυτή είναι η ταινία που αποτελεί τεστ για την ΝΑΣΑ, την δείχνουν στους εκπαιδεύομενους και περιμένουν να δουν αν θα βρουν και τις 168 ανακρίβειες. Ποια να αναφέρουμε από όλες?

Οκ. Αρχικά ένας αστεροϊδης σε αυτό το μέγεθος δεν θα περνούσε απραρατήρητος και δεν θα τον βρίσκαμε τελευταία στιγμή. Μόνο οι ΗΠΑ έχουν μεγάλο αριθμό κρατικών παρατηρητηρίων όπως το JPL’s Near Earth Asteroid Tracking καθώς και αρκετά ιδιωτικά.  Όχι μόνο θα βρίσκαμε έναν τόσο μεγάλο αστεροϊδή πολύ νωρίτερα αλλά θα τον βλέπαμε και από την γή πολύ πολύ νωρίτερα από το πόσο υπονοεί η ταινία.

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ

Το σχεδιό τους να σκάψουν τρούπα 800 μέτρων και να βάλουν μία πυρηνική βόμβα μέσα της απλώς δεν θα έκανε τίποτα. Αν ο αστεροϊδής είχε το μέγεθος του Τέξας, τότε θα είχε διάμετρο περίπου 1770 χμ. Τα 800 μέτρα βάθος που σκάψαν είναι τρύπα για να φυτέψεις λουλούδι ή έστω ζούγκλα. Για να μην μιλήσουμε για το ότι στην ταινία, αυτή η τρυπίτσα θα οδηγούσε στο κόψιμο στη μέση του αστεροϊδούς. Ούτε από μηχανής θεός. Κρακ κρακ κρακ.  Καλή τύχη.

 Βαθμός Επιστημονικής Αλήθειας: 0

 3) ΤΟ DNA ΕΧΕΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ

JURASSIC PARK(1993)

Υπόθεση: Μία μικρή ομάδα ανθρώπων παγιδεύεται σε ένα δεινοσαυρό θεματικό πάρκο. Οι δεινόσαυροι είναι τεράστιοι, οι άνθρωποι μικροί, οι δεινόσαυροι είναι έξυπνοι, οι άνθρωποι ηλίθιοι. Οι συνδυασμοί άπειροι, μακελειό στο Πάρκο του καλού παππούλη.

Επιστήμη… ΕΠΙΣΤΗΜΗ: Αν θέλαμε να κλωνοποιήσουμε κάτι το DNA του θα έπρεπε να είναι τέλειο. Κι ακόμα και DNA παγιδευμένο μέσα σε ένα έντομο 65.000.000 χρόνια είναι DNA ληγμένο. Άσε που δεν μπορείς να συμπληρώσεις το DNA ενός είδους με κάποιου άλλου.

Κι άντε πες, εντάξει το DNA το έχεις, είναι τέλειο, άθικτο κλπ. Που θα βρεις το δεινοσαυρό αυγό να το κοτσάρεις. Θες ένα ωραιότατο υγιές, δεινοσαυρό αυγό για να γίνει ον… Πιας το δεινοσαυρό αυγό και κούρεφτο.

 Βαθμός Επιστημονικής Αλήθειας: 5

 

 4) ΑΝΘΡΩΠΟΣ-ΠΙΕΣΗ & ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ 2-0

THE CORE (2003)/ HILARY SWANK

Υπόθεση: Αχ, ο πυρήνας της γη έπαψε να περιστρέφεται, το μαγνητικό πεδίο της γης πάει κατα διαόλου  τα μικροκύματα περνάνε μέσα από την ατμόσφαιρα και προκαλείται ΧΑΟΣ. Το πάνω, κάτω, το αριστερό, δεξί κλπ. Αλλά έχουμε την μαντάμ Swank και το συνεργείο της από Γαιοναύτες, έτσι και τις μπάλλες, που για πολλοστή φορά θα ρίξουν ένα πυρηνικό και όλα λύθηκαν.

Επιστήμη… ΕΠΙΣΤΗΜΗ: Πέρα από το πως, χρυσέ μου θα φτάσεις στο κέντρο της γής, υπάρχουν άπειρες επιστημονικές ανακρίβειες … πως σκατά επικοινωνούσαν με οποιονδήποτε από κει χάμω. Ή πως στο καλό επιβίωναν σε τέτοιες συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας βολτάρωντας το Ρίο Αντίριο. Θα έπρεπε να έχουν γίνει κομμάτι μάγματος ή απολιθώματα στην Ιουρασική.

Βάση Αβάσιμης ταινίας: Το μαγνητικό πεδίο της γης δεν επηρεάζει τα μικροκύματα που ναι μεν έρχονται κατά τρισεκατομμύρια από τον ήλιο αλλά είναι απλά φως. Άντε να μας ξέσκιζε λίγο ραδιόφωνα και κινητά. Και φούρνους μικροκυμάτων εν λειτουργία…

Μυστηριώδεις ψημμένες φτερούγες κοτόπουλου βγαίνουν από το πρόγραμμα ξεπαγώματος και τα φλυτζάνια για τους καφέδες ζεματάνε. Γρήγορα μία ταινία για το κέντρο της Γης.
 Βαθμός Επιστημονικής Αλήθειας: -2

5) ΧΑ ΕΞΩΓΗΙΝΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΣΣΣ

Independence Day (1996)/WILL SMITH, JEFF GOLDBLUM

Υπόθεση: Μία ιδιαιτέρως ανεπτυγμένη εξωγηινη φυλή εισβάλλει στον αγαπημένο μας πλανήτη και καταστρέφει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά μας μνημεία. ΑΛΛΑ, με την βοήθεια του Will Smith ο Jeff Goldblum κατάφερε να κολλήσει ΙΟ τα κομπιούτορ των εξωγηινων και να μας σώσει θεαματικά πάντα.

Επιστήμη… ΕΠΙΣΤΗΜΗ: A. Τι τους ένοιαζαν τα μνημεία μας και που κατάλαβαν ότι αυτά ήταν ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ μας. Β. Πόσο γρήγορα κατάλαβε ο Jeff Goldblum πως δουλεύει το αλιενοκομπιούτορ, και σε χρόνο DT έφτιαξε και τον ιό που το καταστρέφει. Κι εντάξει οκ είχαμε εκείνο το πράμα 50 χρονιά αλλά τα λύσαμε όλα σε μία ώρα… ? Για να μην πω το πόσο ευχαριστώ του εξωγήινους που χρησιμοποιήσαν USB, Ethernet, WIFI ή άντε κάνα Bluetooth να έχουμε κι εύκολη πρόσβαση στα κοντρόλια τους. Ίσως θα έπρεπε να το έχουν ρίξει σε τίποτα άλλο.

 Βαθμός Επιστημονικής Αλήθειας: 2

 

7) ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ…ΝΕΡΟ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΩ

SIGNS 2002 / MEL GIBSON, JOQUIN PHOENIX

Υπόθεση: Ναι ξαναμανά αλιεν λυμαίνονται τον υπέροχο πλανήτη μας και μόνο ο Bravehart, ο Johnny Cash και κάτι κωλόπαιδα θα τους σταματήσουν. Κι(λε)λερ. Ευτυχώς μαντάμες και μουσιούδες που αυτοί οι τύποι ανακάλυψαν την μόνη τους αδυναμία το ΝΕΡΟ.

Επιστήμη… ΕΠΙΣΤΗΜΗ: Ας το δούμε από την πιο απλή σκοπιά που μπορούμε. Ας πούμε ότι είμαστε εξωγήινοι και φτάνουμε στη γη.:

Κοιτάμε όξω από το διαστημόπλοιο και βλέπουμε ένα περίεργο γαλαζωπό πράγμα απλωμένο ολούθε πάνω σε αυτό τον πλανήτη. Τι κάνουμε?

Α. Τίποτα προχωράμε ως έχουμε

Β. Αναρωτιόμαστε τι διάολο είναι αυτό και το ψάχνουμε

Γ. Μας ενημερώνουν από το κοντρολ: Αυτός ο πλανήτης φαίνεται καλυμμένος με μία ουσία που καταστρέφει το είδος μας.

 

Όποια και να ήταν η σκέψη ξέρουμε την απάντηση του Κομάντερ “Τέλεια. Ας μην ξεχάσουμε την περήφανη πολεμική μας κραυγή!”

Κι άντε δεν το προσέξαμε, ποιανού φαεινή ιδέα ήταν να βγούμε όξω χωρίς προστατευτική στολή?Ανάλογο θα ήταν να την πέφταμε εμείς η υπέροχη ανθρώπινη φυλή σε ένα πλανήτη καλυμμένο με οξύ φορώντας μόνο μπικίνι. Σπλέντιτ?

 Βαθμός Επιστημονικής Αλήθειας: ΞΕΧΝΑ ΤΟ!

Πηγή

Διαβάστε τις λίβελους κατά των ΑΘΛΙΩΝ, του ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΠΟΥ ΓΕΛΑ ή το χρονολόγιο του SIN CITY 2

Σοφία Ζησίμου

Frankenweenie, αχ Frankenweenie μία goth ψυχή που μυρίζει ψάρι και φασκόμηλο. Την εποχή των δεινοσαύρων είχε ήδη μάθει τον Bergman, τον Fassbinder, τον Fellini, τον Κουροσάβα αλλά και τον Humphrey, τον Buster, τον Gregory, τον Frank και όλους αυτούς με αποτέλεσμα όταν έφτασε στον Homo Sapiens να ξέρει και την Rita, την Laureen, την Greta, την Grace, την Marlene και όλες αυτές. Απαρηγόρητα κουλτουριάρα η μόνης της ψυχαγωγία ήταν (σ)το Πάρτυ, παρέα με τον Νεαρό Φρανκενσταϊν και τον Ροζ Πάνθηρα. Αλλά τελικά σώθηκε όταν είδε έναν Εφιάλτη πριν τα Χριστούγεννα, ότι ένας φίλος της παντρεύτηκε μια Νεκρή Νύφη και η ίδια Σκότωσε το Βασίλη. 'Ετσι δέχτηκε ότι είναι Πολύ Σκληρή για να Πεθάνει κι ακόμα και ο Υπάνθρωπος Αράχνη αξίζει να ζει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *