Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ SCREAM
Τέσσερις ταινίες και μία ιδιαίτερη κληρονομιά από τον μετρ του είδους Wes Craven που ήρθε η ώρα να θυμηθούμε και να επανεξετάσουμε λίγο πριν το νέο SCREAM κάνει την εμφάνιση του στις κινηματογραφικές αίθουσες. Πληθώρα ηθοποιών, φόνοι, εξυπνάδες, ο Ghostface, σινεφιλικές αναφορές, αντιπαθητικοί χαρακτήρες που στο πέρασμα του χρόνου αγαπήθηκαν, παραγωγοί, σεναριογράφοι και κριτικές που σφάγιαζαν αλλά αποδείχθηκαν λάθος στο πέρασμα του χρόνου και ιδού όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζουμε.
1996: SCREAM (Wes Craven)
H πρώτη ταινία της σειράς αναζωογόνησε το σινεμά του τρόμου πετυχαίνοντας τον ιδανικό συνδυασμό ανάμεσα στο σασπένς και την σάτιρα ενώ έβαλε στο πάνθεον των κινηματογραφικών serial killers και τον Ghostface – φιγούρα που βασίστηκε στον πίνακα ‘Η Κραυγή’ του Νορβηγού εξπρεσιονιστή καλλιτέχνη ‘Εντβαρτ Μουνκ.
To φιλμ βασίστηκε στην πραγματική ιστορία του κατά συρροή δολοφόνου Ντάνιελ Ρόλινγκ ενώ ο σεναριογράφος Κέβιν Γουίλιαμσον επηρεάστηκε από τα γεγονότα που μελετούσε επί καθημερινής βάσεως που φοβόταν ακόμα και για την ίδια του την ζωή.
Η παραγωγή συνάντησε δυσκολίες στα γυρίσματα καθώς ο χώρος που είχε επιλεγεί, το σχολείο Σάντα Ρόζα στην Καλιφόρνια, δεν είχε λάβει γνώση του είδους που θα γυριζόταν εκεί. Τελικά το σχολείο αρνήθηκε να παραχωρήσει τον χώρο διότι αρχικά πίστευαν πως η ταινία θα ήταν κωμωδία.
Για να γυριστεί η τελευταία σκηνή του πάρτυ, η οποία διαρκούσε 42 λεπτά, χρειάστηκαν 21 συνεχόμενες βραδιές.
Χρησιμοποιήθηκαν 50 γαλόνια ψεύτικο αίμα, το οποίο φτιάχτηκε από σιρόπι καλαμποκιού και κόκκινη βαφή.
Σε δημοφιλή ψηφοφορία που έγινε στα τέλη του ’90 το ‘Scream’ κατετάχθη 5ο στην λίστα με τις πέντε πιο τρομαχτικές ταινίες για τους νέους. Λίστα που συμπληρώνεται από κλασικά φιλμ τρόμου: Ο Εξορκιστής, Halloween, Η Λάμψη και ο Εφιάλτης στον δρόμο με τις λεύκες.
Το ‘Scream’ όταν κυκλοφόρησε λογοκρίθηκε εντόνως κυρίως για τις σκηνές βίας που παρουσίαζε. Τρανό παράδειγμα: ο κομμένος λαιμός του Κένι, του εικονολήπτη της Γκέιλ Γουέδερς που ερμηνέυει η Κόρτνεϊ Κοξ. Σκηνή που ο Κρέιβεν έπρεπε να ‘πετσοκόψει’ μετά από απαίτηση της Κινηματογραφικής Ένωσης Αμερικής (MPAA) προκειμένου το φιλμ να μην παρασημοφορηθεί με τον χαρακτηρισμό NC-17 (Ακατάλληλο για ανηλίκους).
Η ταινία είναι επίσης γνωστή για τις cameo εμφανίσεις των Γουές Κρείβεν με μια iconic σκηνή – φόρο τιμής στον καλτ χαρακτήρα του Φρέντυ Κρούγκερ, και της Λίντα Μπλαιρ, του δαιμονισμένου κοριτσιού από τον κλασικό ‘Εξορκιστή.
Ο Wes Craven για να κάνει την Ντρου Μπάριμορ να δείχνει πιο πειστική στην αρχική σκηνή, της έλεγε διαρκώς ιστορίες για κακομεταχείριση ζώων.
Η εναρκτήρια σκηνή καταλαμβάνει τη 13η θέση στη λίστα του καναλιού Bravo με τις 100 πιο τρομακτικές σκηνές όλων των εποχών. Ο χαρακτήρας του Ghostface ήταν υποψήφιος στην κατηγορία ‘AFI 100 Χρόνια…100 Ήρωες και Κακοί’, ενώ η θρυλική ατάκα “Do you like scary movies?” στην κατηγορία AFI 100 Χρόνια…100 Κινηματογραφικές Ατάκες.
Ο αρχικός τίτλος που είχαν σκεφτεί για την ταινία ήταν Scary Movie(!)
Το 1997 η Νεβ Κάμπελ κέρδισε το Saturn Award για την ερμηνεία της και έλαβε υποψηφιότητα για MTV Movie Award καλύτερης γυναικείας ερμηνείας.
Το soundtrack της ταινίας περιλαμβάνει κομμάτια των The Connels, Nick Cave and the Bad Seeds, Moby. Η πρεμιέρα του Scream πραγματοποιήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 1996 στο Λος Άντζελες. Ο παραγωγός Χάρβευ Γουάινσταιν επέμενε να κυκλοφορήσει η ταινία την περίοδο των Χριστουγέννων καθώς πίστευε ότι οι έφηβοι και οι λάτρεις των ταινιών τρόμου δεν έχουν τίποτα ενδιαφέρον να δουν την περίοδο των γιορτών.
1997: SCREAM 2
Κυκλοφόρησε στην Αμερική στις 12 Δεκεμβρίου 1997 πετυχαίνοντας το μεγάλυτερο εισπρακτικό άνοιγμα που έγινε ποτέ σε ταινία Δεκεμβρίου. Το ρεκόρ το έσπασε η ταινία ‘’Αυτό που θέλουν οι γυναίκες’’ που κυκλοφόρησε το 2000.
Tο Scream 2 κριτικάρει αυτή την φορά τα sequel των ταινιών τρόμου.
Η παραγωγή συνάντησε δυσκολίες με το project, καθώς το σενάριο είχε διαρρεύσει στο διαδίκτυο με σκοπό να ξαναγραφτεί πολλές φορές. Χρησιμοποιήθηκαν αρκετοί τίτλοι μέχρι η ταινία να βαφτιστεί απλώς Scream 2: Scream Again, Scream Louder και Scream: The Sequel.
Προκειμένου να μην κριθεί ακατάλληλη από την Κινηματογραφική Ένωση Αμερικής (MPAA), ο Κρέιβεν επιχείρησε να χειραγωγήσει τα μέλη της παρουσιάζοντάς τους μια εκδοχή του φιλμ πολύ πιο ακραία. Έτσι το υλικό που τους έστειλε εμπεριείχε μια σκηνή του Ομάρ Επς να μαχαιρώνεται στο αυτί τρεις φορές, αντί για μία φορά όπως έγινε στην ταινία και μια εκτεταμένη σκηνή του Ράντυ Μικς (Τζέιμι Κένεντι) που έδειχνε το λαιμό του ακρωτηριασμένο. Ο Κρέιβεν πίστευε ότι η Ένωση θα τον ανάγκαζε να ‘πετσοκόψει’ το επιπλέον βίαιο υλικό που ούτως ή άλλως δεν είχε σκοπό να συμπεριλάβει στο τελικό του αποτέλεσμα! Τελικά η ταινία κέρδισε τον επιθυμητό χαρακτηρισμό R.
Το νέο καστ των ηθοποιών που πλαισιώνουν το αρχικό είναι η Σάρα Μισέλ Γκέλαρ, η οποία γύριζε ταυτόχρονα με την ταινία, τη σειρά ‘’Buffy the Vampire Slayer’’ και μόλις είχε τελειώσει τα γυρίσματα της ταινίας ‘’I Know What You Did Last Summer’’, ο Τζέρι Ο’ Κόνελ, η Λόρι Μετκαλφ, η Χέδερ Γκραχαμ και η μετέπειτα κυρία Σμιθ, Τζέιντα Πίνκετ. Πέρασμα από την ταινία κάνει και η Τόρι Σπέλινγκ, όπου υποδύεται την Σίντνεϊ Πρέσκοτ, για τις ανάγκες της υποτιθέμενης ταινίας που γυρίζεται κατά την διάρκεια της εξέλιξης της ιστορίας, βασισμένης στα γεγονότα του Γούντσμπορο.
Fun fact: Υπάρχει μια σκηνή στην ταινία όπου στο μάθημα κινηματογράφου στο πανεπιστήμιο, ο χαρακτήρας του Τζόσουα Τζάκσον μνημονεύει το Aliens μέσα από την θρυλική ατάκα της Σιγκούρνι Γουίβερ “Get away from her, you bitch!”, για να τον διορθώσει τελικά ο χαρακτήρας του Τζέιμι Κένεντι, ο Ράντι, λέγοντας του ότι η σωστή ατάκα της ταινίας ήταν: “Stay away from her, you bitch.”
Η φωνή της φίλης της Σίσι (Σάρα Μισέλ Γκέλαρ) που καλεί στο τηλέφωνο, λίγο πριν τον επικείμενο θάνατό της, δεν είναι άλλη από αυτή της Σέλμα Μπλερ. Οι δυο τους θα συμπρωταγωνιστούσαν 2 χρόνια μετά στην ταινία ‘’Cruel Intentions’’.
Κατά την διάρκεια των γυρισμάτων εκτός της ειδυλλίου που εξελισσόταν μεταξύ της Κοξ και του Αρκετ, ο Τζέρι Ό Κόνελ και η Σάρα Μισέλ Γκέλαρ επίσης βρίσκονταν σε σχέση.
Τον ρόλο που τελικά ερμηνεύει η Σάρα Μισέλ Γκέλαρ ήταν να τον υποδυθεί η Αλίσια Σίλβερστοουν, η οποία τελικά τον απέρριψε.
Ο Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ είναι ο σκηνοθέτης της ταινίας ‘Stab’ δηλαδή της ταινίας μέσα στην ταινία που βασίζεται στα γεγονότα στο Γουντσμπορο.
2000: SCREAM 3
Το Scream 3 αποτελεί το τρίτο μέρος της σειράς ταινιών και αυτό που ολοκληρώνει την ‘άτυπη’ τριλογία.
Διαδραματίζεται τρία χρόνια μετά τα γεγονότα που συνέβησαν στην προηγούμενη ταινία και η δράση πλέον μεταφέρεται στην Καλιφόρνια.
Παρ’ότι τα προηγούμενα δύο φιλμ ήταν περισσότερο σκοτεινά, στο τρίτο μέρος μεγαλύτερη έμφαση δίνεται στο κωμικό στοιχείο και αυτό διότι ένα χρόνο πριν είχε προηγηθεί η σφαγή στο λύκειο Κολουμπαϊν. Υπήρξαν ενστάσεις από την παραγωγή, η ταινία να μην απεικονίζει καθόλου σκηνές βίας και να δοθεί έμφαση στο χιούμορ. Ευτυχώς τελικά κάτι τέτοιο δεν έγινε απόλυτα δεκτό αφού παρενέβη ο Κρέιβεν ο οποίος πίεσε για να υπάρξει η απαιτούμενη βία.
Η εμφάνιση της Πάρκερ Πόουζι, βασίλισσας μέχρι τότε των indie ταινιών, προκάλεσε ευχάριστη έκπληξη.
Εξαιτίας των υποχρεώσεων του Κέβιν Γουίλιαμσον ως σκηνοθέτη πια, στο ντεμπούτο του στην ταινία ‘’ Πώς να σκοτώσετε τον καθηγητή σας ‘’, το σενάριο ανέλαβε ο Έρεν Κρούγκερ, κατοπινός σεναριογράφος του ‘’ The Ring ‘’. Αυτός ήταν και ο αρμόδιος για την μεταφορά της δράσης στο Χόλιγουντ. Η αρχική ιδέα ήταν ο χαρακτήρας του Μάθιου Λίλαρντ, Stu Macher, από την πρώτη ταινία, να επιστρέφει στο τρίτο μέρος και να είναι ο βασικός ‘κακός’.
Η έπαυλη του John Milton (Λανς Χένρικσεν) όπου εκτυλίσσεται η δράση στο τελευταίο μέρος, είχε χρησιμοποιηθεί ως χώρος και στην ταινία Halloween: H20.
Είναι η μόνη ταινία όπου ο χαρακτήρας του Ντέιβιντ Αρκέτ, Dewey Riley, δεν καταλήγει τραυματισμένος από τον Ghostface!
Στα πρώιμα στάδια της συγγραφής του σεναρίου, μην έχοντας εξοικειωθεί απόλυτα με τους ήρωες που είχε πλάσει ο Γουίλιαμσον, ο Κρούγκερ θέλησε να απεικονίσει τον χαρακτήρα της Νεβ Κάμπελ σαν την ηρωίδα που ερμήνευσε η Λίντα Χάμιλτον στο ‘’Εξολοθρευτής 2’’. Ο Κρέιβεν παρενέβη και τελικά το σενάριο επανέφερε τους γνώριμους χαρακτήρες που είχε χτίσει ο Γουίλιαμσον.
Τα γυρίσματα έλαβαν χώρα μεταξύ άλλων στο Χόλιγουντ, το Σαν Φερνάντο Βάλεϊ και το Μπέβερλι Χιλς.
Η Κάρι Φίσερ κάνει ένα σύντομο πέρασμα από την ταινία, κλείνοντας το μάτι στις τριλογίες, κατόπιν της ενσάρκωσις της ως Πριγκίπισσα Λέϊα στον ‘’Πόλεμο των Άστρων’’. Λέγεται μάλιστα ότι για τις σκηνές της, ο Κρέιβεν της έδωσε το ελεύθερο να εισάγει δικές της ατάκες.
Ο Κρέιβεν γύρισε 3 διαφορετικά φινάλε και δεν αποκάλυψε στο καστ ποιο θα χρησιμοποιούσε τελικά.
Παρά τις αρκετές αρνητικές κριτικές που πήρε, το Scream έλαβε και θερμής αποδοχής με μερικούς να κάνουν λόγο για τον καλύτερο τρόπο κλεισίματος της τριλογίας.
2011: SCREAM 4
Αποτελεί το τέταρτο μέρος της σειράς ταινιών τρόμου και ίσως το πιο αιματοβαμμένο. Προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις της εποχής και του κοινού που πλέον έχει στρέψει την προσοχή του στις ταινίες είδους ‘Saw’ και ‘Final Destination’. Το Scream 4 συνδυάζει και αυτή την φορά την slasher αισθητική με την μαύρη κωμωδία και η έμφαση δίνεται πλέον στην σάτιρα πάνω στα κλισέ των ριμέικ. Το Scream4 αποτέλεσε αρχικά την αφορμή να γυριστεί μία νέα τριλογία. Έλαβε μικτές κριτικές αν και πολλοί το επαίνεσαν ως καλύτερο σίκουελ του προκατόχου του. Αποτελεί την τελευταία ταινία που σκηνοθέτησε ο Γουές Κρέιβεν ο οποίος έφυγε από την ζωή το 2015. Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στο Μίσιγκαν.
Το Scream 4 λειτουργεί και σαν σίκουελ αλλά και ως ριμέικ, καθώς η ιστορία επανατοποθετείται εκεί όπου ξεκίνησαν όλα, στο Γουντσμπορο. Αρχικά το σενάριο ήθελε τους Gale και Dewey να έχουν αποκτήσει μωρό. Γρήγορα η ιδέα απορρίφθηκε καθώς ένα μωρό σε μία ταινία θα έκανε τα γυρίσματα πρακτικά αδύνατα. Υπήρχε επίσης η σκέψη ώστε η εναρκτήρια σκηνή να παρουσιάζει την Sidney να αναμετράται με τον Ghostface. H πάλη αυτή θα την άφηνε να αναρρώνει για δύο χρόνια και ουσιαστικά η ιστορία να ξεκινούσε από εκεί. Ο Μπομπ Γουάινσταϊν φοβήθηκε ότι η ταινία θα αργούσε να πάρει μπρος και ως εκ τούτου η ιδέα δεν υλοποιήθηκε.
Μια τεράστια αλλαγή, επίσης, που έγινε την τελευταία στιγμή ήταν η προσθήκη των σκηνών στο νοσοκομείο. Ουσιαστικά το φινάλε ήταν να ολοκληρωθεί στο σπίτι, με την Jill (Έμα Ρομπερτς) να μπαίνει στο ασθενοφόρο και να μιλά στον Dewey. Ένας τραυματιοφορέας θα φώναζε ότι μια γυναίκα είναι ακόμα ζωντανή χωρίς να διευκρινίζει αν πρόκειται για την Sidney ή την Jill. Hταινία θα ολοκληρωνόταν με αυτή την εκκρεμότητα και με την πιθανότητα η δεύτερη να γυρνούσε σε ένα πέμπτο φιλμ ως κύριος ανταγωνιστής της Sidney η οποία θα συνερχόταν από αμνησία.
Το Scream 4 αποτελεί την πρώτη από τις τέσσερις ταινίες όπου χρησιμοποιήθηκαν ψηφιακά εφέ. Η σκηνή όπου ο Perkins (Άντονι Άντερσον) μαχαιρώνεται στο μέτωπο δεν υπήρχε στο σενάριο. Προστέθηκε αργότερα από τον Κρέιβεν ο οποίος είχε εμπνευστεί από ένα ντοκιμαντέρ που μιλούσε για έναν άνθρωπο ο οποίος μαχαιρωμένος στο κεφάλι, κατάφερε να πάει μέχρι τα επείγοντα. Για την σκηνή αυτή, η λεπίδα του μαχαιριού χρησιμοποιήθηκε με την χρήση ειδικών εφέ. Πολλά χρόνια μετά την κυκλοφορία της ταινίας, αρκετοί έκαναν λόγο για την προφητική επίδραση των socialmediaστους νέους και στις ακραίες αποφάσεις που μπορεί κανείς να πάρει για να γίνει διάσημος μέσω του διαδικτύου.
Η σκηνή όπου ο Charlie (Ρόρι Καλκιν – μικρότερος αδερφός του Μακόλεϊ) είναι δεμένος στην καρέκλα, είναι μια έμμεση αναφορά στην εναρκτήρια σκηνή της πρώτης ταινίας. Η αρχική σκηνή της ταινίας στην οποία η μία κοπέλα δολοφονείται με μία μαχαιριά στην κοιλιά είναι αναφορά στον τρόπο δολοφονίας της Ντρου Μπάριμορ στο πρώτο φιλμ, ενώ η δολοφονία της Άννα Πάκουιν από την φίλη της, είναι αναφορά στην εναρκτήρια σκηνή του σινεμά από το Scream 2!
Οι αναφορές σε άλλες ταινίες είναι πολλές μεταξύ των οποίων τα: Halloween, Texas Chainsaw Massacre, Dawn of the Dead, The Amitiville Horror, The Hills Have Eyes, Bambi.
Τα γυρίσματα διήρκεσαν 2 εβδομάδες πέραν του αναμενόμενου. Η αρχική ημερομηνία κυκλοφορίας ήταν τον Οκτώβριο του 2010, τελικά κυκλοφόρησε στην Αμερική στις 15 Απριλίου 2011.
Από όλη την σειρά, είναι η ταινία με τον μεγαλύτερο αριθμό δολοφονιών (15). Είναι επίσης η πρώτη από τις τέσσερις ταινίες όπου δεν χρησιμοποιείται πουθενά το όνομα Στίβεν!
Μεταξύ άλλων είναι και η πρώτη όπου δεν χρησιμοποιείται ως αναφορά το όνομα της Maureen Prescott, μητέρας της Sidney, ως έμμεσο κίνητρο για κάποια από τις δολοφονίες.
Οι ρόλοι των Chloe (Κρίστεν Μπελ) και Rachel (Άννα Πάκουιν) αρχικά είχαν γραφτεί για τις Πάρις Χίλτον και Λίντσεϊ Λόχαν αντίστοιχα ενώ η 2 φορές υποψήφια για Oscar Μαίρη ΜακΝτόνελ (Χορεύοντας με τους Λύκους, Passion Fish) εμφανίζεται στην ταινία αλλά ο ρόλος της έχει σύντομο και άδοξο τέλος.