ΑφιερώματαΘΕΜΑΤΑ

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης: «Ο Ήλιος κι ο Βοριάς» του Θ.Νεοφώτιστου

Με μία ιδιαίτερη μικρού μήκους ταινία γιορτάζουν οι Cinepivates την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, παρουσιάζοντας αποκλειστικά την μικρού μήκους ταινία του Θανάση Νεοφώτιστου «Ο Ήλιος κι ο Βοριάς» (που κάνει την online πρεμιέρα της), ένα εικαστικό παραμύθι εμπνευσμένο από τον μύθο του Αισώπου, σε στίχους Γεώργιου Δροσίνη.

Στον Ηλιο και Βοριά -η σπουδαστική ταινία προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Δράμας το 2013, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ολυμπίας για παιδιά και νέους και στο Φεστιβάλ Aviff Cannes- δημιουργείται μια εφιαλτική συνθήκη για μια γυναίκα που μπλέκεται στο παιχνίδι δύο παιδιών. Χρώματα, ήχοι, φως δημιουργούν ένα ζωντανό παιχνίδι με μια ιδιαίτερη σκηνοθεσία, ενώ ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στη χειροποίητη σκηνογραφία.

Στην ταινία, μια γυναίκα περπατάει ξέγνοιαστη στον αγρό, μαζεύοντας λουλούδια και ανεμόμυλους, ανυποψίαστη γι’ αυτό που θα της συμβεί όταν ο Ήλιος κι ο Βοριάς ερίσουν για το ποιος είναι δυνατότερος. Κι οι δύο θα προσπαθήσουν να τη γδύσουν. Ο καθένας χρησιμοποιεί τα πιο δυνατά του όπλα. Ποιος θα βγει νικητής;

the sun and the wind 00c

Ο Θανάσης Νεοφώτιστος επιλέγει να δώσει τον ρόλο του γέρου σε γυναίκα (Μαρία Οικονόμου), ενώ οι δυνάμεις της φύσης, ο ήλιος και ο άνεμος, ενσαρκώνονται από δυο μικρά παιδιά που κοντράρονται παίζοντας ένα ‘αθώο’ παιχνίδι εις βάρος της.

«Δεν ξέρω γιατί επέλεξα γυναίκα ηρωίδα. Με έχουν ξαναρωτήσει. Μου αρέσει να δουλεύω με γυναίκες. Υπάρχει βέβαια και ένα δεύτερο επίπεδο: εκείνο της γυναίκας που ταλαιπωρείται από δύο παιδιά. Θα μπορούσαν να είναι τα παιδιά της και στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι» είχε δηλώσει παλαιότερα ο σκηνοθέτης.

the sun and the wind 011

Όσο για την αφορμή της ταινίας; «Είχα κληθεί να κάνω μη αφηγηματικό σινεμά για μία εργασία. Έψαχνα, λοιπόν, ιστορίες και σκέφτηκα ότι όλα έχουν ήδη ειπωθεί. Και ότι όλα τα έχει πει η ελληνική παράδοση και ιδιαίτερα ο Αίσωπος. Έτσι αποφάσισα να κάνω αυτό το παραμύθι» σημειώνει ο σκηνοθέτης.

Δείτε την ταινία:

Δείτε αποκλειστικά backstage από τα γυρίσματα:

Το ποιήμα του Γεωργίου Δροσίνη

Ο Ήλιος και ο Αέρας

Ο Αέρας θύμωσε,
με τον Ήλιο μάλωσε.
Ο Αέρας έλεγε:
– Είμαι δυνατότερος!
Και ο Ήλιος έλεγε:
– Σε περνώ στη δύναμη!
Ένας γέρος γεωργός
με τη μαύρη κάπα του
στο χωράφι πήγαινε.
Ο Αέρας λάλησε:
– Όποιος έχει δύναμη
παίρνει από τον γέροντα
τη χονδρή την κάπα του!
Φύσησε, ξεφύσησεν,
έσκασε στο φύσημα·
άδικος ο κόπος του.
Κρύωσεν ο γέροντας
και διπλά τυλίχθηκε
στη χονδρή την κάπα του.
Mα κι ο Ήλιος λάλησε:
– Όποιος έχει δύναμη
παίρνει από το γέροντα
τη χονδρή την κάπα του!
Έφεξεν ολόλαμπρος·
καλοσύνη σκόρπισε,
κι έβγαλεν ο γέροντας
τη χονδρή την κάπα του.
Πάλι ξαναλάλησε:
– Άκουσε και μάθε το·
σε περνώ στη δύναμη,
γιατί πας με το κακό
κι εγώ πάω με το καλό!
(από το βιβλίο: Γεώργιος Δροσίνης, Παιδικά παραμύθια, Eκδότης Iωάν. N. Σιδέρης, χ.χ.)

Ο Γεώργιος Δροσίνης (9 Δεκεμβρίου 1859 – 3 Ιανουαρίου 1951) ήταν Έλληνας ποιητής, πεζογράφος και δημοσιογράφος. Ήταν ένας από τους πρωτοπόρους της Νέας Αθηναϊκής Σχολής στην ποίηση και της ηθογραφίας στην πεζογραφία. Η πρώτη ποιητική του συλλογή Ιστοί Αράχνης σηματοδότησε την εμφάνιση της Νέας Αθηναϊκής Σχολής. Βασισμένος στον μύθο του Αισώπου «Ο Ήλιος κι ο Βοριάς» έγραψε το ποιήμα «Ο Ήλιος κι ο Αέρας» που εκδόθηκε στο βιβλίο «Παιδικά παραμύθια, 1889».

Μάθετε περισσότερα για τον Γεώργιο Δροσίνη από την ιστοσελίδα του μουσείου του

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *