Home CinemaΚΡΙΤΙΚΕΣ

Μα γιατί όλοι θέλουν να με ξεκάνουν; (Ισότητα φύλων στην εξόντωση)

survivor 1GUNMAN 1
Ονομάζεται Κέητ Άμποτ. Είναι επικεφαλής Ασφαλείας στην Αμερικάνικη Πρεσβεία στο Λονδίνο. Θεωρείται αστέρι στη δουλειά της, μιλάει 4 γλώσσες κι έχει ισχυρότατη διαίσθηση σ’ ό,τι αφορά τη δουλειά της.

Ονομάζεται Τζιμ Τεριέ. Πρώην μέλος των Ειδικών Δυνάμεων, μισθοφόρος ελεύθ.σκοπευτής, βρίσκεται στη Δημοκρατία του Κογκό, όπου δολοφονεί τον Υπουργό Μεταλλείων και μετά από 8 χρόνια γίνεται ο ίδιος στόχος εξόντωσης.

Δύο ταινίες, το  SURVIVOR (2014)  και το  ΤHE GUNMAN (2015),  η πρώτη αμερικανο-βρετανική παραγωγή, η δεύτερη γαλλο-αμερικάνικη, με δυναμικό μοντάζ που εντείνει την αγωνία, εξαιρετικές μουσικές (Eshkeri και Beltrami αντιστοίχως), φοβερό ρυθμό που κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή, εξαίρετες ερμηνείες απ’τους ηθοποιούς που υποδύονται τους ΚΑΚΟΥΣ (ο εκπληκτικός Pierce Brosnan στο SURVIVOR, και ο εξαιρετικός και πειστικότατα αχώνευτος Marc Rylance στο THE GUNMAN) και με δύο πολύ ενδιαφέροντες βασικούς χαρακτήρες ως τα δυνάμει θύματα, και ορίστε πως επιτυγχάνεται η “ισορροπία του τρόμου” μεταξύ ανδρών-γυναικών στη μεγάλη οθόνη. Αμφότεροι οι πρωταγωνιστές (η Mila Jovovich επαρκέστατη στο SURVIVOR, κι ο σε φοβερή φόρμα Sean Penn στο THE GUNMAN) έχουν να επιδείξουν αξιοζήλευτες ικανότητες, ιδίως η Κέητ Άμποτ. Θυμίζει περισσότερο πράκτορα της CΙΑ παρά υπάλληλο Πρεσβείας, τρομερή αντοχή κι ας περνάνε του λιναριού τα πάθη, και ανήσυχη συνείδηση που τους δημιουργεί πολλά προβλήματα, το εξής ένα: καταδιώκονται με λύσσα για να τους στείλουν στα θυμαράκια, και μάλιστα είναι οι συνεργάτες τους αυτοί που στρέφονται εναντίον τους, η συκοφάντηση και καταδίωξη προέρχεται απ’ αυτούς που υποτίθεται πως ήταν με το μέρος τους.

Ενώ η Άμποτ φαίνεται να έχει ανύπαρκτη ερωτική ζωή, δεν συμβαίνει το ίδιο με τον γεροδεμένο Τζιμ Τεριέ (είναι πολύ ενδιαφέρον αυτό, η δυναμική πρωταγωνίστρια μ’ έναν έρωτα στο φόντο δείχνει ίσως ευάλωτη και κλισέ ενώ ο δυναμικός πρωταγωνιστής όχι;) ο οποίος διεκδικεί την πρώην του μεγάλη αγάπη (η ωραία Jasmine Trinca) απ’τον ερωτικό αντίζηλό του Φέλιξ (ο χύμα Σπανιόλος J.Βardem δίνει την εντύπωση πως παίζει μεθυσμένος ή υποδύεται τον μονίμως μεθυσμένο).

Μοιάζει η όλη περιπέτεια στην οποία ενεπλάκη ο Τεριέ να στήθηκε απ’τον Φέλιξ με μόνο στόχο να τον βγάλει απ’τη μέση για να κερδίσει αυτός την ωραία Άννι. Οι συνέπειες στον ψυχισμό των αποδεκτών του μακελειού της 11ης Σεπτεμβρίου και της απάντησης των Η.Π.Α. σ’ αυτό, είναι το πλαίσιο δράσης στο SURVIVOR ενώ οι συμφωνίες εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων ταλαίπωρων χωρών είναι το πλαίσιο στο THE GUNMAN.

Και στις δύο περιπτώσεις έχουμε δικαίωση και επιβίωση των βασικών χαρακτήρων- ο ορισμός της περιπέτειας γι’ άλλη μιά φορά επαληθεύεται.

GUNMAN 2gunman-imagen-4
Μετά το πρόσφατο τραγικότατο γεγονός στο Παρίσι, φοβάμαι πως θα έχουμε νέο κύμα ταινιών ανάλογης θεματολογίας, όχι πλέον για την “11η Σεπτεμβρίου” αλλά για την “13η Νοεμβρίου” και την απάντηση των Ισλαμοφασιστών ή αυτών που κρύβονται πίσω τους και τους εξοπλίζουν… Γιατί όπως μας έχουν δείξει οι ταινίες όμοιας θεματικής, δεν υπάρχουν καλοί και κακοί πλέον. Αλλά κακοί με “ταμπέλα” και κακοί χωρίς τέτοια, που είναι ακόμα πιό επικίνδυνοι.

gunman 3gunman 4survivor 5Survivor-3Milla Jovovich Survivor (1)survivor 6gunman 7

Κατερίνα Καρά

Την πρώτη ταινία την είδε πριν πολλά χρόνια σε συνοικιακό σινεμά. Τραυματική εμπειρία... Επική η ταινία. Από τότε δηλώνει ανερυθριάστως ότι οι ταινίες (όπως και τα βιβλία) την έχουν πάρει κανονικά στο λαιμό τους. Πιστεύει ότι το σινεμά, όπως και η Τέχνη γενικώς, ΔΕΝ θα πεθάνει ποτέ, επειδή η τρισάθλια πραγματικότητα ειρωνεύεται χοντρά τις προθέσεις και τα όνειρά μας... Άρα κάπως πρέπει να αποδίδεται δικαιοσύνη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *