TV - ΣΕΙΡΕΣTV Κριτικές

The Act: Μια ματιά στην παιδική κακοποίηση

Η νέα σειρά του Hulu, που ακούει στο όνομα “The Act”, είναι μια σούπερ εθιστική σειρά που θα σε κάνει να κολλήσεις από το πρώτο κιόλας επεισόδιο. Η ιστορία που πραγματεύεται είναι αληθινή και αφορά την υπόθεση της Τζίπσι Ρόουζ Μπλάτσαρντ που καταδικάστηκε για τον φόνο της μητέρας της.

the-act

Πιο αναλυτικά, η Τζίπσι Ρόουζ Μπλάτσαρντ είναι μια έφηβη που βρίσκεται καθηλωμένη σε αναπηρικό καροτσάκι εξαιτίας πολλών προβλημάτων υγείας. Η μητέρα της, Ντι ντι, την υπεραγαπά και την προστατεύει, κερδίζοντας την συμπόνια και τον θαυμασμό όλων. Στην πραγματικότητα, όμως, η Ντι ντι είναι μια πιεστική μητέρα που κακοποιεί την κόρη της υποβάλλοντας την σε ιατρικές επεμβάσεις χωρίς να υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα, της συμπεριφέρεται σαν να είναι μωρό, της λέει συνεχώς ψέματα και δεν την αφήνει να βγαίνει έξω. Κάποια στιγμή, η Τζίπσι αντιλαμβάνεται τα ψέματα της μητέρας της και πείθει  τον φίλο της να την δολοφονήσει για να ζήσουν μαζί ευτυχισμένοι.

Το “The Act” είναι από τις καλύτερες σειρές της φετινής χρονιάς για πολλούς λόγους. Ο κυριότερος είναι οι ερμηνείες των δύο πρωταγωνιστριών, Πατρίτσια Αρκέτ και Τζο Κινγκ.  Και οι δύο κατάφεραν να αποδώσουν στο μέγιστο βαθμό την σχέση των δύο ατόμων που είναι εξαρτημένα το ένα από το άλλο, που αγαπιούνται αλλά που υποβόσκει η ανάγκη  μιας αμοιβαίας σωματικής βλάβης. Το δίδυμο Αρκέτ – Κινγκ δίνουν μαθήματα υποκριτικής, με πειθαρχημένες, ρεαλιστικές, ανθρώπινες και εξαιρετικές ερμηνείες.

the-act-2

Επιπλέον, ο συνδυασμός του μελοδράματος με τις ενδιαφέρουσες σκηνοθετικές λεπτομέρειες που δίνουν οι σκηνοθέτες, Νικ Αντόσκα και Μισέλ Ντιν, δίνουν στη σειρά μια αίγλη παλιομοδίτικου θρίλερ.  Δεν ξεφεύγει από τον ρεαλισμό, δεν υπερβάλλει για να προκαλέσει τον θεατή ∙ αντίθετα παρουσιάζει τις καταστάσεις ακριβώς όπως συνέβησαν, όσο σκληρές και αν είναι. Σκηνοθετικά, έχει κάποιες έξυπνες παρεμβάσεις, όπως τα μηνύματα κειμένου που αποστέλλονται και λαμβάνονται από την Τζίπσι σε όλο το εύρος του κάδρου καλύπτοντας στοιχεία και αντικείμενα του πλάνου, η απομόνωση των πλάνων που η Τζιπσι λαμβάνει το συμπλήρωμα διατροφής δείχνοντας τον βαθμό της κακοποίησης από τη μητέρα, αλλά και η δειλή προσφυγή της σε έναν διαδικτυακό κόσμο.

the-act-3

Στόχος της σειράς είναι η προβολή ενός σοβαρού κοινωνικού προβλήματος, εκείνου της παιδικής κακοποίησης, μέσα από μια άκρως αληθινή (και πρόσφατη) ιστορία, με τις δύο γυναίκες να τιμωρούνται αναλόγως.

Το “The Act” είναι η σειρά που θα κάνει τον θεατή να σκεφτεί αν όντως τελικά θέλει να παρακολουθήσει τα γεγονότα που συμβαίνουν στο σπίτι των Μπλατσαρντ, αν θα κλείσει τα μάτια καθώς εξελίσσεται η ιστορία, θα εξοργιστεί με την συμπεριφορά της μητέρας και θα συμπονέσει την κακοποιημένη κόρη.

Κατερίνα Σιδηροπούλου

Οι πρώτες ταινίες ήταν τα κλασικά κινούμενα σχέδια της Disney. Έπειτα ήρθε η «Ελισάβετ» και τότε μπήκε δειλά στον κόσμο του κινηματογράφου. Ώσπου, στο πανεπιστήμιο ήρθε ο καλός βωβός κινηματογράφος και άλλα αριστουργήματα της έβδομης τέχνης. Και κάπως έτσι, ξεκίνησε ο κινηματογραφικός της εθισμός!

Μια σκέψη για το “The Act: Μια ματιά στην παιδική κακοποίηση

  • Όχι μόνο για την παιδική κακοποίηση, αλλά και για το “σύνδρομο Μυνχάουζεν”, δια αντιπροσώπου (εδώ), σύνδρομο που είδαμε και στο Sharp Objects.

    Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *