Home CinemaTV - ΣΕΙΡΕΣTV ΚριτικέςΚΡΙΤΙΚΕΣ

Το Παράδοξο του Cloverfield (The Cloverfield Paradox)

cloverfield-paradox

Η τρίτη ταινία Cloverfield, η οποία κυκλοφόρησε μέσω Netflix λίγο μετά την πρώτη προβολή του τρέιλερ της, ασχολείται με ένα διαφορετικό είδος τρόμου. Ενώ η πρώτη ήταν γυρισμένη με κάμερα στο χέρι, μεταφέροντας το μυστήριο και τον τρόμο σχεδόν με το να μη δείχνει το τέρας στους δρόμους της μεγαλούπολης, το δεύτερο (10 Cloverfield Lane) ήταν ένα έξυπνο κλειστοφοβικό θρίλερ που έπαιζε με την ιδέα του εξωτερικού και εσωτερικού κινδύνου -μόνο και μόνο για να τα ανατρέψει όλα αυτά με το ιδιοφυές φινάλε του. Το The Cloverfield Paradox από την άλλη αποτελεί ένα deep space horror, παρόμοιας λογικής με ταινίες όπως το Alien ή το πιο πρόσφατο Life.

Με τη Γη να αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα στα αποθέματα ενέργειας, μια ομάδα αστροναυτών κάνει πειράματα με έναν επιταχυντή, προκειμένου να ανακαλύψει μια νέα πηγή ενέργειας. Το πείραμα θα πάει στραβά και οι αστροναύτες θα ανακαλύψουν ότι η Γη μοιάζει να έχει εξαφανιστεί!

05-cloverfield.w710.h473

Ενδιαφέρον αρχικά ως concept, το The Cloverfield Paradox -σκηνοθεσίας Τζούλιους Όνα και παραγωγής Τζ. Τζ. Έιμπραμς- πάσχει από την υπερβολική επιθυμία του να τα πει όλα σε μία ταινία και να μοιάσει με αρκετές. Έτσι, εκτός από το Alien, έχουμε αναφορές σε ταινίες όπως τα Another Earth, Solaris, Interstellar. Η ταινία προσπαθεί να θέσει κάποια φιλοσοφικά ερωτήματα και διερωτάται για τις επιλογές που κάνουμε προκειμένου να αγγίξουμε την ευτυχία, ωστόσο στο μεγαλύτερο μέρος της, η ταινία είναι απλά ένας αχταρμάς. Σίγουρα δεν διαθέτει τη φρεσκάδα των προηγούμενων δύο ταινιών και από κάποια στιγμή και μετά ξέρεις ακριβώς τι θα δεις και πώς θα το δεις. Ξέρεις ότι θα δεις τις απαραίτητες θυσίες, τις προδοσίες και ένα φαινομενικό twist στο φινάλε -που δεν είναι και τόσο twist τελικά.

Όσο για το πώς εντάσσεται στο χρονολόγιο των ταινιών Cloverfield, η ταινία μοιάζει να αποτελεί ένα πρίκουελ περισσότερο των δύο ταινιών, εξηγώντας ίσως το «πώς φτάσαμε ως εδώ» – μην ψάχνετε όμως επιστημονικά έγκυρες απαντήσεις.

cloverfield-paradox02

Είναι κρίμα γιατί πραγματικά ένα ταλαντούχο καστ έχει εμπλακεί εδώ: από τη Γκούγκου Μπάθα-Ρο (Belle, Κυρία Σλόαν) μέχρι τον Ντέιβιντ Ογέλογουο (Selma, A United Kingdom) και τον Ντάνιελ Μπριλ, αλλά και την Ελίζαμπεθ Ντεμπίκι του The Night Manager, οι ηθοποιοί μοιάζουν να μην ξέρουν ακριβώς τι να κάνουν. Φιλοσοφία, τρόμος και κωμικά στοιχεία -που είναι έξυπνα αλλά μοιάζουν να μην ταιριάζουν με την υπόλοιπη ταινία (βλ. το χέρι)- μπλέκονται μεταξύ τους και συνθέτουν μια ταινία που μπορεί κάποιος να χαζέψει ένα βράδυ στη μικρή του οθόνη, αλλά βρίσκεται… έτη φωτός μακριά από την έξυπνη παράδοση των προηγούμενων ταινιών.

Αγγελική Στελλάκη

Η πρώτη ταινία που είδε σε κινηματογραφική αίθουσα ήταν το Χορεύοντας με τους Λύκους. Κατά τη διάρκεια του οποίου διάβαζε Μίκι Μάους, σπάζοντας τα νεύρα όλων. Σε σινεφίλ μονοπάτια οδηγήθηκε όταν, κατά τη διάρκεια μοναχικών κινηματογραφικών βραδινών περιπλανήσεων, διαπίστωσε ότι νοιώθει μια παράξενη ευτυχία, κάθε φορά που τα φώτα χαμηλώνουν, ο ήχος του προτζέκτορα πλημμυρίζει το χώρο και μυρωδιά ποπ κορν ξεχύνεται στην αίθουσα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *