Kill Bill: 10 κεφάλαια, μία ταινία δύο κομμάτια και the whole bloody affair εν τέλει
Για το Kill Bill έχουν γραφτεί και βιβλία, αναμεσά τους και μία έρευνα για τα western η οποία καταλήγει στο ότι ο Ταραντίνο επανέφερε στη νέα χιλιετία το γουέστερν ως αφηγηματικό μέσο, βοηθώντας αρχικά στην επιβιωσή του και συνεπώς στην συνδεσή του με τον κόσμο του σήμερα. Ο ΚιλΜπιλς, έχει κερδίσει δύο βραβεία Εmpire για καλύτερη ηθοποιό και σκηνοθέτη, δύο Saturn για καλύτερη ηθοποιό και δεύτερο ρόλο και 3 Mtv awards για καλύτερη γυναικεία ερμηνεία, καλύτερη κακιά και καλύτερη σκηνή μάχης. Χιούστον, ώρα ανάλυσης.
Αυτό το τέρας θα γεμίσει με την ανάλυση πέντε παραγόντων που πιστεύω πως συνθέτουν την ιδιαίτερότητα αυτής της ταινίας― το σκηνικό, οι γυναίκες, η χρονική ροή, η μουσική και οι επιρροές και αναφορές.
Α. Το Σκηνικό
Κείνη την αποφράδα μέρα στο ξωκλήσι στο Ελ Πάσο…στο Τέξας… ήγινε χαμός. Αυτή η καταραμένη συμμορία με το όνομα― Deadly Viper Assassination Squad με μέλη της, την Νύφη aka Black Mamba – Uma Thurman, τον Βασίλης aka Snake Charmer – David Carradine, την O-Ren Ishii aka Cottonmouth – Lucy Liu, την Vernita Green aka Copperhead – Vivica A. Fox, τον γιανκι ντουντλ ντι Budd aka Sidewinder – Michael Madsen, και την Elle Driver aka California Mountain Snake- Daryl Hanna, έσπειρε τον τρόμο με θύμα την ίδια την έγκυο Νύφη… ή Black Mamba -Uma Thurman αλλά και άλλα 8 άτομα. Λάθος επιλογή. Η πιο δολοφονική γυναίκα στον κόσμο αφού ξύπνησε από το κώμα και κατάπιε τη γλώσσα του Buck, που ήρθε για να πηδήξει… πήρε τα κλειδιά του Pussy Wagon του…(ναι ναι Telephone… σου μυρίζει) και το γνωστό κολάζ χρονικών στιγμών, κινηματογραφικών ειδών και μουσικών, ξεκινάει.
Β. Οι Γυναίκες
Δέκα κεφάλαια λοιπόν … 5 ανά ταινία, μας διηγούνται μία ιδιότυπη ασυστόλως φεμινιστική ιστορία εκδίκησης, οπού οι πλειονότητα των κεντρικών ηρώων είναι παντοδύναμες γυναίκες όλων των φυλών και των ιδιοτήτων με μόλις δύο άντρες να συμπληρώνουν το καστ. Ο Βασίλης και ο γιανκι ντουντλ ντι αδερφός του Μπαντ. Ο Κουέντιν, εν μέρει σε συνδυασμό με την Uma παίρνουν όλα τα κλασσικά στερεότυπα, του τιμωρού, του εκπαιδεύομενου, του εκτελεστή, σε συνδυασμό με την μαφία, τους σαμουραϊ, τις πολεμικές τέχνες και το γουέστερν και τα φοράνε σε όλες αυτές τις τύπισσες. Και δεν υπάρχει στιγμή που να θεωρήσεις ότι είναι κάπως υπερφίαλο… όχι αυτές οι τύπισσες σε πείθουν για την σκληρότητα και την ικανότητα τους. Ο Κουέντιν θέλει να κάνει όλες τις φαντασιώσεις του για τους απανταχού αδικημένους πραγματικότητα.
Γ. Η Χρονική Ροή
Αλλά first things first … μη γραμμική κινηματογραφική αφήγηση με μόνιμα μπρος πίσω… αλλά και δεξιά αριστερά, και πάνω κάτω. Ανακαλύπτουμε την προϊστορία, και τις παράπλευρες ιστορίες πίσω από την ιστορία, άλλοτε με βάση την εικόνα || π.χ. άγρια ποιητικά με την anime ιστορία της O-Ren και την χρήση άσπρου μαύρου σε κομμάτια της αφήγησης ή 60’ς-70’ς με την εκπαίδευση του Pai Mei και την σύγκρουση στο σπίτι των φύλλων, άλλοτε με βάση την κατάσταση, || π.χ. κωμικά με την απόσυρση της πληρωμένης δολοφόνου μετά την ανακοίνωση της εγκυμοσύνης της Νύφης. Ορίστε, να σας παραθέτων και α. την χρονολογική σειρά των δύο ταινιών εξ αριστερών β. την σωστή εκ δεξιών μεγάλη η χάρη της.
Kill Bill Vol11. 2 2 The blood-splattered BRIDE 3. The Origin of O-Ren 4. The MAN From OKINAWA 5. Showdown at House of Blue Leaves Kill Bill Vol 2. 6. Massacre at Two Pines |
Η ΣΩΣΤΗ ΧΡΟΝΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΤΟΥ THE WHOLE BLOODY AFFAIR3: The Origin of O-Ren 8: The cruel tutelage of Pai Mei. // The Lisa Wong Hit (είναι έγκυος) 6: Massacre at Two Pines. 2: The Blood-Splattered Bride (μέρος α: σε κωμα) // Queen of the Crime Council (Η O-Ren γίνεται αρχηγός της Γιάκουζα) 2: The Blood-Splattered Bride(μέρος β: ξυπνάει) 4: The Man from Okinawa 5: Show Down at House of Blue Leaves // Ο Βασίλης συναντά τον Budd 1: 2 7: The Lonely Grave of Paula Schultz 9: Elle and I 10: Face to Face |
Δ. Η Μουσική
Ίσως μιλάμε για την πιο προτώτυπη χρήση μουσικής που έχει γίνει ποτέ σε ταινία. Για του λόγου τα αληθές απολαύστε την λίστα των cinepivatwn Kill Bill Music με πολλά κομμάτια του Whole damned bloody affair…
Αυτό που θα διαβάσετε είναι ποια μουσικά κομμάτια θεωρώ ότι χρησιμοποιούνται με τον καλύτερο ή πιο πρωτότυπο τρόπο, μαζί φυσικά με τα πιο διάσημα…ελπίζω. Υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες τις οποίες δεν θα αναλύσω όπως από ποια κινηματογραφικά έργα προέρχονται ή την σχέση των αρχικών πρωτότυπων σκηνών με αυτές στις οποίες χρησιμοποιούνται στο Kill Bill.
KB Vol1
Φοβερό φολκλόρ το τραγούδι των τίτλων από την Νάνσυ, Bang Bang… αυτό κυριολεκτικά έκανε ο Βασίλης στην κοπελίτσα… he shot her down.
Eπικό σφύριγμα της Daryl Hannah, twisted nerve, στο νοσοκομείο.
Isaac Hayes … δηλαδή funk 70’s για την ανακάλυψη του Pussy Wagon.
Spaghetti western φλαουτάκι για την γνωριμία μας με την O-Ren.
Classic love theme για την γνωριμία της Νύφης με τις Κατάνες-τα γιαπωνέζικα σπαθιά.
Αλλά το πιο αδιανόητο πραγματικά είναι αυτό το ανεπανάληπτο μελό και ουστ από εκεί κομμάτι… The Lonely Shepherd που από τραγέλαφος μετατρέπεται σε uber hard core theme για το τέλειο σπαθί… και την τέλεια εκδίκηση. Απλώς ασύλληπτη χρήση μουσικής στη συγκεκριμένη σκηνή. Ποιος να το φανταζόταν.
Όχι ότι στην συνέχεια γίνεται λιγότερο ασύλληπτος. Green Hornet … για την μεταβασή της Νύφης στην Ιαπωνία και την καφρίλα με την μηχανή.
Και ξεκινάει η φάση House of leaves. Rοκ-φανκοποπ υπέροχο κομμάτι για την grande entry της ματζέστικ O-ren και τους Crazy 88 που την συνοδεύουν και τις 5,6,7,8’ς να παίζουν τους ευατούς τους και Woo Hoo… Παλι Western και μάλιστα χορωδιακό και μάλιστα original Ennio Moriccone αυτή τη φορά, στο μακελειό, συνέχεια του οποίου το γυρνάει σε ελεκτροποπ και rock & roll.
Κι εκεί που λες εντάξει που αλλού θα το παέι ο μπαγάσας σου πετάει ένα λατιν don’t let me be misunderstood στην σύγκρουση Νύφης-O-ren. Και φυσικά καταλήγει στο θρυλικό κρασάκι του τσού, κάπου εκεί κι αυτό.
KB Vol2
Στο δεύτερο μέρος συνεχίζει όχι με την ίδια αυθάδεια να συνδυάζει μουσικές με εικόνες αλλά δεν πολυ υστερεί. Ορίστε μερικά highlights από ενδιαφέρουσα ή ιδιαίτερη μουσική επένδυση στα τελευταία 5 κεφάλαια.
- Φλαουτάκι για την ανακοίνωση ύπαρξη του Βασίλη στο El Paso.
- latin & western για τον γιανκι ντουντλ ντι Μπαντ.
- Westernizon/κινεζίζον φλαουτάκι για το φέρετρο της Νυφούλας πάλι γυρνάμε στον Morricone.
- Isaac Hayes και hip hop αίσθηση για τον Pai Mei.
- Πίσω στα επικά spaghetti θέματα για την απόδραση της Νύφης από το φερετράκι Morricone ξανά και ξανά.
- Prog rock σόλο για την Elle,
- πίσω στον Morricone για την αποδρούσα Νύφη.
- πίσω στη φανκ για την επιστροφή της Νύφης στο σπίτι του Βασίλη.
- Malcom Maclaren για την BB στο κρεββάτι
και πάλι Enio Moriccone για τον θάνατο του Βασίλη. Και φάτε για το τέλος το “Malagueña Salerosa”.
Όπως καταλαβαίνετε, κάθε κεφάλαιο ακολουθεί τον δικό του ρυθμό, ανήκει στο δικό του είδος, έχει την δική του σκηνοθεσία και ακούει την δική του μουσική.
Ε. Επιρροές και αναφορές
Εδώ τώρα γίνεται της Πόπης…
Γιατί σαν να μην έφταναν όλα αυτά ο Ταραντίνο ενσωμάτωσε σε αυτήν την ταινία όχι μόνο τα κοινωνιολογικά χαρακτηριστικά των ηρώων διαφόρων άλλων ταινιών για να τα φορέσει στις τυπισσές του αλλά και τις εικόνες που τα συνοδεύουν και όχι απλά τις εικόνες που τα συνοδεύουν αλλά και κάποιες φορές ΚΑΙ τις ίδιες ή αντίστοιχες μουσικές. Από άποψη εικόνας πάντως, χρησιμοποιήσε σε άλλες σκηνές την δομή της κλασσικής Bruce Lee ταινίας με τους κακούς να πολλαπλασιάζονται όσο περνάει η ώρα, την αποτύπωση της εκπαίδευσης στις πολεμικές τέχνες… στην αρχή άχρηστος, στην επόμενη σκηνή μέτριος και στο τέλος γαμάτος, τα κόλπα των γουέστερν για την αποτύπωση της απόστασης, του παρελθόντος αλλά και για την σουρρεαλιστική βία στις σκηνές τους. Λόγω μεγέθους θα απαριθμήσω μόνο ελάχιστες από τις συνολικές επιρροές και αναφορές σε ταινίες και φυσικά σε είδη.
Με μεγάλη περηφάνεια παρουσιάζω τον οπτικό κατάλογο τον οποίο και φίλτραρα για να σας παρουσίασω τον δικό μου… συμπτυγμένο κατάλογο, γιατί ναι δεν συμφωνώ με όλες απολύτως τις αναφορές. Ο δημιουργός αυτού του βίντεο το παράκανε λιγάκι.
Συνεπτυγμένος Κατάλογος
- Κίτρινη φόρμα, μηχανή μας έρχονται από το θρυλικό Game of Death (1978), μαζί με τα Κουνγκ Φου…ε Bruce Lee,
- οι σκιές που πολεμάνε σε μπλε μας έρχονται από το Samurai Fiction (1998) νταξ εκεί πολεμούσαν σε κόκκινο,
- από το Once Upon A Time In The West (1968) μας έρχεται το blur της Νύφης που το ’σκασε από το φερετράκι της,
- οι δύο αλληλοκαλυπτόμενες σκηνές ‘φλασμπακ και πραγματικότητα μας έρχονται από το ΘΡΥΛΙΚΟ Death Rides A Horse (1967),
- Η σύγκρουση της O-Ren με την Νύφη είναι εμπνευσμένη από το Lady Snowblood (1973),
- το υπερόπλο με την αλυσίδα και κάποιες κινήσεις της ψυχωτικής Ιαπωνέζας από το Deep Red (1975),
- Η συλλογή με τα γυαλιά ηλίου μας έρχονται από το Gone In 60 Seconds (1974),
- από το Fists of Fury (1972) μας έρχεται ο κύκλος των αντιπάλων γύρω από τον Καλό καρατέκα,
- οι πολλαπλοί θάνατοι με το αίμα να πετάγεται από το Sanjuro (1962),
- από το Navajo Joe (1966) το πέταγμα και κάρφωμα του τσεκουριού στο κούτελον,
- η λίστα με τα ονόματα και το σβήσιμο του πεθαμένου από το The Mercenary (1968),
- το παίξιμο του Βασίλη με το φλαουτάκι από το Circle of Iron (1978), πρωταγωνιστούσε ο ίδιος,
- μας διηγούνται μία ιστορία από το Shogun Assassin (1980),
- το κλείσιμο στο φέρετρο έρχεται από το City of the Living Dead (1980),
- το περπάτημα και το ίδιο ακριβώς σφύριγμα από το Twisted Nerve (1968),
- και η σύριγγα με το κόκκινο υγρό από το Black Sunday (1977).
Ιδού και μία περήφανη λίστα cinepivates με μία σειρά απο Kill Bill making of…
Αυτά και πολλά περισσότερα μπορείτε να ανακαλύψετε στις λίστες στο youtube που ετοίμασαν για το Kill Bill οι cinepivates.
Αν ξέρετε κάτι που δεν ξέρω, ή θεωρείτε ότι το παράκανα πλιζ κομεντ μπιλοου.
Κaι μην ξεχάσετε να διαβάστε το συνολικό αφιερωμά μας στον Quentin…
Αλλά και την επική κριτική στον Django
Ανακαλύψτε και σε ποιες κατηγορίες έχει ανακοινωθεί το Django στα οσκαρ
Και ρίξτε και μία ματιά σε μία άλλη πραγματικά διαφορετική ταινία το Holy Motors
Φοβερό το άρθρο!Το καταχάρηκα,γιατί το Kill Bill είναι πραγματικά από τις αγαπημένες μου ταινίες!
Υ.Γ.=Αυτό το “The lonely shepherd” ρε παιδάκι μου,είναι όντως σκέτη ανατριχίλα!
Υ.Γ.2=Frankenweenie είσαι αρχηγόπουλο!Respect!
ολίγον υπερβολικό το βρίσκω το άρθρο..
Γιατί το λες αυτό; Ως προς το μέγεθος του άρθρου ότι είναι μεγάλο ή ως προς κάτι που γράφει; Αν θες εξήγησε μας…
kαποιοι συσχετισμοι ισως αλλα καλοοοοοο
ΑRGGGGGGGGGGGGGGG…. ΩΡΑΙΟ! GODZILLA ΠΕΙΝΑΕΙ!
TΕΛΕΙΟ ΑΡΘΡΑΚΙ, ΠΟΛΥ ΤΟ ΚΑΤΑΦΧΑΡΙΣΤΗΘΗΚΑ!!!!!!
ΙΔΙΩΣ ΤΟ ΒΙΝΤΕΑΚΙ ΜΕ ΤΟΝ ΜΠΡΟΥΣ ΛΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΡΑΛΛΗΛΙΣΜΟ ΕΙΚΟΝΩΝ ΦΟΒΕΡΟ ΓΙΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ!
GODZILLA ΜΙΛΗΣΕ!
χμ, ε.. άμα το λέει κι ο Γκοτζίλας έτσι θα’ναι 😀
χαχαχα τι μου θύμησες τώρα, το “Γκοτζίλα” που τρώγαμε στο στρατό!
Μπά δε το ήξερα ότι πανε και οι νάνοι φαντάροι… Τι ειναι ειδικό τμήμα για κοντούς ?
…Μα φυσικά! Είναι φοβεροί μαχητές οι νάνοι!!!
(αφιέρωμα: http://cinepivates.com/2012/12/dwarves-presentation.html)
Ειδικεύονται στις υπόγειες καταστροφές στο Τμήμα Ανορθόδοξου Πολέμου (αν όλα τα άλλα αποτύχουν βγάζεις την κάλτσα και την κάνεις σφεντόνα!):P
Pingback: Cinepivates – Κλεοπάτρα, Σαν σήμερα μισό αιώνα πριν