Ελληνικό ΣινεμάΕΠΙΚΑΙΡΑ

Το φεστιβάλ Θεσσαλονίκης απαντά στον ΣΥΡΙΖΑ

Στις εκατέρωθεν κατηγορίες και τη γενικότερη γκρίνια που υπάρχει στον ελληνικό κινηματογράφο το τελευταίο διάστημα, έρχεται να προστεθεί και η κίνηση εννέα βουλευτών της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ που κατέθεσαν ερώτηση για φαινόμενα κακοδιαχείρισης στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

thessaloniki film festivalΤο φεστιβάλ κινηματογράφου και ντοκιμαντέρ  Θεσσαλονίκης είναι από τους μεγαλύτερους θεσμούς στο χώρο και μας έχει χαρίσει συγκινήσεις και ωραίες εμπειρίες, προάγοντας τον πολιτισμό και δίνοντας ταυτόχρονα περισσότερη ζωή στην συμπρωτεύουσα. Τα τελευταία χρόνια το φεστιβάλ παρουσιάζεται όλο και πιο δυνατό και αποτελεί πόλο έλξης σημαντικών ανθρώπων του χώρου και απλών σινεφίλ. Φυσικά, κάθε προσπάθεια εξυγίανσης και βελτίωσης της διαχείρισης των κονδυλίων πρέπει να αγκαλιάζεται, αλλά ταυτόχρονα να κρατάμε τη σκέψη ότι δεν μπορούμε να θέλουμε να προωθήσουμε τη χώρα μας και να προάγουμε τον πολιτισμό μας και ταυτόχρονα να μη πληρώνουμε τίποτα. Το φεστιβάλ με δελτίο τύπου που εξέδωσε στις 7 Αυγούστου, απάντησε με ήπιο τρόπο, δίνοντας αφοπλιστικά οικονομικά στοιχεία:

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης πληροφορήθηκε από σημερινό Δελτίο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, την «ερώτηση σχετικά με φαινόμενα κακοδιοίκησης και κακοδιαχείρισης στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που κατέθεσαν εννιά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ».

Όλα τα ερωτήματα φυσικά θα απαντηθούν από τους αρμόδιους υπουργούς, στους οποίους το Φεστιβάλ θα αποστείλει όλα τα απαιτούμενα στοιχεία.

Ωστόσο, από τα διατυπωμένα ερωτήματα γεννιέται μια εύλογη σκέψη: Πώς γίνεται λόγος για κακοδιαχείριση όταν, σύμφωνα με απτά στοιχεία, ο θεσμός έχει εξυγιανθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια; Και παράλληλα, πώς γίνεται λόγος για συνολική υποβάθμιση, όταν με αφετηρία τη Θεσσαλονίκη το ελληνικό σινεμά προβάλλεται και βραβεύεται διεθνώς, ενώ επίσης ο θεσμός έχει κατορθώσει να ισχυροποιήσει την αίγλη και τον καλλιτεχνικό του χαρακτήρα φέρνοντας στη Θεσσαλονίκη προσωπικότητες όπως ο Τζιμ Τζάρμους, ο Άκι Καουρισμάκι και ο Κριστιάν Μουντζίου, μεταξύ άλλων;

Τον Μάιο του 2010, που διορίστηκε Διευθυντής ο Δημήτρης Εϊπίδης, το χρέος ξεπερνούσε τα 6 εκατομμύρια ευρώ και σήμερα το Φεστιβάλ έχει αποπληρώσει όλα του τα χρέη. Να υπενθυμίσουμε ότι το 2009, η επιχορήγηση από το υπουργείο Πολιτισμού ανερχόταν στα 8.488.000 ευρώ και έκτοτε μειώνεται κάθε χρόνο και περισσότερο, φτάνοντας πέρσι τα 2.200.000 ευρώ, και φέτος το 1.250.000 ευρώ. Την ίδια τετραετία, το Φεστιβάλ εξασφάλισε 4.987.536,35 ευρώ από το ΕΣΠΑ και 1.200.000 ευρώ από το MEDIA, τα οποία επέτρεψαν στον Οργανισμό να συνεχίσει με αξιοπρέπεια τη λειτουργία του.

Εν κατακλείδι, όλα τα διατυπωμένα ερωτήματα έρχονται σε αντίθεση με την πραγματικότητα, η οποία υποδεικνύει ότι το Φεστιβάλ κάτω από αντίξοες συνθήκες υπηρετεί με συνέπεια και αξιοπιστία το έργο του.

Αντώνης Γκούμας

Θα μπορούσε να ζήσει εξίσου ευχάριστα στη Μέση Γη όσο στη Metropolis, από τα πιο ρεαλιστικά πλάνα στα πιο σουρεαλιστικά συννεφάκια. Μπαίνοντας στις αίθουσες παθιάζεται αμετανόητα κάθε φορά που σβήνουν τα φώτα. Στα Φεστιβάλ που καλύπτει αντί για τις πολυαναμενόμενες ταινίες προτιμά να ανακαλύπτει άγνωστα μικρά διαμαντάκια που ίσως να μην δούμε ποτέ στις ελληνικές αίθουσες. Συνήθως καλοπροαίρετος, προσέξτε, όμως, όταν κραδαίνει το «τσεκούρι» του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *